Λίγο οι ρυθμοί της καθημερινότητας, λίγο οι εντάσεις και το στρες που τη συνοδεύουν, είναι λογικό σε πολλούς να έχει επηρεαστεί η ικανότητά τους να αποκοιμηθούν . Πόσο μάλλον όταν το μυαλό “χοροπηδάει” την πιο ακατάλληλη στιγμή. Μέχρι πρότινος η μελατονίνη συστηνόταν σε περιπτώσεις ταξιδιωτών που έπρεπε να προσαρμόσουν το βιολογικό τους ρολόι… Και κατ’ επέκταση τον ύπνο τους – σε μία άλλη ζώνη ώρας. Εντούτοις πλέον παρατηρούμε πως η χρήση της γίνεται κάπως πιο δημοφιλής. Προτού, όμως, τρέξουμε στο φαρμακείο… Καλό είναι να γνωρίζουμε τι ισχύει για τα συμπληρώματα μελατονίνης και τι πρέπει να έχουμε κατά νου.
Μύθος 1ος.
Μπορεί η χρήση των συμπληρωμάτων μελατονίνης να έχει σημειώσει αύξηση τα τελευταία χρόνια, όμως είναι ακριβώς αυτό: συμπληρώματαμίαςορμόνης που το σώμα ούτως ή άλλως παράγει ώστε αυτό να προετοιμαστεί για τη βραδινή κατάκλιση. Επιπλέον, κανονικά χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και για μικρό χρονικό διάστημα.
Μύθος 2ος.
Το ότι η μελατονίνη συγχρονίζει το βιολογικό μας ρολόι πριν πέσουμε για ύπνο, δεν εξασφαλίζει και το ότι θα είναι καλός. Μάλιστα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν πως η μελατονίνη επηρεάζει τη διάρκεια ή τη ροή του ύπνου. Άρα το γεγονός πως μας βοηθά να αποκοιμηθούμε δεν εγγυάται ένα βαθύ και μη διακοπτόμενο ύπνο.
Μύθος 3ος.
Όσο θελκτική κι αν είναι η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε πάνω από ένα χάπι μελατονίνης προκειμένου να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα… Φρένο στον πειρασμό βάζει το γεγονός πως αρκεί μόλις μισό (ή το πολύ ένα) mgμελατονίνης. Δεν είναι βέβαιο πως μία υπερβολική πρόσληψη θα επιφέρει προβλήματα στον ύπνο. Όμως δεν αποκλείεται να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, αδυναμία, ζαλάδα ή ακόμη κι εφιάλτες.
Μύθος 4ος.
Επειδή η μελατονίνη παράγεται φυσικά από τον οργανισμό, δεν σημαίνει πως δεν έχει παρενέργειες όταν προσθέτουμε στα φυσικά αυτά επίπεδα και τα συμπληρώματα. Όπως συμβαίνει με κάθε ορμόνη, έτσι και στην περίπτωση της μελατονίνης, η πρόσληψη ποσοτήτων από 3 έως 5 mgμπορεί να επηρεάσει τις υπόλοιπες ορμόνες… Εμποδίζοντας τον οργανισμό να παράξει τη δική του μελατονίνη. Επιπλέον, η υπερβολική μελατονίνη στον οργανισμό μπορεί να επηρεάσει και τις ορμόνες αναπαραγωγής, όπως τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, όπως κάθε συμπλήρωμα βιταμινών, έτσι και τα συμπληρώματα μελατονίνης προορίζονται για μικρό χρονικά διάστημα χρήσης. Αν διαπιστώσουμε πως η χρήση τους δε μας προσφέρει τελικά κάτι... Τότε πρέπει να συμβουλευόμαστε το θεράποντα γιατρό μας. Αυτός θα μας προτείνει λύσεις όπου πιθανώς να μην είναι κι απαραίτητη η λήψη κάποιου σκευάσματος.
Πηγή: Mind Body Green
Featured image: pexels.com/@n-voitkevich