Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η General Manager, Μαρία Παπαϊωάννου, του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας μάς αφιέρωσε αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο της για να μας παρουσιάσει με δικά της λόγια το αριστούργημα που βρίσκουμε στο νέο τμήμα του Golden Hall. Έχοντας την χαρά να το επισκεφτώ ήδη τρεις φορές… Θεωρώ ότι είναι από τα must visited μουσεία στην πόλη μας, για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας. Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων -των αρχαίων αλλά και και των σύγχρονων-προβάλλεται με τέτοιο τρόπο που σε εντυπωσιάζει, από τα πρώτα λεπτά της επίσκεψης στον χώρο.

-Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ερχόμενος κάποιος στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, τι θα δει; 

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας αποτελεί έναν υπερσύγχρονο χώρο που προσφέρει στους επισκέπτες ένα μοναδικό βιωματικό ταξίδι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου εξιστορεί μία χρονολογική αφήγηση από την αρχαιότητα μέχρι τις σύγχρονες λαμπερές διοργανώσεις, με ειδικούς σταθμούς που αφορούν στις σημαντικές ελληνικές διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων (Αρχαία Ολυμπία, Αθήνα 1896, Αθήνα 2004) αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας στο Ολυμπιακό Κίνημα και της Αθήνας ως Ολυμπιακής Πρωτεύουσας. Μέσα από μια πλούσια συλλογή φυσικών, ψηφιακών και διαδραστικών εκθεμάτων, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ιστορία του Ολυμπισμού, από την αρχαιότητα μέχρι τις σύγχρονες λαμπερές διοργανώσεις, να μάθει πληροφορίες για τις Αρχές και τις Αξίες του Ολυμπιακού Κινήματος, αλλά και να δει στιγμιότυπα και προσωπικά αντικείμενα Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών που έγραψαν ιστορία.

Επιπλέον, καλούμε τους επισκέπτες να μην χάσουν την περιοδική έκθεση Μικτής Πραγματικότητας «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» που φιλοξενείται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείο στο επίπεδο 0. Σε αυτή την έκθεση οι επισκέπτες μπορούν, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, να περιηγηθούν ψηφιακά στην Αρχαία Ολυμπία, όπως ήταν στην ακμή της πριν από 2.000 χρόνια και να γίνουν μέρος της ιστορίας με μια πολυαισθητηριακή διαδρομή ανάμεσα στα αξιοθέατα και τα ψηφιακά μνημεία της εποχής. 

– Ποιοι είναι οι στόχοι του Μουσείου και σε ποια κοινά απευθύνεται; 

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας αποτελεί μια εστία Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση μεταξύ Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και προβάλλοντας στο προσκήνιο τον «Αγώνα», τη διαρκή δηλαδή προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του, σε κάθε πτυχή της ζωής του.

Το Μουσείο έχει ως στόχο να μεταλαμπαδεύσει τις Αξίες του Ολυμπισμού, να συστήσει τους ήρωες του Ολυμπιακού Κινήματος, αλλά και να παρακινήσει τους επισκέπτες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και την ιστορία.  Για το λόγο αυτό ο εκπαιδευτικός του χαρακτήρας αγγίζει και συγκινεί όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ εξελίσσεται συνεχώς καθώς το Μουσείο δημιουργεί συχνά νέα προγράμματα και δράσεις, εντός, και εκτός, του μουσειακού χώρου.

Φυσικά όμως πολύ σημαντικό πυλώνα για εμάς αποτελεί η προσέγγιση και εκπαίδευση της νέας γενιάς. Για το λόγο αυτό η μόνιμη έκθεση του Μουσείου αποτελεί ένα σύγχρονο, διαδραστικό περιβάλλον που έχει σχεδιαστεί ακολουθώντας τις αρχές της ψυχαγωγικής μάθησης. Παράλληλα, πραγματοποιούμε συνέχεια βιωματικές δραστηριότητες που φέρνουν κοντά τα παιδιά με διαφορετικές πτυχές του Ολυμπισμού. Πρόσφατα παραδείγματα ήταν ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Hμέρας, στις 23 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των Ολυμπιονικών Νέρι Νιαγκουάρα και Νίκο Κακλαμανάκη που παρακινήσαν τα παιδιά μέσα από ομιλίες και δραστηριότητες να “τολμούν” τα όνειρά τους, αλλά και ο εορτασμός του ενός χρόνου λειτουργίας του Μουσείου με δωρεάν εργαστήρια και τη συμμετοχή του Πύρρου Δήμα. Τα σχόλια που λαμβάνουμε από γονείς και παιδιά είναι εξαιρετικά και τα παιδιά φεύγουν πάντα ενθουσιασμένα από το Μουσείο.

