Ο σωστός συγχρονισμός των κινήσεων του σώματος δεν είναι κάτι που πρέπει να εφαρμόζεται και αν υιοθετείται μόνο από τους αθλητές ή επαγγελματίες όπως οι χορευτές. Μπορεί λανθασμένα να έχει καθιερωθεί αυτή η πεποίθηση, όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για κάτι στο οποίο όλοι μας πρέπει να δίνουμε έμφαση, καθώς εξυπηρετεί πολλαπλές πτυχές της καθημερινότητάς μας.
Θεωρώ πως θα βοηθήσει να διευκρινίσουμε πως υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες λειτουργίες συγχρονισμού οι οποίες διευκολύνουν και σχετικές δραστηριότητες. Αρχικά έχουμε τις λεγόμενες “hand-eye” δεξιότητες, χάρη στις οποίες ελέγχουμε τις κινήσεις του σώματος με τη βοήθεια της όρασης. Στη συνέχεια έχουμε τη λεπτή κινητικότητα (fine motor skills) όπου μία μικρή ομάδα μυών ενεργοποιείται για εκλεπτυσμένες κινήσεις όπως η γραφή, ενώ παράλληλα υπάρχει κι η αδρή κινητικότητα (gross motor skills) όπου περισσότερες ομάδες μυών εξυπηρετούν πιο περίπλοκες κινήσεις, όπως η βάδιση ή το κάθισμα (εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως ακόμη κι όταν στεκόμαστε όρθιοι, μιλάμε για δραστηριότητα αδρής κινητικότητας).
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, επόμενο είναι να αντιλαμβανόμαστε πως ο σωστός συγχρονισμός επιτρέπει σε όλες τις κινήσεις του σώματος να πραγματοποιούνται με ακρίβεια κι ελεγχόμενα. Με λίγα λόγια, το σώμα μας είναι η ορχήστρα κι ο συγχρονισμός είναι ο μαέστρος.
Πώς μπορούμε, επομένως, να βελτιώσουμε το συγχρονισμό μας;
Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε δραστηριότητα, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση το σώμα πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα. Κι ο ιδανικός τρόπος είναι μέσω της σωματικής άσκησης. Οι παρακάτω ασκήσεις εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό.
01 Σχοινάκι.
Χρησιμοποιώντας το σκοινάκι πραγματοποιείται ένας συνδυασμός λεπτής κινητικότητας η κίνηση των χεριών για να το γυρνάμε) με την αδρή κινητικότητα (τα άλματα όταν το σκοινάκι πλησιάζει στα πόδια μας. Ακόμη και χωρίς το σκοινάκι, όμως, μπορούμε να μιμηθούμε την κίνηση προσποιούμενοι πως το κρατάμε.
02 “Birddog”.
Αυτή η άσκηση pilates ενισχύει τον απαιτούμενο συγχρονισμό για αδρή κινητικότητα του σώματος, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύεται η σταθερότητα του κορμού και το εύρος των κινήσεων. Στηριζόμαστε στα τέσσερα με τους καρπούς κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς. Υψώνουμε το δεξί πόδι και το αριστερό χέρι ταυτόχρονα τεντώνοντας τα δύο άκρα. Κατεβάζουμε στην αρχική θέση κι εναλλάσσουμε.
03 Standing march.
Καθώς η ισορροπία συνδέεται σημαντικά με το συγχρονισμό των κινήσεων και σε αυτήν την άσκηση επιδιώκουμε ακριβώς αυτόν το συσχετισμό. Στόχος είναι ο συγχρονισμός της κίνησης μέσω της έκτασης των γοφών και τη σταθερότητα του κορμού ενώ γίνεται η εναλλαγή των ποδιών. Στεκόμαστε όρθιοι με τα πέλματα σε ίση έκταση με τους γοφούς κι υψώνουμε το δεξί γόνατο ώστε ο μηρός μας να είναι σε παράλληλη θέση με το έδαφος και κρατάμε τη θέση όσο διαρκεί η εισπνοή κι η εκπνοή μας. Κατεβάζουμε κι εναλλάσσουμε.
04 Παραλλαγή squat.
Ο στόχος εδώ είναι ίδιος με της προηγούμενης άσκησης. Επιδιώκουμε το συγχρονισμό των κινήσεων σε όλο το σώμα ενώ διατηρούμε μία ισορροπημένη θέση του κορμού. Στεκόμαστε όρθιοι με τα πέλματα σε ίση έκταση με τους ώμους και τα χέρια υψωμένα πάνω από το κεφάλι μας. Ξεκινάμε να παίρνουμε τη θέση του καθίσματος (squat) χαμηλώνοντας το σώμα και λυγίζοντας τα γόνατα όσο περισσότερο μπορούμε (χωρίς ωστόσο οι γλουτοί να έρθουν σε πιο χαμηλή θέση από τα γόνατα). Επανερχόμαστε στην αρχική θέση κι επαναλαμβάνουμε.
05 Προβολές με βάδιση (walking lunges).
Εδώ επιδιώκουμε τη συνύπαρξη ισορροπίας, σταθερότητας και συγχρονισμού του κορμού. Ξεκινάμε από όρθια θέση με τα πέλματα σε ίση έκταση με τους γοφούς. Κάνουμε ένα μεγάλοι βήμα μπροστά με το δεξί πόδι και χαμηλώνουμε το σώμα με τη βοήθεια των γονάτων. Αυτή είναι μία προβολή. Στη συνέχεια πιέζουμε τη φτέρνα του δεξιού πέλματος στο έδαφος και με το πίσω πόδι δίνουμε ώθηση για να επανέλθουμε στην όρθια θέση ώστε έπειτα να γίνει η εναλλαγή για το αριστερό πόδι.
Η παραπάνω ρουτίνα θα δώσει αποτελέσματα αν δημιουργήσουμε ένα πλάνο κλιμάκωσης. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με 20 επαναλήψεις αρχικά για 2 έως τρεις εβδομάδες. Ειδικά στην αρχή μπορούμε και να “σπάσουμε” τις ασκήσεις ώστε να μην τις εκτελούμε όλες μαζί… Προκειμένου να αποφύγουμε την πιθανότητα της κόπωσης. Σταδιακά μπορούμε να αυξήσουμε τόσο το ρυθμό όσο και τις επαναλήψεις, με το ιδανικό να είναι περίπου 30 με 50 επαναλήψεις για τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Η συγχρονισμένη λειτουργία του σώματος είναι θεμέλιο για την εύκολη διεκπεραίωση των καθημερινών μας εργασιών. Ακόμη κι οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να γίνουν πιο εύκολα χάρη σε αυτόν. Έτσι, σαφώς κι αξίζει μία προσπάθεια το παραπάνω σετ!
Πηγή: Well + Good
Featured image: pexels.com/@mastercowley/