Μήπως το απορρυπαντικό ρούχων βλάπτει την επιδερμίδα μας;

Η ημέρα που βάζω πλυντήρια είναι ίσως η πιο βαρετή μέρα ever. Και σαν να μη φτάνει αυτό, τελευταίες έρευνες δείχνουν πως το απορρυπαντικό μας, μπορεί να ευθύνεται για εκείνο το καινούργιο κνησμό που νιώθουμε τελευταία. Ok, υπάρχουν και εκείνοι που λατρεύουν τη μπουγάδα, γιατί τους αρέσει να μυρίζουν τα φρεσκοπλυμένα σεντόνια. Αλλά το ερώτημα είναι, μπορεί τελικώς το απορρυπαντικό, να μας δημιουργήσει δερματολογικά προβλήματα; Οι δερματολόγοι απαντούν υπεύθυνα.

Εάν έχετε νιώσει ποτέ άβολα μέσα στα καθαρά σας ρούχα ή τα σεντόνια σας, ή ίσως μια κάποια φαγούρα στα κλινοσκεπάσματα κάποιου ξενοδοχείου, τότε σίγουρα καταλαβαίνετε τι εννοούμε. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, είναι πιθανό, να είμαστε αλλεργικοί σε ορισμένα χημικά ή σε κάποιο άρωμα του απορρυπαντικού. Μπορεί επίσης να ευθύνεται σε κάποιο πρόβλημα του πλυντηρίου μας, το οποίο πιθανόν να μην ξεβγάζει τα ρούχα μας σωστά, με αποτέλεσμα να μένουν υπολείμματα καθαριστικών προϊόντων.

Εάν τα ρούχα σας δεν έχουν ξεπλυθεί σωστά, οι ειδικοί προτείνουν να τα ξεπλένετε δύο φορές ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλα τα υπολείμματα απορρυπαντικών αφαιρούνται από τα ρούχα. Εάν ο ερεθισμός συνεχίζεται, τότε είναι πιθανό να έχετε εξ επαφής δερματίτιδα. Ο συγκεκριμένος τύπος δερματίτιδας είναι ένας ερεθισμός του δέρματος που εμφανίζεται όταν το δέρμα μας έχει μια αλλεργική αντίδραση σε κάτι με το οποίο έρχεται σε άμεση επαφή.

Για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες, μιας τέτοιας δερματίτιδας, μπορούμε να επιλέξουμε απορρυπαντικά που δεν περιέχουν χρωστικές και αρωματικές ουσίες. Πολλές φορές είναι το άρωμα και η βαφή που προκαλούν τα προβλήματα και βρίσκονται στην πλειοψηφία των απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων – συμπεριλαμβανομένων και των μαλακτικών – ακόμη και μερικών προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο για τα μωρουδιακά ρούχα. Έτσι, όταν ψάχνετε ποιο απορρυπαντικό να επιλέξετε, να είστε προσεκτικοί και να επιλέγετε απορρυπαντικά που χαρακτηρίζονται ως fragnance and dye free. Η συχνή αλλαγή καθαριστικών, μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση δερματοπαθειών, καθώς μπορεί όχι μόνο να τις ενεργοποιήσει αλλά και να μας δυσκολέψει στο να εντοπίσουμε τι ακριβώς μας δημιουργεί το πρόβλημα.

Featured image: unsplash.com/@planetcare

You may also like