-Μπορεί κάποιος ξένος επίσης να το επισκεφτεί και να καταλάβει; Υπάρχουν μεταγλωττίσεις; Ξεναγοί; 

Ένα κύριο μέρος των επισκέψεων που δεχόμαστε είναι από το εξωτερικό, από ανθρώπους που γνωρίζουν τον ιστορικό ρόλο της Αθήνας στο Ολυμπιακό Κίνημα και θέλουν να μάθουν περισσότερα για την γενέτειρά τους. Όλη η Μόνιμη Έκθεση περιλαμβάνει περιγραφές εκτός από τα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Το ίδιο ισχύει για την εφαρμογή «AR Companion», η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ανακαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τα εκθέματα, αλλά και αξιομνημόνευτες Ολυμπιακές ιστορίες. O επισκέπτης εντοπίζει τις ειδικές σημάνσεις (AR Markers). Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας της εφαρμογής, αποκαλύπτει στη συσκευή του την πληροφορία και το multimedia υλικό που κρύβουν πίσω τους. Παράλληλα, για όσους επισκέπτες το επιθυμούν υπάρχει η δυνατότητα περιήγησης από το προσωπικό του Μουσείου στα Αγγλικά.

-Υπάρχουν κι άλλα παρόμοια Μουσεία στον κόσμο; Ίσως σε πόλεις που έχουν διεξαχθεί Ολυμπιακοί αγώνες στο παρελθόν; 

Το Μουσείο είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων υπό τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) που περιλαμβάνει συνολικά 32 Μουσεία, ένα δίκτυο με βασικό στόχο την διάδοση των αξιών του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού σε μεγαλύτερο κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο

Κάθε ένα από τα Μουσεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το δίκτυο έχει δημιουργήσει την δική του ξεχωριστή συλλογή που προωθεί αυτό τον στόχο και που ενημερώνει όπως είναι αναμενόμενο και για την γεωπολιτική περιοχή που εντάσσεται. Ειδικά για το Μουσείο της Αθήνας ιδιαίτερο βάρος δίνεται τόσο στην ανάδειξη του ρόλου της Αθήνας, όσο και της Ελλάδας συνολικά στο Ολυμπιακό κίνημα. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι μεγάλοι σταθμοί της Μόνιμης Έκθεσης έχουν οργανωθεί γύρω από πολύ σημαντικά γεγονότα στην ιστορία μας, δηλαδή την Γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, την Αναβίωση του Ολυμπιακού Κινήματος  που ξεκίνησε στην Αθήνα του 1896, και την Επιστροφή τους στην Ελλάδα με τους Ολυμπιακούς του Αθήνα 2004 που χαραχτήκαν στην μνήμη όλων μας. Επίσης υπάρχει παρουσίαση της Μεσολυμπιάδας του 1906, επίσης στην Αθήνα, που είχε και αυτή τη σημασία της στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων, άγνωστη σε πολλούς.

Ξεχωριστός φόρος τιμής δίνεται επίσης στους δικούς  μας ήρωες, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες που μας έκαναν και μας κάνουν υπερήφανους δίνοντας συνέχεια το δικό τους προσωπικό αγώνα.

Η περιήγηση στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας αποτελεί συνολικά μια πολύ βιωματική εμπειρία που εγείρει έντονα συναισθήματα για τον ‘Αγώνα’  σε όλα τα στάδια, αλλά και για την περηφάνεια που μπορούμε να νιώσουμε ως λαός. Η συγκίνηση των επισκεπτών ειδικά στην Αίθουσα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες του 2004 είναι έκδηλη στα πρόσωπά τους.

-Γίνονται στο Μουσείο επισκέψεις σχολείων ; 

Το Μουσείο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τον διαδραστικό χαρακτήρα του και ήδη αναμένουμε πολλούς μικρούς φίλους στην έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.  Για τις επισκέψεις αυτές υπάρχει εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας που έχει σχεδιαστεί από το Μουσείο ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν διασκεδάζοντας, ενώ παράλληλα λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για τις Αρχές του Ολυμπισμού και την αξία τους στην καθημερινή τους  ζωή. Παράλληλα, στο πλαίσιο της μεταλαμπάδευσης του Ολυμπιακού Ιδεώδους, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας συμμετέχει ενεργά με μία σειρά εκπαιδευτικών δράσεων προς τα σχολεία και στην Ολυμπιακή Εβδομάδα που διοργανώνεται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κάθε χρόνο το Μάιο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, σε ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, μαθαίνουν σημαντικά στοιχεία της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, από τους Αγώνες της Αρχαιότητας… Αλλά και των Αγώνων που διοργάνωσε η χώρα μας.

