Αγαπητοί φίλοι του The K-Magazine,
εδώ κι ένα χρόνο περίπου με γνωρίσατε προτείνοντάς σας μία ενδιαφέρουσα ταινία είτε για το σπίτι είτε για την κλειστή αίθουσα με τη μεγάλη οθόνη. Σεβόμενη, λοιπόν, το χρόνο που αφιερώνετε στις γραμμές μου και φυσικά εκτιμώντας την όποια συμπάθειά σας πρόσωπό μου, είμαι εδώ για να σας αποτρέψω από ένα λάθος, σε περίπτωση που σκέφτεστε να δείτε το «Gravity».
Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής: η Ράιαν Στόουν (Sandra Bullock) είναι ιατρική μηχανικός και μέλος μίας μικρής επιστημονικής ομάδας στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble με επικεφαλής το βετεράνο αστροναύτη Ματ Κοβάλσκι (George Clooney). Μέχρι που μία «καταιγίδα» από θραύσματα κατεστραμμένων δορυφόρων καταστρέφει το διαστημόπλοιό τους κι οι δύο πρωταγωνιστές μένουν να αιωρούνται στην απεραντότητα του διαστήματος, χωρίς επικοινωνία με τη Γη και μόνο μ’ έναν ιμάντα δεμένο μεταξύ τους. Το οξυγόνο τελειώνει κι οι ελπίδες για επιβίωση μοιάζουν να εξανεμίζονται.
Σας ακούγεται καλό σαν υπόθεση; Κι εμένα! Το πιο πιθανό είναι να εντυπωσιαστείτε και από το trailer της ταινίας.
Εντυπωσιαστήκατε, ε; Κι εγώ! Εκεί είναι και το colpo grosso… Διότι είναι και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ενδιαφέρον της ταινίας: το εφετζίδικο trailer, γιατί η ταινία από μόνη της είναι… Παναγιά μου, φύλαγε!
Επιστημονικές ανακρίβειες; Check. Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω; Φοβάμαι μήπως κάνω και spoilers κι εκνευρίσω κάποιους που ίσως επιμένουν να το δουν! Για να σας δώσω να καταλάβετε, αν την παρακολουθούσε ο Sheldon Cooper θα είχε βγάλει μέχρι τους τίτλους τέλους – ΑΝ άντεχε να κάτσει μέχρι τότε, δηλαδή! – φλύκταινες, αφρούς από το στόμα, τρέμουλα κι ό,τι εν γένει προκύπτει από ψυχολογικό σοκ.
Της λέει ο George Clooney της Sandra Bullock μέσα στον κακό χαμό «μη φωνάζεις, ηρέμησε, σπαταλάς το ήδη μειωμένο οξυγόνο». Απάντηση; «AAAAAARRRRGH!!! F#ck! Damn it!». Πού να της έλεγες «no worries, έλα να κάνουμε gossip»! Κοινώς… το 95% της ταινίας μέσα σ’ ένα υστερικό κλίμα!
Για να μην περιγράψω εκείνους τους συνεχείς στροβιλισμούς για όσο διαρκεί η ταινία – μιάμιση ώρα περίπου. Θα μου πεις «στο διάστημα είναι, τι ήθελες; Εκεί ΔΕΝ έχει βαρύτητα». Ναι, ρε παιδιά, ΟΚ, το δέχομαι, αλλά καταντούσε ΚΟΥ-ΡΑ-ΣΤΙ-ΚΟ! Ευτυχώς που δεν το είδα και σε 3D, δηλαδή, θα μ’ έπιανε αναγούλα!
Το σοκ φυσικά το έπαθα όταν συνειδητοποίησα πως ο σκηνοθέτης, ο Alfonso Cuarón, είναι ο δημιουργός των «Μεγάλων Προσδοκιών» του 1998 και της τρίτης ταινίας με το Harry Potter «ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν». Αυτό όχι, δε μπορούσα να το χωνέψω! Ο άνθρωπος που σκηνοθέτησε μία από τις καλύτερες διασκευές του κλασικού έργου του Ντίκενς και μία από τις καλύτερες Potter movies, όχι μόνο σκηνοθέτησε, αλλά ΕΓΡΑΨΕ ΚΙΟΛΑΣ αυτό το έκτρωμα, μαζί με το γιο του. Κλαίω, σας λέω κι όχι από τα γέλια! Τι να πω; Πόνταρε να του βγει κάτι σαν «2001: Space Odyssey»; Ναι, Alfonso, οπωσδήποτε! Τράβα τώρα στη γωνία να δεις αν έρχομαι!
Το μόνο καλό είναι η φωτογραφία της ταινίας από το διάστημα. Κυριολεκτικά ήταν τα μόνα πλάνα που άξιζαν. Μη σας πω πως κι αυτά… μετρημένα στα δάχτυλα ήταν!
Κι αυτό το πράγμα, που λέτε, πήρε διθυραμβικές κριτικές ως sci-fi αριστούργημα… Ανέβηκε η μυωπία στο ζενίθ όταν τα είδα. Και νομίζω πως από το απόγευμα της Κυριακής το στόμα μου πηγαίνει προς δεξί αυτί μεριά…
Δίδαγμα: το ότι ακούς «τρανταχτά» ονόματα όπως Clooney και Bullock σε μία παραγωγή, δε σημαίνει πως αξίζει τα λεφτά της. Και φυσικά, ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ καμία κριτική! Ξαναλέω, νομίζω πως στην Αμερική κριτικοί και κοινό ξέρουν από σινεμά ό,τι ξέρω εγώ από τη θεωρία των χορδών του Sheldon Cooper!
Αν θέλετε πια τόσο να το δείτε, θα πρότεινα να κάνετε υπομονή για να το «κατεβάσετε» από το internet. Ακριβώς, δεν αξίζει ΟΥΤΕ το δίευρο της ενοικίασης! Τώρα βέβαια, αν επιμένετε… you’re on your own, εγώ το χρέος μου το έκανα και σας προειδοποίησα!