ΜΗΠΩΣ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΗ;

Μιλάμε συνεχώς για το πώς μπορούμε να κάνουμε τις φιλικές, οικογενειακές και ερωτικές σχέσεις με τους ανθρώπους μας καλύτερες. Όμως πόσο συχνά σκεφτόμαστε αν καλλιεργούμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας όπως πρέπει.

               Αν και τείνουμε να την παραλείπουμε, αυτή η σχέση είναι ίσως η σημαντικότερη της ζωής μας. Πολύ απλά επειδή αν αυτή είναι ισχυρή, τότε αυτόματα είμαστε σε θέση να κάνουμε πιο δυνατές τις σχέσεις με τους άλλους γύρω μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συνήθειες και τάσεις που μπορούν να μαρτυρήσουν την ποιότητα της σχέσης που έχουμε με τον εαυτό μας. Το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε τα “καμπανάκια” που μαρτυρούν πως ίσως είμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας… στα όρια μίας τοξικής σχέσης.

               01 Είσαι επικριτικός προς τον εαυτό σου και τους άλλους.

Αν η αντίδρασή σου όταν κάνεις ένα μικρό λάθος στη δουλειά ή αναφέρεις κάτι άστοχο όταν είσαι σε μία παρέα είναι να το ξεπεράσεις ή ακόμη και να αστειευτείς για αυτό… Tότε οι μηχανισμοί αντιμετώπισής σου είναι ισορροπημένοι. Αν, όμως, η πρώτη σου αντίδραση είναι να κατακεραυνώσεις τον εαυτό σου και να αδυνατείς να τον συγχωρήσεις… Aυτό σημαίνει πως ο αρνητισμός είναι ριζωμένος μέσα σου. Ναι, πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των λαθών μας, άλλωστε είναι η ώριμη αντιμετώπιση των καταστάσεων. Αλλά αν τιμωρούμε τον εαυτό μας για αυτά και δε μπορούμε να τα αφήσουμε πίσω μας… Tότε η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας μπορεί σίγουρα να γίνει βαρίδιο.

               02 Δικαιολογείς κακές σου συνήθειες.

Σαφώς κι είναι βασικό να προσέχουμε τον εαυτό μας ώστε να είναι χαρούμενος κι υγιής. Όμως όταν “δεν τα έχουμε καλά μαζί του” είναι πολύ εύκολο να υποκύψουμε σε συνήθειες που σαμποτάρουν την υγεία μας, όπως διατροφικές διαταραχές ή καταχρήσεις. Υποσυνείδητα, αυτό το σαμποτάζ σημαίνει πως δεν αισθανόμαστε πως έχουμε το δικαίωμα να είμαστε καλά σωματικά και ψυχολογικά. Αν όμως μάθουμε να λειτουργούμε με το mottoπως είμαστε ικανοί και αξίζουμε το κάτι παραπάνω, τότε θα είναι πιο εύκολο να προσέχουμε παραπάνω τον εαυτό μας.

               03 Ξεχνάς τον εαυτό σου για τους άλλους.

Ναι, είπαμε να βοηθάνε, αλλά κάπου πρέπει να σκεφτόμαστε και το προσωπικό μας wellbeing. Αν θυσιάζουμε συνεχώς τη δική μας ευτυχία για εκείνη των άλλων, σύντομα τα αισθήματα δυσαρέσκειας κι απογοήτευσης προς τον εαυτό μας θα είναι εκείνα που θα μας οδηγούν και σίγουρα προς το λάθος δρόμο. Οπότε ναι, ας βοηθάμε τους άλλους, αλλά αφού πρώτα σιγουρευτούμε πως είμαστε πρώτα εμείς οι ίδιο καλά.

               04 Η αυτοπεποίθησή σου ασθμαίνει.

Τι λες, άραγε, στον εαυτό σου όταν κοιτάς το είδωλό σου στον καθρέφτη. Του θυμίζεις πως για άλλη μία μέρα θα αποδείξεις πως όχι μόνο δικαιούσαι ό,τι θέλεις να πετύχεις ή τον κατακρίνεις “με το καλημέρα”; Αν συνηθίζεις το δεύτερο, τότε η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου θέλει δουλειά ώστε να αποβληθεί όλος ο αρνητισμός που σε κυριεύει.

               05 Αναζητάς την επιβεβαίωση των γύρω σου.

Ποιος λέει όχι σε ένα κομπλιμένο, ένα “μπράβο” ή έναν ενθαρρυντικό λόγο; Υπό κανονικές συνθήκες κανείς, μάλιστα όλα αυτά μας αποδεικνύουν πως δίκαια τα υποδεχθήκαμε! Αλλά αν αδυνατούμε να δούμε μόνοι μας την αξία που έχουμε και προσπαθούμε να την εκμαιεύσουμε από τους άλλους, δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αντιληφθεί πως είμαστε ικανοί να πετύχουμε κάτι που θέλουμε ή να δημιουργήσουμε τις σχέσεις που επιθυμούμε.

               Είναι λογικό κάποιες καταστάσεις να μας φέρνουν σε αμηχανία ή να μας στεναχωρούν. Το σημαντικό όμως είναι να μπορούμε να τις διαχειριζόμαστε και κυρίως να διδασκόμαστε από αυτές. Μόνο τότε μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω με αυτοπεποίθηση και νέα διάθεση.

               Πηγή: Bustle      

Featured image: unsplash.com/@xoutcastx

You may also like