ΥΛΙΚΑ:
• 2 κιλά κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
• 4 κ.σ. ζάχαρης
• 3 κλωναράκια θυμάρι
• 120g ανάλατο βούτυρο
• 1/4 φλιτζάνι κονιάκ ή κόκκινο κρασί
• 200 γρ γραβιέρας κομμένη σε φέτες ή τριμμένη
• 5 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
• 6-8 φέτες μπαγκέτας
• Αλάτι & πιπέρι
• 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι (προαιρετικό)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
1. Λιώνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα κρεμμύδια και τη ζάχαρη.
2. Αφήνετε να καραμελώσουν ανακατεύοντας συνεχώς (ή κάθε δύο λεπτά) μέχρι να ροδίσουν. Αυτό διαρκεί περίπου 50 λεπτά.
3. Αν θέλετε η σούπα σας να γίνει λίγο πιο παχύρευστη, προσθέστε στο αλεύρι και ανακατεύετε για περίπου 1 λεπτό.
4. Προσθέστε το ζωμό κρέατος, το θυμάρι και το κονιάκ (ή κόκκινο κρασί) και “ψήνετε” για 15 λεπτά, δοκιμάζοντας και προσθέτοντας περισσότερο νερό κι αλάτι, ανάλογα με τη γεύση που προτιμάτε.
5. Αν η σούπα είναι σχεδόν έτοιμη, αφού έχετε προθερμάνει το φούρνο στους 180C, τοποθετήστε κομμάτια γραβιέρας σε κάθε φέτα από τη μπαγκέτα και ψήστε τες στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι το τυρί να λιώσει και το ψωμί να γίνει τραγανό.
6. Σερβίρετε τη σούπα σε ένα μπολ που “γαρνίρετε” με μία φέτα μπαγκέτας.
Μυστικό: Μπορείτε πάνω από τη γραβιέρα να βάλετε κι μία “φέτα” από μανιτάρι…
Πηγή: εδώ