Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο θέλει κάποιος να ξεκινήσει μία νέα δίαιτα (Απώλεια βάρους; Καλύτερες διατροφικές επιλογές;)… Η επιλογή μίας συγκεκριμένης ρουτίνας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν μας περιτριγυρίζουν διαφόρων ειδών τάσεις και μέθοδοι. Αυτό σημαίνει πως η τελική μας επιλογή πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, καθώς δε σημαίνει πως όλες οι δίαιτες ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες. Στο καλύτερο σενάριο απλά δε θα δούμε διαφορά, ενώ στο χειρότερο μπορούμε να θέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο. Το καλό είναι πως το σώμα μας ξέρει να μας προειδοποιεί όταν είναι ανάγκη. Μάλιστα το ίδιο συμβαίνει όταν θέλει να μας πει πως η δίαιτα που επιλέξαμε δεν είναι ίσως η κατάλληλη.
01 Έχει αυξηθεί η χοληστερίνη σου.
Σε δίαιτες όπως η keto βασίζονται στην αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών και λιπαρών. Η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων συχνά παρατηρείται η περιορισμένη (αν όχι εξαλειμμένη) πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Ο οργανισμός χρειάζεται τις διαλυτές φυτικές ίνες να καταναλώνονται παράλληλα με το πρωτεΐνη, ώστε η χοληστερίνη να παραμείνει στα πρέποντα επίπεδα. Αν οι τελευταίες εξετάσεις δείχνουν πως η χοληστερίνη έχει “πάρει την ανηφόρα”… Καλό είναι να συμβουλευτείς το θεράποντα ιατρό σου. Σίγουρα θα χρειαστεί να αλλάξεις τη δίαιτά σου, όπου θα καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών.
02 Νιώθεις μία “non-stop” πείνα.
Ακολουθείς τη νέα σου δίαιτα με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια, δίνεις βάση στα τρόφιμα και τις μερίδες… Και παρ’ όλα αυτά εξακολουθείς να πεινάς λες και δεν έχεις βάλεις μπουκιά… Αυτός προφανώς και σημαίνει πως δεν τρως όσο πρέπει. Μπορεί η μείωση του βάρους να συνδέεται με την προσπάθεια να καταναλώνουμε θερμίδες. Όμως αυτό δε σημαίνει πως αυτή η ποσότητα πρέπει να πάει σε ακραία minimums. Όμως μία καταγραφή του τι τρώμε στη διάρκεια της μέρας μπορεί να μας βοηθήσει να παρακολουθήσουμε τι τρώμε και υπό τι συνθήκες. Έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε και τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στις διατροφικές μας συνήθειες. Φάγαμε επιπλέον επειδή όντως πεινούσαμε ή επειδή ήμασταν, για παράδειγμα, αγχωμένοι;.
03 Αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένος.
Αν αισθάνεσαι καταβεβλημένος ακόμη κι ύστερα από έναν καλό κι επαρκή ύπνο, τότε πιθανώς να ευθύνεται η δίαιτα που ακολουθείς. Σε πολλές περιοριστικές δίαιτες παρατηρείται η σημαντική μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Τείνουμε να ξεχνάμε πως οι θερμίδες μας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια που το σώμα μας χρειάζεται για να αντεπεξέλθει σε καθημερινή βάση. Σε πρώτη φάση μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη συχνότητα των γευμάτων…. Διότι η κόπωση μπορεί να σχετίζεται με μειωμένα γεύματα μέσα στη μέρα. Επίσης, μικρές αλλαγές στην πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών – ναι μεν περιέχουν περισσότερες θερμίδες, αλλά αυτό σημαίνει και περισσότερη ενέργεια.
04 Η γυμναστική φαντάζει “άθλος”.
Αυτή η προειδοποίηση μπορεί να θεωρηθεί προέκταση του προηγούμενου “συναγερμού”. Ανεξάρτητα του λόγου που μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε να ακολουθούμε μία συγκεκριμένη διατροφή, αυτή από μόνη της δε μπορεί να κάνει το όποιο “θαύμα”. Η σωματική άσκηση είναι εξίσου βασικός παράγοντας και στην ουσία αυτά τα δύο πάνε χεράκι-χεράκι. Αν αισθάνεσαι πως ακόμη και δύο λεπτά ήπιου jogging στο διάδρομο του γυμναστηρίου είναι κατόρθωμα με την κούραση που αισθάνεσαι… Τότε ίσως λείπουν υδατάνθρακες από τη διατροφή σου. Οι υδατάνθρακες είναι εκείνοι που σου προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια για την προπόνησή σου κι είναι εκείνοι που θα την αναπληρώσουν αφότου ολοκληρώσεις το σετ της ημέρας, σε συνδυασμό πάντα με πρωτεΐνη.
Κάθε άνθρωπος έχει, σαφώς ένα διαφορετικό ιατρικό ιστορικό. Βεβαίως αυτό είναι μόνο ένας παράγοντας που μπορεί να καθορίσει την ιδανική διατροφική ρουτίνα. Γι’ αυτό καλό είναι πριν από οποιαδήποτε αλλαγή να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή κι έναν εγκεκριμένο διατροφολόγο που θα μας καθοδηγήσει ώστε να διαμορφώσουμε το ιδανικό διατροφικό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στους στόχους αλλά και τις ανάγκες μας.
Πηγή: Eat This, Not That
Featured image: pexels.com/@anete-lusina/