Ανεξάρτητα του αν η γυμναστική σου ήταν τακτική πριν τα χαρμόσυνα νέα ή όχι, το γεγονός παραμένει πως η σωματική άσκηση μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι για σένα αυτήν την περίοδο. Όσο η εγκυμοσύνη σου προχωρά, το σώμα σου θα μπορεί να στηρίζει το βάρος που θα αυξάνεται σταδιακά, θα σου προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για τη μέρα σου και θα σε βοηθήσει στον ύπνο – ο οποίος μπορεί να διαταραχθεί, ιδίως όταν θα προσπαθείς να βολέψεις την κοιλίτσα σου και τον εαυτό σου την ίδια στιγμή!
Παράλληλα, η γυμναστική μπορεί να κάνει την εμπειρία του τοκετού κάπως πιο εύκολη και αργότερα θα σου επιτρέψει να επαναφέρεις στο σώμα σου στο στάδιο προ εγκυμοσύνης. Για να μην αναφέρω πως η γυμναστική θα βελτιώσει σημαντικά την διάθεσή σου, η οποία λόγω των αλλαγών που βιώνεις εκ των πραγμάτων θα σου προκαλεί περίεργες μεταπτώσεις.
Βέβαια, σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν μορφές γυμναστικής φιλικές προς το σώμα σου για την περίοδο που διανύεις και κάποιες που καλό είναι να αποφευχθούν, όπως:
- Σπορ όπου υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσεις την κοιλιά σου (ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες, kick boxingκ.ο.κ.)
- Ιππασία
- Ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο (λόγω της αλλαγής του κέντρου βάρους, ο κίνδυνος για την ισορροπία είναι μεγαλύτερος. Ένα στατικό ποδήλατο μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική)
Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως οι επιλογές σου είναι περιορισμένες! Ιδού οι πιο αποτελεσματικές αλλά κι ασφαλείς προπονήσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις το προσεχές διάστημα!
Περπάτημα
Μισή ώρα βάδισης με έναν μέτριο ρυθμό πέντε φορές την εβδομάδα καλύπτουν τα 150 εβδομαδιαίας άσκησης που προτείνουν οι ειδικοί. Είναι η πιο ασφαλής μέθοδος γυμναστικής στην εγκυμοσύνη καθώς δεν επιβαρύνονται οι αστράγαλοι και τα γόνατα. Αν είσαι εγγεγραμμένη σε ένα γυμναστήριο, ο διάδρομος είναι φίλος σου, ενώ για τους περιπάτους στο σε εξωτερικούς χώρους προτίμησε διαδρομές με φιλικό τερέν, αποφεύγοντας ανισόπεδες επιφάνειες όπως χαλικόδρομους.
Jogging
Αν το joggingήταν τακτική συνήθεια προ εγκυμοσύνης, τότε συνέχισε άφοβα, εφόσον ο γυναικολόγος σου το επιτρέπει, καθώς. Εντούτοις, αν δεν έκανες joggingπριν μείνεις έγκυος, αυτή η περίοδος δεν είναι ιδανική για να το ξεκινήσεις, επομένως προτίμησε πιο ήπιες cardioπροπονήσεις, όπως η βάδιση κι η κολύμβηση.
Κολύμβηση
Στην κολύμβηση ενεργοποιούνται σημαντικά τα χέρια και τα πόδια, ενώ την ίδια στιγμή ενδυναμώνεται η καρδιακή κι αναπνευστική λειτουργία. Μπορείς να συμμετάσχεις σε ένα classaquaaerobicsή ένα αντίστοιχο για εγκύους. Επίσης, οι ασκήσεις που εκτελούνται ενώ στέκεσαι μέσα στο νερό προσφέρουν στήριξη στην κοιλιά και είναι πιο φιλικές στις αρθρώσεις, ενώ ακόμη ανακουφίζεσαι από τους πόνους στην πλάτη και τη μέση αλλά και το πρήξιμο των ποδιών αργότερα.
Yoga
Ειδικά η yogaπου αποτελείται από ασκήσεις προσαρμοσμένες για τις μέλλουσες μαμάδες είναι ιδανική για μυϊκή τόνωση, ευλυγισία και βελτίωση της στάσης του σώματος. Τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα αν συνδυάζονται με ήπια cardioγυμναστική, όπως το περπάτημα. Ακόμη, οι τεχνικές αναπνοής που χρησιμοποιούνται στη yogaμπορούν να βοηθήσουν αργότερα στο να χαλαρώσεις όσο περισσότερο γίνεται στη διάρκεια του τοκετού. Παρ’ όλα αυτά, απόφυγε τη hot yoga αλλά και την υπερβολική προσπάθεια στις διατάσεις.
Pilates
Το pilates μπορεί να ενδυναμώσεις τους μύες του κορμού και του πυελικού εδάφους… Eνώ με τη συνδρομή του γυμναστή θα μπορείς να εκτελείς ασκήσεις που θα βελτιώσουν τη στάση του σώματός σου καθώς και τις κατάλληλες τεχνικές αναπνοής για να χαλαρώνεις. Αν παρακολουθείς κάποιο class, φρόντισε να ενημερώσεις το γυμναστή καθώς κάποιες ασκήσεις δε θα είναι κατάλληλες ενόσω εγκυμονείς.
Χορός
Μπορείς να συνεχίσεις να παρακολουθείς τα μαθήματα χορού, μια που πρόκειται για μία από τις πιο διασκεδαστικές μορφές cardioγυμναστικής. Παρ’ όλα αυτά, φρόντισε να μην πηδάς ή στρέφεις το σώμα σου απότομα ώστε να μη χάσεις την ισορροπία σου. Εναλλακτικά, μπορείς απλά να κάνεις κάποιες απλές κινήσεις χορού στην άνεση του σπιτιού σου… Aκολουθώντας τη μουσική που σου αρέσει!
Ασκήσεις πυελικού εδάφους
Είχαμε αναφέρει πόσο ευαίσθητοι είναι οι μύες σε εκείνη την περιοχή, ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Σε ό,τι αφορά την εγκυμοσύνη, η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους όχι μόνο θα συμβάλλει σε ευκολότερο τοκετό… Aλλά θα σε προστατεύσει κι από “μικροατυχήματα” ακράτειας, ιδίως όταν κινείσαι ή αν βήξεις και φτερνιστείς. Κι ήδη φροντίσαμε να σου δώσουμε μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις να δίνεις προσοχή σε αυτούς τους μύες!
Φυσικά, ο κανόνας παραμένει και στην περίοδο της εγκυμοσύνης: μην ξεχνάς να ακούς το σώμα σου. Αν κάποια κίνηση σε δυσκολεύει ή σου προκαλεί οποιαδήποτε δυσφορία, δεν είναι ντροπή να σταματήσεις και να προσαρμόσεις την προπόνησή σου στις δυνατότητες του σώματός σου.
Πηγή: Baby Centre
Featured image: pexels.com/@pavel-danilyuk