O ταλαντούχος σεφ Στάθης Χρηστίδης «απογειώνει» το Menu στο manouka

Τον Δεκέμβριο του 2019 είχα την χαρά να δοκιμάσω τα πιάτα του chef Στάθη Χρηστίδη, που είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη όσον αφορά στην “εξωτική” κουζίνα. Όταν έμαθα ότι εντάχθηκε στην ομάδα του manouka, ομολογουμένως ξαφνιάστηκα, αλλά συγχρόνως μου κίνησε την περιέργεια.

Το καλό όταν έχεις επισκεφτεί ένα εστιατόριο επανειλλημένως, είναι ότι γνωρίζεις την εξέλιξη του. Και αυτό συμβαίνει με το manouka! Γνώρισα την κουζίνα του -και τον μοναδικό sommelier του, Βασιλη Παπαδόπουλο– πέρσι το καλοκαίρι. Τον χειμώνα είδαμε μία διαφορετική αντιμετώπιση των ελληνικών γεύσων (το φρικασέ και το τραχανότο ήταν το κάτι άλλο!)… Και φέτος ήρθε ο Στάθης!

Aν και 29 χρονών μετράει 13 ρονια στις κουζίνες. Με μια πορεία που εμπεριέχει μαθητεία δίπλα σε βραβευμένους σεφ, όπως ο Βενιέρης και ο Κατριβέσης… Και θητεία σε απαιτητικά εστιατόρια της Αγγλίας, της Ισπανίας, του Μαιάμι και της Καραϊβικής. Η μαγειρική του είναι μεστή και βγάζει προσωπικότητα! Ήδη στο πρώτο του μενού στο manouka έχει ανεβάσει τις γευστικές στροφές πηγαίνοντας την ελληνική κουζίνα σε ένα διαφορετικό επίπεδο.

Στάθης Χρηστίδης- Βασίλης Παπαδόπουλος
Summer in the city

Οπότε, φέτος το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να αγχωθείτε για τις διακοπές σας! Το καλοκαίρι στην Αθήνα μπορεί να γίνει η καλύτερη απόδραση ακόμα και μέσα στην καρδιά της πόλης.

Έχει μια χαλαρωτική καλοκαιρινή ενέργεια στην ταράτσα του manouka, που αμέσως νιώθεις ότι ξεφεύγεις. Καθώς μπαίνετε στον ανοιχτό χώρο αμέσως το βλέμμα επεξεργάζεται την θέα που αγκαλιάζει τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Σε πρώτο πλάνο το καλύτερο κεντραρισμένο κάδρο της Ακρόπολης, που καταλήγει σε μια αναπάντεχη οπτική πρόσβαση στον εμπορικό δρόμο της Ερμού και της Μητρόπολης… Και από την άλλη η επιβλητική προβολή του Λυκαβηττού και του Συντάγματος. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για να απολαύσει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα;

Ένα τέτοιο σχεδόν κινηματογραφικό πλάνο της πόλης συναγωνίζονται επάξια τα νέα πιάτα του Στάθη Χρηστίδη, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε στη δυναμική ομάδα του manouka. Ανέλαβε τα ηνία της κουζίνας και έφερε καινούργια γαστρονομική αύρα! Σε συνδυασμό με τις οινικές προτάσεις του Βασίλη Παπαδόπουλου και τις cocktail συνταγές του Γιάννη Πίσσα… Κάνουν το manouka προορισμό εμπειρία.  

Το menu του chef Στάθη Χρηστίδη

Μέσα από τις συνταγές του έχει καταφέρει να παντρέψει άρτια τις εξωτικές γεύσεις και τις fusion επιρροές με τις πιο αγαπημένες ελληνικές διατροφικές συνήθειες. Όπως; Ο λαχανοντολμάς, που έρχεται σερβιρισμένος με την μορφή dumpling και έχει μια φοβερή αίσθηση δροσιάς από το λέμονγκρας και το σχοινόπρασσο. Στην ίδια λογική στα κυρίως βρίσκουμε τον πιο διάσημο ελληνικό  συνδυασμό κρέας, ψωμί, τυρί σε ένα πιάτο αριστούργημα με φιλέτο μοσχάρι. Σάλτσα κοκκινιστού, κατσικίσιο τυρί και τουίλ ψωμιού. Δεν διαβάζεται απλά λαχταριστό. Είναι! Πραγματικά θέλεις να βουτήξεις μέσα όπως και στην απίθανη ρεβυθάδα που προτείνεται από τον σεφ με γαρίδες και μεδούλι… Δυο πιάτα που δεν θέλεις να τελειώσουν. Όσον αφορά στα γλυκά; Κι εδώ πρωταγωνιστεί δημιουργικά η Ελληνικότητα με ένα χωριάτικο γιαούρτι έκπληξη, που έχει εκτός των άλλων μέλι, τσίλι, καραμελωμένη σοκολάτα και μπισκότο λουίζα.

Όλο τα πιάτα του μενού συνθέτουν ένα παζλ αναδόμησης της Ελληνικής κουζίνας . Με βασική αρχή την νοστιμιά και όλα κάνουν εξαιρετικό pairing με τα κρασιά που επιμελείται ο sommelier Βασίλης Παπαδόπουλος.

Η λίστα των κρασιών υπό την επίβλεψη του δεν σταματάνε να ανανεώνονται με νέες ετικέτες και ακόμα πιο σπάνιες ελληνικές ποικιλίες. Το ίδιο πνεύμα εξέλιξης επικρατεί και στα cocktails με καινούργιες summer συνταγές… Και μια έκπληξη που θα φέρει το μπαρ ακόμα πιο μπροστά για όσους θέλουν να κάτσουν εκεί να απολαύσουν το ποτό τους!

manouka wine restaurant : Ερμού 46, 7 όροφος ξενοδοχείο utopia

You may also like