Healthy food: 5 τροφές που μπορείς να τρως καθημερινά

Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε ορισμένες τροφές σε καθημερινή βάση. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν άπαχη πρωτεϊνη, ποικιλία λαχανικών και άλλες τροφές ή συστατικά που βοηθούν ολιστικά τον οργανισμό και το σημαντικότερο;Μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων. Ας τις γνωρίσουμε μαζί!

Άπαχη πρωτεϊνη

Η κατανάλωση πρωτεϊνης σε κάθε γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή ‘’προβλημάτων’’ που μπορούν να προκύψουν αν καταναλώνουμε μόνο υδατάνθρακες. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειας και τη συγκέντρωσή τους. Η ποσότητα πρωτεϊνης που χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από τους παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το βάρος του.

Μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν θειούχες ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικά. Αυτά είναι ευεργετικά για την υγεία ενώ ρυθμίζουν τις κυτταρικές οδούς και γονίδια. Επίσης, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές επιδράσεις. Το μπρόκολο, το ραπανάκι, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, αποτελούν 5 σταυρανθή λαχανικά που μπορείς να έχεις κάθε μέρα στη διατροφή σου.

Μούρα

Η κατανάλωση μούρων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν μερικούς από τους καθημερινούς στόχους θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι μια μερίδα 100 γραμμαρίων μούρων ή βατόμουρων παρέχει περισσότερο από το 50% των ημερήσιων αναγκών κάποιου σε μαγγάνιο, βιταμίνες όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και φυτοχημικά. Επίσης τα μούρα είναι εξαιρετικές πηγές βιοδραστικών ενώσεων όπως τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες Αυτές οι ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά ενώ μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Φωτο 1

Ξηροί καρποί

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία. Πρόκειται για τροφές με θρεπτικά συστατικά που δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος, βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων και περιέχουν μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Φωτο 2

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής ενώ μην ξεχνάμε ότι οι ελιές είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες. Αυτές δρουν ως αντιοξειδωτικά προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από την οξειδωτική βλάβη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στο ελαιόλαδο, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες…Κάτι που το μετατρέπει στην απόλυτη διατροφική επιλογή από το πρωί έως το βράδυ.

Photo credits: pexels.com

You may also like