#Hashtag μου ξένο και παρερμηνευμένο…

hashtagΕίναι γεγονός ότι τα social media αποτελούν τον νούμερο ένα τρόπο επικοινωνίας και ενημέρωσης για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας. Γεγονός είναι επίσης ότι η γραφή με κεφαλαία γράμματα και μάλιστα χωρίς διαστήματα μπορεί να αποπροσανατολίσει τον αναγνώστη από το ορθό νόημα της πρότασης που διαβάζει. Μπερδευτήκατε; Μήπως μπλεχτήκατε ακόμη περισσότερο όταν διαβάσατε το hashtag “#nowthatcherisdead”;

Πάντως οι Αμερικάνοι μπερδεύτηκαν και μάλιστα τόσο πολύ που λίγο έλειψε να κάνουν και μνημόσυνο στη… Cher, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που το διάβασαν ως “now that Cher is dead…” αντί του ορθού “now Thatcher is dead”! Διαβάστε εδώ μερικά ξεκαρδιστικά και εντελώς παρερμηνευμένα hashtags (#) που έμειναν στην ιστορία για τη διφορούμενη ερμηνεία τους.

5. #doitonthebus

Το συγκεκριμένο μάλλον ήταν πολύ καλά σκηνοθετημένο, ώστε να προκαλέσει αίσθηση η διαφημιστική καμπάνια του Μετρό. Και φυσικά το πέτυχε:

123

3

4. #hobbitch

Όταν πέρυσι ξεκίνησε να προβάλλεται στους κινηματογράφους η ταινία Hobbit κανείς δε θα φανταζόταν ότι θα χρησιμοποιούσαν τέτοιες τακτικές οι διαφημιστές της. Στην Ελβετία, χρησιμοποιήθηκε μία πραγματικά διαφορετική οπτική του τίτλου. Ναι σωστά το διαβάζετε, δεν υπάρχει photoshop και καμία άλλη παρέμβαση, η ταινία διαφημίστηκε στα ελβετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως #hobbitch. Μη βιαστείτε να… πυροβολήσετε τον πιανίστα! Και αυτό αποτελεί άλλη μια βεβιασμένη κίνηση να κάνει κάποιος publish προτού το διαβάσει σωστά! Αν δεν το γνωρίζετε ήδη τα γράμματα CH είναι ο κωδικός της Ελβετίας, οπότε τώρα καταλαβαίνετε ότι δεν είναι #Hobbitch αλλά #HobbitCH. Φυσικά, το λάθος αυτό έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι διαφημιστές της ταινίας στην Ελβετία και γρήγορα το «λαθάκι» έγινε το βασικό σημείο της καμπάνιας της.

3. #therapist

Χαθήκατε στη μετάφραση; Αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα και συνάμα κραυγαλέα παραδείγματα ηλεκτρονικής παρερμηνείας. Το παρακάτω μήνυμα μας υπενθυμίζει γιατί η γραμματική είναι τόσο σημαντική:

therapist

Μερικές φορές πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι τα hashtags μπορεί να βγάλουν ένα εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Την επόμενη φορά που θα γράψετε κατ’ αυτόν τον τρόπο λάβετε υπόψη ότι πρέπει να διαβάσετε το αποτέλεσμα αυτής της σύνθεσης, διότι μπορεί εσείς να έχετε γράψει κάτι άλλο, όμως κάποιος μπορεί να το αναγνώσει με διαφορετικό τρόπο!

 

2. #nowthatcherisdead

Ίσως το πιο παρεξηγημένο και ταυτόχρονα μακάβριο hashtag όλων. Ε δεν είναι και λίγο να σε πεθαίνουν πριν της ώρας σου λόγω παρερμηνείας!

5

Το συγκεκριμένο στάθηκε η αιτία να γίνει πανικός στα social media καθώς την ημέρα του θανάτου της Margaret Thatcher, γράφτηκε το εξής: #nowthatcherisdead κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν αν ήταν η Cher ή η Thatcher στη θέση της εκλιπούσης! Ευτυχώς για τη Cher ήταν η άλλη!

· #NowThatcherIsDead

· #NowThatCherIsDead

1. #susanalbumparty

Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι δεν είναι και τόσο κακό, όμως όταν οι συνεργάτες της Susan Boyle πάτησαν το send μάλλον το μετάνιωσαν πικρά όταν κατάλαβαν τι είχαν κάνει…

6

Ας βρούμε τα σωστά και τα λάθη:

§ #susasnalbumparty – Έτσι το πόσταραν
§ #SusanAlbumParty – Έτσι θα έπρεπε να αναγνωστεί
§ #SusAnalBumParty – Έτσι αναγνώστηκε

 

Ηθικό δίδαγμα; Πάντα να διαβάζετε καλά τι γράφετε και πάντα από την πλευρά του «άλλου» αναγνώστη! Πάντως, για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι συνεργάτες της έσπευσαν να διορθώσουν το λάθος και να γράψουν κάτι λιγότερο διφορούμενο #SusanBoyleAlbumParty.

 

You may also like