-Φέτος το καλοκαίρι διοργανώνετε κι ένα summer camp! Ποια είναι η διάρκεια του και σε ποιους απευθύνεται; 

Φέτος το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας διοργανώνει ένα μοναδικό Summer Camp που υπόσχεται διασκέδαση, εκπαίδευση και άθληση για όλους τους μικρούς φίλους. Το Camp πραγματοποιείται από τις 16 Ιουνίου έως τις 29 Ιουλίου και από τις 29 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου για παιδιά 6-12 ετών. Το πρόγραμμα δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τις Αξίες του Ολυμπισμού… Θα τους συστήσει τα επιτεύγματα Ολυμπιονικών και σημαντικών αθλητών, ορισμένους από τους οποίους θα έχουν την χαρά να γνωρίσουν και από κοντά και θα τα παρακινήσει να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό.  

Το πρόγραμμα του Camp περιλαμβάνει δραστηριότητες εντός της έκθεσης του Μουσείου… Αλλά και στην Εκπαιδευτική του Αίθουσα, η οποία εξοπλίζεται χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ως μέρος του Προγράμματος “Agon, an Olympic Legacy”. Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται θεατρικά παιχνίδια, πολεμικές τέχνες,  συμμετοχή σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, εμπνευσμένα από την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και από πυλώνες και αξίες του Ολυμπισμού. Από το πρόγραμμα δεν λείπει και η γνωριμία των παιδιών με αθλήματα. Όπως στίβος, beach volley, κολύμβηση, αναρρίχηση, τένις, καθώς και παιχνίδια κινητικού συντονισμού, ισορροπίας, ρυθμού, αντίληψης και συνεργασίας.

Επίσης το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας για πρώτη φορά φέτος, οργάνωσε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο Easter camp, το οποίο πρόσφερε δημιουργική απασχόληση στα παιδιά στις πασχαλινές τους διακοπές, και έδωσε τη δυνατότητα σε εμάς να μελετήσουμε περισσότερους και εναλλακτικούς  τρόπους απασχόλησης των παιδιών και σε εξωτερικούς αθλητικούς χώρους, μέσα από τη συνεργασία μας συνεργάτες δραστηριοποιούνται στους χώρους του ΟΑΚΑ. Και όλα αυτά με απόλυτη ασφάλεια για τους φίλους μας. Μέχρι και παρουσία γιατρού υπάρχει σε κάθε ανάλογη διοργάνωση του Μουσείου.

-Εσείς έχετε κάποιο αγαπημένο έκθεμα από το Μουσείο;

Θεωρώ το ότι το Μουσείο έχει πάρα πολλά εκθέματα και γωνιές που κρύβουν συναρπαστικές ιστορίες, οπότε έχω αρκετά αγαπημένα σημεία. Αυτό που μπορώ όμως να ξεχωρίσω προσωπικά, είναι το Χρονολόγιο, μια από τις πιο πλούσιες σε πληροφορία και διάδραση αίθουσες του  Μουσείου, που διηγείται την σύγχρονη ιστορία του θεσμού μέσω της παρουσίασης της εξέλιξης των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα στο χρόνο. Εκεί μπορεί να δει κανείς πότε συμμετείχαν πρώτη φορά γυναίκες στους Αγώνες, πότε καθιερώθηκαν οι πρώτοι Χειμερινοί Αγώνες και ποια αγωνίσματα εμπεριείχαν, καθώς και πολλά άλλα τέτοια σημαντικά ορόσημα. Όμως πέραν αυτών των πληροφοριών, ο επισκέπτης έχει και την μοναδική δυνατότητα να δει το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κάθε διοργάνωση έλαβε χώρα και να αντιληφθεί πως επηρέασαν και επηρεάστηκαν από το πλαίσιο αυτό. Πιστεύω ότι όσες φορές και να επισκεφθείς αυτή την αίθουσα θα διδαχθείς κάτι και θα συνειδητοποιήσεις κάτι νέο.

-Πώς μπορεί κάποιος να ενημερωθεί σχετικά με τις δράσεις του Μουσείου; 

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Μουσείου (https://athensolympicmuseum.org)που ενημερώνεται άμεσα με όλες τις δράσεις μας αλλά παροτρύνουμε τον κόσμο να μας βρει και στις  σελίδες μας σε Facebook και  Instagram όπου επίσης ανακοινώνουμε τις δράσεις μας. Εκεί θα βρουν παράλληλα και πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα εκθέματα του Μουσείου.

Πρόσβαση στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας βρίσκεται στον 1ο όροφο του εμπορικού κέντρου Golden Hall και συνδέεται μέσω πεζογέφυρας με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.). Το Μουσείο εξυπηρετείται από το υπόγειο parking αυτοκινήτων του Golden Hall, 1600 θέσεων. Απέχει μόλις 15’ τόσο από το κέντρο της Αθήνας όσο και από τα Βόρεια προάστια και μπορείτε να έρθετε είτε μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας είτε μέσω της Αττικής Οδού.

You may also like