La Maison du Grec, το bistro με αέρα από την παλιά Αθήνα επιστρέφει στο κέντρο της πόλης

Με το «Papillon», ταξιδέψαμε στο Παρίσι. Το τελευταίο εστιατόριο που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Minas Kosmidis [Architecture in Concept] φιλοδοξεί να αναβιώσει την αισθητική και την αίγλη της παλιάς Αθήνας. Το νέο «La Maison du Grec», μετά από την σύντομη αλλά αισθητή παρουσία του στην Κηφισιά, επιστρέφει μετά από τρία χρόνια στην καρδιά της πόλης – στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Το concept του εστιατορίου, ελληνικό και μοντέρνα κλασικό, με μια αύρα από την παλιά Αθήνα, μεταφέρθηκε και στην διαμόρφωση του χώρου, αντλώντας παράλληλα έμπνευση από τις αστικές κατοικίες της δεκαετίας του 50’. Όπως οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές από φρέσκα υλικά παρασκευάζονται και παρουσιάζονται με σύγχρονο τρόπο, έτσι αντιμετώπισαν και οι αρχιτέκτονες του χώρου τα μορφολογικά και διακοσμητικά του στοιχεία. Τόσο οι ξύλινες διακοσμήσεις στις οροφές, οι ανάγλυφες, βαμμένες ταπετσαρίες και οι μαρμάρινες επενδύσεις, όσο και τα μωσαϊκά πλακίδια και τα περίτεχνα μεταλλικά στοιχεία ανασυντίθενται για να αποκτήσουν εκ νέου την χαμένη τους αίγλη. Η αναβίωση ιστορικών στοιχείων, μέσω του σύγχρονου τρόπου με τον οποίο τα διαχειρίστηκαν εν τέλει οι αρχιτέκτονες, δίνουν στο «La Maison du Grec» μία σύγχρονη, pop αίσθητική ενός μπιστρό του 2018, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής του.

Έμβλημα του μαγαζιού αποτελεί το γιγαντιαίο ξυλόγλυπτο ακροκέραμο – ένα διακοσμητικό στοιχείο το οποίο αποτελεί συνδετικό κρίκο όλων των περιόδων και ρυθμών της αρχιτεκτονικής του τόπου, από την κλασική Αθήνα, έως την σύγχρονη Ελλάδα. Ο Μηνάς Κοσμίδης, ο οποίος είχε επιμεληθεί επίσης τον σχεδιασμό του πρώτου εστιατορίου στην Κηφισιά, προβάλει και πάλι το ανθέμιο ως αυτόνομο έργο τέχνης, αναγνωρίζοντας έτσι την καλλιτεχνική του αξία.

Το «La Maison du Grec» είναι -όπως λέει και το όνομά του- το «σπίτι του Έλληνα». Κατ’ επέκταση, το αρχιτεκτονικό γραφείο Minas Kosmidis [Archtiecture in Concept] μεταφράζει την γαστρονομική κατεύθυνση της κουζίνας με αρχιτεκτονικούς όρους, δημιουργώντας έναν χώρο ο οποίος μας μεταφέρει στην παλιά αστική κατοικία, χωρίς όμως να ξεχνάει πως πλέον βρίσκεται στο 2018.

 

You may also like