Τα γνωστά μας λευκά φασόλια είναι μια σπεσιαλιτέ που απολαμβάνουμε όλες τις εποχές καθώς και είναι ένα από τα παραδοσιακά μας πιάτα. Τι γίνεται όμως με τα κόκκινα φασόλια ως επιλογή; Γνωστά και ως φασόλια adzuki, είναι δημοφιλή για την θρεπτική τους αξία. Αυτά τα φασόλια χρησιμοποιούνται συνήθως στην ασιατική κουζίνα. Ωστόσο, περιέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Είναι πλούσια σε σίδηρο, φολικό οξύ και μαγνήσιο, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του αίματος, του νευρικού συστήματος και των μυών. Δείτε γιατί τα κόκκινα φασόλια είναι καλά για την υγεία σας και γιατί πρέπει να τα εντάξετε στη διατροφή σας.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά
Τα κόκκινα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, φυτικών ινών, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και φυλλικού οξέος. Είναι ενισχυμένα με αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα ανθοκυανίνες, που είναι γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο σώμα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ορισμένοι καρκίνοι.
Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών
Για όσους ακολουθούν μια φυτική διατροφή, τα κόκκινα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη βελτίωση της πέψης, στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Βοηθά την υγεία της καρδιάς
Τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου και καλίου που περιέχουν βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης βοηθώντας την καρδιαγγειακή υγεία. Ενώ, οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, προστατεύοντας περαιτέρω την καρδιά. Επίσης, ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών συμβάλλει εύκολα στον κορεσμό, μειώνοντας τη παραπάνω πρόσληψη θερμίδων. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος.
Ενισχύει την Ενέργεια
Θεωρούνται μια καλή πηγή σίδηρου καθώς είναι ευθύνονται για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Τα επαρκή επίπεδα σιδήρου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αναιμίας και να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας, με αποτέλεσμα να νιώθετε σε εγρήγορση και δραστήριοι όλη την ημέρα.
Δύο νόστιμοι τρόποι για να τα απολαύσετε!
Η κόκκινη φασολάδα είναι ένα δημοφιλές πιάτο γνωστή τόσο για τη γλυκιά και κρεμώδη υφή της όσο και για το πόσο εύκολα γίνεται. Ενώ, μπορείτε να την απολαύσετε ζεστή ή κρύα. Για μια πιο εναλλακτική προσέγγιση και αλμυρή επιλογή, δοκιμάστε να ενσωματώσετε κόκκινα φασόλια σε μια δροσερή σαλάτα. Θα τα συνδυάσετε με φρέσκα λαχανικά και ένα πικάντικο dressing ώστε να έχετε ένα θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.
Πηγή: webmd.com
Featured image: freepik.com/@freepik