από την Ιωάννα Χαλάτση– αρχιτέκτων*
To Μουσείο της αποβάθρας Branly, σε απόσταση αναπνοής από τον Πύργο του Άιφελ, είναι ένας σύγχρονος χώρος τέχνης, που προβάλλει έργα τέχνης διαφορετικών πολιτισμών: από την Αφρική, την Ασία, την Ωκεανία και την Αμερική.
Το κτίριο του Μουσείου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Jean Nouvel και, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, δέχτηκε έντονη κριτική. Ο ευφυέστατος Nouvel, που “αγαπάει να μην προσφέρει οπτικά απλόχερα”τα κτίριά του, ξέρει να κρατάει πάντα καλά φυλαγμένες εκπλήξεις για τους επισκέπτες των έργων του και τους θαυμαστές της αρχιτεκτονικής του.Αυτή τη φορά, σε “εύρημα”, πίσω από το οποίο υφαίνεται όλη η ουσία και η “αλήθεια” του κτιρίου, ο αρχιτέκτονας χρησιμοποιεί το “πράσινο τείχος” του Μουσείου.
Καλύπτοντας την κεντρική όψη του κτιρίου προς την πόλη με φυτά, όχι μόνο δημιουργεί έναν κάθετο κήπο στην καρδιά του πολυσύχναστου παρισινού κέντρου, αλλά πολύ περισσότερο, επιτυγχάνει την απόλυτη ανατροπή: η αρχιτεκτονική του σύντομα θα “εξαφανιστεί” από τα μάτια μας, αφού πρόκειται να καλυφθεί από πράσινο.
Το Μουσείο, σύνθετο στη μορφή του, μυστηριώδες στη σύλληψή του, δεν διστάζει να προβάλλει τα έντονα, ζεστά χρώματά του μέσα από καμπυλόμορφα μονοπάτια και εξωτικά φυτά.
Η εικόνα της πυκνοφυτεμένης πρόσοψης με τα αναρριχητικά φυτά, που αντικρίζει κανείς από τον Σηκουάνα, γίνεται ολοένα και πιο έντονη, ενώ βασικό στόχο στο σχεδιασμό του Μουσείου ήταν η οπτική “εξαφάνιση” του κτιρίου σταδιακά, μέσα στα επόμενα χρόνια, λόγω της αναπτυσσόμενης βλάστησης.
Για τους θιασώτες της αρχιτεκτονικής του Nouvel, το έργο αυτό εκφράζει την εσωτερική συνέπεια, που διέπει τον πυρήνα δημιουργίας του ευρηματικού αρχιτέκτονα. Το να δημιουργείς κάθε φορά και μια νέα έκπληξη για να προσφέρεις στον επισκέπτη του έργου σου, το να συνθέτεις κάθε φορά και ένα νέο λεξιλόγιο για να τον βοηθήσεις να “ανακαλύψει” την αρχιτεκτονική σου, το να αναπτύσσεις κάθε φορά και ένα νέο διάλογο ανάμεσα στο προφανές και στο απρόσμενο, ανάμεσα στο ορατό και στο μη οπτικά προσβάσιμο, όλα αυτά… αποτελούν τη μυστική δύναμη του Nouvel, την πεμπτουσία της αρχιτεκτονικής του.
*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ
Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook