Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα όλων μας και ειδικά των παιδιών. Είναι γλυκιά και το χρώμα της θυμίζει άνοιξη και καλοκαίρι.
Ο λόγος για τις κατακόκκινες φράουλες που μας κάνουν να τις «ορεγόμαστε» κάθε φορά που τις βλέπουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Είναι όμως οι συγκεκριμένες φράουλες υγιεινές;
Δυστυχώς τα φυτοφάρμακα και άλλοι χημικοί παράγοντες επηρεάζουν πολύ την ποιότητα της φράουλας, όπως και άλλων φρούτων και λαχανικών. Η φράουλα είναι ένα φρούτο με τεράστια ευεργετική αξία, αρκεί βεβαίως να είναι βιολογική και να μην έχει ίχνος φυτοφαρμάκων, διότι τότε μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και πολύ επικίνδυνη.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της φράουλας
Η φράουλα χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν στην παρασκευή φαρμάκων αλλά και καλλυντικών. Οι ρίζες, τα φύλλα αλλά και ο καρπός της χρησιμοποιούνται σε φάρμακα για τη διάρροια, για τη δυσπεψία, σε επιθέματα για εγκαύματα και σε καλλυντικές λοσιόν για το δέρμα. Επίσης, ο χυμός της φράουλας χρησιμοποιείται για τη λεύκανση των δοντιών, καθώς έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α βιταμίνη C και λεουτεϊνη που δρα θεραπευτικά σε παθήσεις της όρασης. Επιπλέον, είναι εξίσου ευεργετική σε παθήσεις όπως η χολή, οι ρευματισμοί, η υπέρταση, η αναιμία, η δυσκοιλιότητα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Τέλος, έχει διουρητική δράση, γι’ αυτό και αποτελεί ένα πλήρες αντιοξειδωτικό και μέσο αποτοξίνωσης του οργανισμού μας. Οι φράουλες αποτελούνται από 90% νερό, και το υπόλοιπο 10% περιέχει περισσότερες από 300 διαφορετικές αρωματικές ουσίες, φρουκτόζη και διάφορα οξέα, που πραγματικά γαργαλούν τον ουρανίσκο με τη γεύση και το άρωμα που του χαρίζουν.
Η ιστορία της φράουλας
Οι πρώτες καλλιέργειες φράουλας στην Ευρώπη έγιναν κατά το Μεσαίωνα στη Ρώμη και η πιο γνωστή ποικιλία καταγόταν από τις Άλπεις. Μετά τις ευρωπαϊκές ποικιλίες στην Ευρώπη έφτασαν και οι αμερικανικές και στη συνέχεια από τη Χιλή. Στη χώρα μας η πιο δημοφιλής ποικιλία φράουλας είναι η ευρωπαϊκή.
Στο Βέλγιο υπάρχει μουσείο που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στις φράουλες. Το χρώμα και το άρωμά τους χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρωμάτων, κραγιόν και καλλυντικών, ενώ υπάρχουν πολλές λοσιόν περιποίησης προσώπου με βασικό συστατικό τη φράουλα.
Προσοχή:
Η κατανάλωση της φράουλας αντενδείκνυται σε περιπτώσεις έλκους, σπαστικής κολίτιδας και εντερικών διαταραχών, ενώ και οι πάσχοντες από νεφροπάθεια ή θυρεοειδή θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους πριν την κατανάλωσή τους.
Featured image: unsplash.com/@foodography