ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

Σκόρδο: μια Υπερτροφή Δύναμης, μια πανάρχαια τροφή, με το βολβό του να περιέχει μεταξύ άλλων και αντιοξειδωτικά, τα οποία του προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες.

Το σκόρδο είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σήμερα ευρέως σε όλον τον κόσμο και ο βολβός του χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη μαγειρική και δευτερευόντως στη φαρμακευτική. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά όσον αφορά στην άμυνα του οργανισμού, αλλά και στην καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σκόρδο δρα κατά της εμφάνισης και της εξέλιξης ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Η ευεργετική δράση του σκόρδου ήταν γνωστή στον άνθρωπο ήδη από την αρχαιότητα. Διάφορες πληροφορίες για τη χρήση του και τη δράση του αυτή εντοπίζονται σε κείμενα του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη, όπου αναφέρεται ως «σκόροδον» ή «σκόρδον το ήμερο». Το σκόρδο όμως ήταν γνωστό και στον πολιτισμό των αρχαίων Αιγυπτίων, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα διαθέσιμα, το χρησιμοποιούσαν με περισσότερους από 200 τρόπους. Αντίστοιχα χρησιμοποιούσαν το σκόρδο για τις ευεργετικές του ιδιότητες τόσο οι Ιθαγενείς Αμερικανοί όσο και οι Ιάπωνες, εδώ και χιλιάδες χρόνια και είχαν αναγνωρίσει τα οφέλη του για τον άνθρωπο.

Το σκόρδο στη θωράκιση του οργανισμού

Το σκόρδο σήμερα θεωρείται ένα από τα συστατικά της φύσης που ενισχύουν τον ανθρώπινο οργανισμό απέναντι σε μια σειρά ζητημάτων. Εκτός από μια πανίσχυρη «ασπίδα» για την ανθρώπινη καρδιά, έρευνες έχουν επιβεβαιώσει πως το σκόρδο έχει πολυάριθμες θετικές επιδράσεις και κατά κύριο λόγο, βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων και την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Είναι ένας από τους πιο «δυνατούς παίκτες» της άμυνας του οργανισμού, καθώς είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη όγκων. Περιέχει την θειούχα ένωση αλισίνη, που έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητισιακή και αντιϊκή δράση.

Αναφορικά με την καρδιά και τη λειτουργία της, πιο ειδικά, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην επιβράδυνση της σκλήρυνσης των αρτηριών.

Πηγή: onmed.gr

Photo credits : @nordwood (unsplash)

You may also like