Kugelhopf, από την Έλενα Σμπώκου

ΥΛΙΚΑ:
1 κούπα γάλα
150 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
1 /2 κούπα ζάχαρη λευκή
1 πρέζα αλάτι
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά (8 γρ.)
3 αυγά
*Γέμιση
4 κουταλιές κακάο
8 κουταλιές ζάχαρη καστανή
50 γρ βούτυρο σε πολύ μικρά κομματάκια

CHOC-YEAST-KUGELHOPF-e1411353611225-845x450ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
1. Ρίχνουμε την ζάχαρη, το γάλα, και το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι , σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρά.
2. Στο μπολ του μίξερ έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι. Προσθέτουμε την μαγιά και το αλάτι και σταδιακά χτυπώντας με το εξάρτημα για ζύμη ρίχνουμε το χλιαρό γάλα με το λιωμένο βούτυρο.
3. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά σε ένα μικρό μπολ και τα ρίχνουμε και αυτά στο μίγμα.
4. Μόλις ενωθούν τα υλικά , μαζεύουμε σε μια μπάλα την ζύμη και την βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη ή μία καθαρή πετσέτα, αφήνοντας την να φουσκώσει για 45 λεπτά περίπου.
5. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε μια μεγάλη κούπα την ζάχαρη με το κακάο για την γέμιση.
6. Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη την χωρίζουμε στα δύο και την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο με 2 εκατοστά πάχος. Πασπαλίζουμε με το μισό κακάο και την ζάχαρη και ρίχνουμε τα μισά κομματάκια βουτύρου από πάνω. Τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε το ρολό σε μια φόρμα κέικ με τρύπα στην μέση αφού πρώτα την έχουμε βουτυρώσει.
7. Επαναλαμβάνουμε με τον ίδιο τρόπο και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το τοποθετούμε από πάνω από το πρώτο ρολό.
8. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο, αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει. Απολαμβάνουμε το kugelhopf πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, συνοδεύοντας με καφέ ή τσάι και την επόμενη μέρα μπορούμε να το φρυγανίσουμε !

 

photo credits: εδώ

Μπείτε στο  Elena’s cooking για να διαβάσετε κι άλλες υπέροχες συνταγές της Έλενας Σμπώκου.

You may also like