ΚΕΦΑΛΑΙΟ “ΜΠΟΥΣΟΥΛΗΜΑ”: “ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΜΑΜΑ!”

Όλα τα στυλ από όπου μπορεί να διαλέξει το μωράκι σας για να το κάνει!

               Το μωρό μας μεγαλώνει ραγδαία κι έρχεται η στιγμή που ξεκινά να πειραματίζεται με το τι μπορεί να κάνει με τα χέρια και πόδια σε συντονισμένες κινήσεις – aka “το μωρό μπουσούλησε”! Αρχικά να σας πω πως από τα πρώτα σημάδια κιόλας είμαστε όλοι με την κάμερα ανά χείρας για να “πιάσουμε” αυτή τη μαγική στιγμή! Βέβαια, φαίνεται πως το μωρό μας ξεκινά να μπουσουλάει κάπως διαφορετικά από ό,τι έχουμε κατά νου. Μη βιαστείτε να ανησυχήσετε, στο κάτω κάτω κάθε μωράκι μεγαλώνει κι αναπτύσσεται διαφορετικά. Έτσι μπορεί ο μικρός σας εξερευνητής να ξεκινήσει να γνωρίζει το περιβάλλον του με κάπως πιο διαφορετικό στυλ!

01. Ο “commando”.

Σχεδόν τα μισά μωρά που ξεκινούν να μπουσουλάνε εφαρμόζουν αυτήν την τεχνική. Δίνοντας ώθηση με τα χέρια, το μωρό σας θα σέρνει την κοιλίτσα του στο πάτωμα. Είναι ιδιαίτερα “δημοφιλές” στυλ καθώς το να στηριχθούν σε χέρια και πόδια απευθείας απαιτεί περισσότερη δύναμη κι ισορροπία – οπότε πιθανώς το μικρούλι σας να σκέφτεται “why not make my life easier?”! Για κάποια μωρά αυτή μπορεί να είναι η μοναδική μέθοδος μέχρι να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, αλλά επίσης μπορεί να είναι και μεταβατικό στάδιο πριν μπουσουλήσουν με τα χέρια και τα γόνατα.

               02. Το “κλασσικό”.

Είναι το πιο σύνηθες στυλ, καθώς το μωρό συντονίζει χεράκια και γόνατα και κινείται με αυτά. Φυσικά είναι κι η εικόνα που κατά κόρον έχουν οι νέοι γονείς όταν σκέφτονται το μπουσούλημα, εντούτοις αν το μικράκι σας προτιμήσει άλλες μεθόδους, μη θορυβηθείτε!

               03. To “αρκουδάκι”.

Όπως και στην κλασσική μέθοδο μπουσουλήματος, έτσι και με το αρκούδισμα το μωρό κινείται με τα τέσσερα άκρα του. Η διαφορά είναι πως το μωρό χρησιμοποιεί τα χέρια και, αντί για τα γόνατα, τα πέλματά του, κάνοντάς το να μοιάζει λες και κάνει την άσκηση downward dog της yoga!

               04. Ο “κάβουρας”.

Σε αυτό το στυλ το μωρό θα σπρώχνει με τα χέρια αντί να τραβάει ώστε να προχωρήσει μπροστά. Κατ’ επέκταση, η κίνηση αυτή το στέλνει προς τα πίσω ή στο πλάι, προκαλώντας έναν εκνευρισμό μια που δεν πάει ακριβώς εκεί που θέλει!

               05. Το “βατραχάκι”.

Το μωρό κάνει μία γέφυρα με το κορμάκι του στηριζόμενο σε χέρια και πόδια και δίνει ώθηση με τα χέρια προς τα εμπρός, θυμίζοντας βατραχάκι που πηδάει. Ιδιαίτερα αστείο, ενώ το μωράκι μας προσπαθεί να καλλιεργήσει την κίνηση!

               06. Το “βαρελάκι”.

Αν το μωρό σας έχει γίνει expert στο να γυρίζει μπρούμυτα από ανάσκελα και τούμπαλιν, πιθανώς να χρησιμοποιήσει αυτή τη δεξιότητα για να μετακινηθεί.

               Βεβαίως, κάθε μωράκι θα κατακτήσει το ορόσημου του μπουσουλήματος διαφορετικά: για παράδειγμα, μπορεί να έχει το ένα πόδι τεντωμένο στο πλάι και το άλλο γόνατο στο πάτωμα. Αν, παρ’ όλα αυτά, σας προβληματίζει κάτι σε αυτό το στάδιο, μη διστάσετε να αναζητήσετε την καθοδήγηση του παιδιάτρου σας.

Επίσης, αυτό σημαίνει πως πρέπει να ασφαλίσουμε μέρη του σπιτιού για την ασφαλή περιήγηση του μωρού. Με άλλα λόγια, πλέον μπαίνουν στη ζωή μας τα προστατευτικά για γωνίες και πρίζες, οι ασφάλειες για συρτάρια και ντουλάπια και εξαφανίζονται από το οπτικό πεδίο του μωρού αντικείμενα που μπορούν να το τραυματίσουν ή ενέχουν τον κίνδυνο πνιγμού. Για να μην αναφέρω πως το βλέμμα μας πρέπει να γίνει “γερακίσιο” και τα αντανακλαστικά μας να λειτουργούν σε χρόνο dt ός περισσότερο γίνεται!

               Το στάδιο του μπουσουλήματος μπορεί να σημάνει το τέλος εποχής για το “βρίσκω το μωρό εκεί που το άφησα” αλλά δεν παύει να είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο ενώ παρακολουθούμε το μωράκι μας να ξεκινά να ανακαλύπτει αυτόν το πελώριο κόσμο μας!

               Πηγή: Parents

Featured image: unsplash.com/@kate_gliz

You may also like