Βράδυ Κυριακής έφτασε και ήρθε η ώρα για το καθιερωμένο μας ραντεβού. Παρά την πανδημία του κορονοϊού, φαίνεται πως φέτος οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς θα αγωνιστούν για το πολυπόθητο θείο Oscar. H μαγική ημερομηνία είναι η 26η Απριλίου. Ούσα πιστή στην παράδοσή μας, απόψε η αυλαία ανοίγει για το αφιέρωμά μας στα βραβεία της Ακαδημίας. Kαι ξεκινάμε με την κατηγορία του Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.
Ποιος είναι ο “Πολίτης Kane”;
1941. Κάπου στη Florida είναι κρυμμένη η επιβλητική έπαυλη Xanadu όπου ο μεγιστάνας του τύπου Charles Foster Kane (Orson Welles) αφήνει την τελευταία του πνοή. Μία λέξη μόνο βγαίνει από τα χείλη του ενώ ξεψυχά: “Rosebud”. Ο κόσμος μιλά για την πορεία ενός ανθρώπου που σμίλευε απόψεις κι άφησε το στίγμα του στην οικονομική και την πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Όμως ο δημοσιογράφος Jerry Thompson (William Alland) προσπαθεί να βρει το νόημα αυτής της λέξης. Τι σήμαινε για τον Kane η λέξη “Rosebud”; Στην αναζήτησή του ο Thompson θα “βουτήξει” στο παρελθόν ενός ανθρώπου που από μικρή ηλικία βρέθηκε με μία ουκ ευκαταφρόνητη περιουσία… Και που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ήταν πάντα στο προσκήνιο (αλλά και το παρασκήνιο).
Ο “Πολίτης Kane” είναι μία έμπνευση του Orson Welles που μετά τη ραδιοφωνική του εκπομπή “Ο Πόλεμος των Κόσμων” αποφάσισε να κάνει το άλμα στη μεγάλη οθόνη. Για το ντεμπούτο του συνεργάστηκε με το σεναριογράφο Herman “Mank” Mankiewicz… Κι έτσι γεννήθηκε ο Kane, με τον Welles να σκηνοθετεί κάθε κομμάτι της ζωής του. Ο Welles εμπνεύστηκε το χαρακτήρα του Kane τόσο από τον τότε επιβλητικό μεγιστάνα του τύπου William Randolph Hearst… Όσο κι από τον Joseph Pulitzer, το Samuel Insull και τον Harold McCormick, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό!
My thoughts…
Με τον “Mank” του Netflix να διεκδικεί βραβεία σε δέκα κατηγορίες, θεωρώ πως είναι απόλυτα ταιριαστό στο φετινό μας αφιέρωμα να εξερευνήσουμε το υλικό που ενέπνευσε αυτήν την ταινία. Ο Orson Welles γράφει εν έτει 1941 κινηματογραφική ιστορία με τον “Πολίτη Kane”. Κι όχι μόνο επειδή στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο έχει μία ελευθερία σπάνια (έως μηδαμινή) συγκριτικά με όσους έκαναν το ίδιο. Αρχικά κάθε τεχνική που χρησιμοποίησε ο Welles ήταν αναμφίβολα πολύ μπροστά από την εποχή του. Σκοτεινός φωτισμός, ιδιαίτερες γωνίες λήψης για να τονίσει κάθε πλάνο.. Η χρήση εφέ αλλά και η αφήγηση με χρήση flashbacks ήταν μόνο μερικά στοιχεία που καθιστούν τον “Πολίτη Kane” την ταινία που καθόρισε το σινεμά όπως το γνωρίζουμε κι απολαμβάνουμε σήμερα. Στην ουσία, όμως, κάθε καρέ δημιουργεί μία σκοπιά από την οποία ο θεατής παρακολουθεί και κρίνει (υπό μίας έννοια) τον Kane.
Ο Welles καταφέρνει να δώσει πνοή στο biography genre, ανεξάρτητα αν εμπνέεται από τη ζωή ενός ή περισσότερων γνωστών φυσιογνωμιών και μας μιλά για τη ματαιοδοξία αλλά και τη φθορά που μπορεί να φέρει η επιτυχία, αποδεικνύοντας πως, όσο επιτυχημένος αν είναι κάποιος, του κόστισε κάτι σημαντικό για να φτάσει εκεί που είναι.
Οι κριτικές της εποχής…
Η ταινία δέχθηκε έναν σκληρό πόλεμο ιδίως από το μέτωπο του Hearst, ενώ εκείνη την εποχή οι κριτικοί, αν κι αναγνώρισαν το ταλέντο του Welles σε επίπεδο παραγωγής, σκνηοθεσίας, σεναρίου αλλά και ηθοποιίας, δεν ήταν και τόσο επιεικείς. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, η ιστορία πάντα αναγνωρίζει την αλήθεια. Κι αυτή είναι πως ο Welles με τον “Πολίτη Kane” γίνεται ο άνθρωπος που μεταμορφώνει το σινεμά και γι’ αυτό βραβεύεται με το OscarΚαλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.
Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Και βέβαια, θα σας συνιστούσα να δείτε την ταινία “πακέτο” με τον επίσης εξαιρετικό “Mank”!
Πρωταγωνιστούν: Orson Welles, William Alland, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead, Everett Sloane, George Coulouris, Joseph Cotten, Ruth Warrickκ.α.
Φέτος οι υποψήφιες ταινίες για το Oscar Πρωτότυπου Σεναρίου είναι:
“Judas And The Black Messiah”
“MInari”
“Promising Young Woman”
“Sound Of Metal”
“The Trial of The Chicago 7”
Photo credits: IMDb