ΥΛΙΚΑ:
400 γραμ. αλεύρι
600 γραμ. πατάτες
5 κ. σ. παρμεζάνα τριμμένη
3 αυγά
1 κ. γλ. αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι
4 μεγάλες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
3 φύλλα βασιλικού
αλάτι-πιπέρι-ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες και κατόπιν τις πολτοποιούμε.
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε τον πουρέ, τους κρόκους από τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και τη μισή ποσότητα της παρμεζάνας και λίγο αλεύρι.
Ζυμώνουμε για να γίνει μαλακή η ζύμη, ώστε να ξεκολλάει από τα χέρια και την αφήνουμε 10′ λεπτά να ξεκουραστεί.
Σε αλευρωμένο πάγκο απλώνουμε την ζύμη και την κόβουμε σε 6 ίσια κομμάτια, όπως στη φωτογραφία.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι περίπου 7 εκατοστά και το αλερώνουμε,ακολουθούμε αυτήν την διαδικασία για όλη την ζύμη.
Κόβουμε κάθε κορδόνι μικρά κομμάτια 1,5 εκατοστό και τους δίνουμε το σχήμα «μικρής πατάτας».
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα αλατισμένο νερό, μέχρι να κοχλάσει. Τότε ρίχνουμε μέσα τα νιόκι σε 3 δόσεις(περίπου 20 κομμάτια τη φορά).
Μόλις τα νιόκι ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε μέσα στην έτοιμη σάλτσα στο τηγάνι…
Λιώνουμε φρέσκο βούτυρο και σερβίρουμε.
Η σάλτσα
Εχουμε ήδη χτυπήσει στο multi τις ντομάτες με το αλατοπίπερο . Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες,τα φύλλα βασιλικού, μία κοφτή κουταλιά γλυκού ζάχαρη, και το αφήνουμε να γίνει σε χαμηλή φωτιά.
Βράζουμε για 45′ λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα.
(θα το παινευτω ότι οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, τα αυγά, ο βασιλικός και το λάδι ήταν από το μποστάνι μας….Τα καλά της εξοχής!!!)