ΜΠΟΡΕΙ Ο ΧΥΜΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙOY ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για να τον καταναλώσουμε σωστά

               Αν ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκάλι στο πρωινό σας γεύμα σας φέρνει εικόνες από διαφήμιση… βουτύρου με την οικογένεια, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε. Όσο ειδυλλιακή και “ουτοπική” ακούγεται αυτή η σκηνή, η αλήθεια είναι πως ο χυμός πορτοκάλι είναι “σταθερή αξία” για το πρωινό πολλών ανθρώπων. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει κι η οδηγία που μας εφιστά την προσοχή καθώς κατά κόρον, οι χυμοί των φρούτων περιέχουν περισσότερα σάκχαρα από ότι αν καταναλώναμε τα φρούτα ως έχουν. Επομένως… γιατί ο χυμός πορτοκάλι να διαφέρει;

               Αν κι ούτε στην περίπτωση του πορτοκαλιού δεν πρέπει να αμελούνται τα σάκχαρα που μπορεί ο χυμός να περιέχει, ειδικά του εμπορίου, γεγονός είναι πως αξίζει να σκεφτούμε αν αξίζει μία θέση στην καθημερινότητά μας!

               Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά!

               Ποια είναι η διατροφική αξία ενός ποτηριού;

               Μιλώντας πάντα για φυσικό χυμό κι όχι ένα αναψυκτικό, ένα ποτήρι χυμού μας προσφέρει:

  • 110 θερμίδες
  • 26 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 23 γραμμάρια σακχάρων (στην περίπτωση του φυσικού χυμού είναι φυσικά σάκχαρα)
  • 2 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 72 mgβιταμίνης C (που αντιστοιχεί στο 120% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
  • 0,12 mgβιταμίνης B6 (6% της ΗΣΔ)
  • 14,4 mg ασβέστιο (2% της ΗΣΔ)

Το “κακό” είναι πως ο χυμός δεν περιέχει φυτικές ίνες, επομένως αυτές πρέπει να προσλαμβάνονται από άλλα γεύματα μέσα στην ημέρα.

Τι κερδίζουμε με το χυμό πορτοκάλι;

01. Μειώνει το ρίσκο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ισχαιμικού κατά 22% στους άνδρες και κατά 9% στις γυναίκες.

02. Σχετίζεται με αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά. Ο χυμός πορτοκάλι συγκαταλέγεται μαζί με τον καφέ, το τσάι, το κρασί και τη μπύρα στα ροφήματα που έχουν συνδεθεί σε μελέτες με μείωση της λιθίασης των νεφρών.

03. Περιορίζεται η εμφάνιση φλεγμονών. Σε κλινική μελέτη του 2012 έχει παρατηρηθεί πως μη-υπέρβαροι εθελοντές με αυξημένο ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων, ο κίνδυνος περιορίστηκε μετά από μία περίοδο δώδεκα εβδομάδα όπου κατανάλωναν 500mlχυμού πορτοκάλι.

04. Βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Εφόσον δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, ο χυμός πορτοκάλι πιθανώς να περιορίζει της πιθανότητες προδιάθεσης για παχυσαρκία. Επίσης, στην περίπτωση ατόμων που θέλουν να αυξήσουν το βάρος τους, τα σάκχαρα κι οι υδατάνθρακες του χυμού επιτρέπει την πρόσληψη περισσότερων θερμίδων χωρίς να “φουσκώνουν”. Επαναλαμβάνουμε, όμως, τα σάκχαρα που ο χυμός περιέχει πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν για να γίνει η σωστή κατανάλωση, ειδικά αν ο χυμός δεν είναι φυσικός.

05“Μετράει” για την ημερήσια κατανάλωση φρούτων. Ο φυσικός χυμός πορτοκάλι μπορεί να καταμετρηθεί στη συνολική συνιστώμενη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση.

06 Σχετίζεται με μείωση της χοληστερόλης. Tα φλαβονοειδή είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές κι οι επιστήμονες εικάζουν πως ο φυσικός χυμός πορτοκάλι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης κι ιδίως της “κακής” LDL χοληστερόλης στον οργανισμό. Μάλιστα η μείωση αυτή μπορεί να παρατηρηθεί σε βάθος τριών εβδομάδων με μόλις 230ml την εβδομάδα.

07 Τονώνει το ανοσοποιητικό. Με τόση βιταμίνη C, το θεωρούμε παράλογο…Η αντιφλεγμονώδης δράση της βιταμίνης Cστα πορτοκάλια μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την  ανοσολογική μας απόκριση.

08 Ισορροπεί την αρτηριακή πίεση. Γι’ αυτό “ευθύνονται” και πάλι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που τα πορτοκάλια περιέχουν. Καθώς οι φλεγμονές ευθύνονται για παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες, φαίνεται πως ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού βοηθά στη διατήρηση μίας υγιούς καρδιαγγειακής υγείας.

Το συμπέρασμα; Εφόσον καταναλώνεται με μέτρο, ο φυσικό χυμός πορτοκάλι (ή έστω ο μη συμπυκνωμένος χυμός που δεν έχει πρόσθετα σάκχαρα) μπορεί να γίνει μία εξαιρετική διατροφική προσθήκη για ακόμη περισσότερα οφέλη στην υγεία μας!

Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@patrickian4

You may also like