ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ

Και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να γίνουν πιο ανεξάρτητα;

               Οι “πρωτιές” του παιδιού είναι πάντα μία στιγμή που οι γονείς πανηγυρίζουν – αλλά κι αναρωτιούνται πότε πέρασε ο καιρός από τότε που φρόντιζαν για τα πάντα! Πού να σας περιγράφω, για παράδειγμα, πόσα “μπράβο” είπα και πόσα παλαμάκια χτύπησα όταν ο γιος μου έπιασε πρώτη φορά το κουταλάκι του κι έφαγε από το πιατάκι του! Σιγά σιγά το παιδί μας αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο σε ρουτίνες, όπως το να ντυθεί. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πότε να περιμένουμε (πάνω κάτω) τι και πώς να υποστηρίξουμε το παιδί μας.

               Αρχικά είναι βασικό να θυμόμαστε πως μέχρι τα πρώτα του γενέθλια το παιδί αρχίζει να συσχετίζει αντικείμενα και πράξεις. Για παράδειγμα θα καταλάβει ότι μπαίνουμε στο μπάνιο για να πλυθούμε ή μπορεί να πάρει μία χτένα και να τη φέρει στο κεφάλι του. Ακόμη κι αν δεν κάνει 100% την κίνηση, το παιδί έχει καταγράψει πως η χτένα είναι για τα μαλλιά μας.

               Δείτε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα παραδείγματα!
  • Μεταξύ 12 και 15 μηνών μπορεί να πίνει από κανονικό ποτηράκι με κάποια βοήθεια από εμάς, ενώ επίσης θα βοηθάει με τα χεράκια του ή τα ποδαράκια όταν το ντύνουμε – εκτός αν δεν έχει κέφια για να ντυθεί, πράγμα που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πως το να παλέψουμε με κροκόδειλο είναι πιο εύκολο!
  • Περίπου στους 18 μήνες αναγνωρίζουν το είδωλό τους στον καθρέφτη ή θα αρχίσει να “μιλάει” όσο παίζει, για παράδειγμα όταν κάνει πως ταΐζει το αγαπημένο του κουκλάκι – μάλιστα μπορεί να κάνει και το χαρακτηριστικό “μαμ”.
  • Στους 21 μήνες μπορεί να ακούτε πιο συχνά “όχι” στην προσπάθειά του σαν εδραιώσει την ανεξαρτησία του.
  • Μεταξύ 2 και 3 ετών αρχίζει κι η εκπαίδευση της τουαλέτας, όπου θα μας ενημερώνει τι θέλει να κάνει και πότε (ΟΚ το πότε μπορεί να έρχεται και με καθυστέρηση).
               Ακολουθούν λοιπόν οι επόμενες λογικές ερωτήσεις…

              * “Πότε θα μπορεί να φάει μόνος/η του/της;” Ακόμη κι αν τα κάνει όλα χάλια, μεταξύ 12 και 15 μηνών μπορεί να κρατάει το κουταλάκι του. Ο λόγος για το χάος είναι επειδή τα οστά στους καρπούς δεν θα έχουν “δέσει” ακόμη, επομένως η κίνηση μπορεί να μοιάζει ακόμη κάπως μαγκωμένη. Εντούτοις, έως 18 μηνών θα μπορεί να το χρησιμοποιεί κάπως πιο εύκολα ενώ έως τα δυόμιση έτη του θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και το πιρουνάκι.

              * “Πότε θα μπορεί να ντυθεί/ξεντυθεί;” Στην ηλικία των 18ν μηνών θα μπορεί να βγάλει το καπελάκι ή τα παπούτσια του – αλλά μην περιμένετε να τα ξαναφορέσει! Έπειτα, όταν είναι δύο ετών θα μπορεί να φορέσει το καπελάκι, ενώ μπορεί να πειραματιστεί… με τα δικά σας παπούτσια., Παρ’ όλα αυτά δε θα μπορεί να ντυθεί ανεξάρτητα πριν γίνει 4 ετών.

              * “Πότε μπορεί να πλύνει τα δόντια του;” Το παιδάκι σας μπορεί να δείξει ενδιαφέρον να μάθει να βουρτσίζει τα δόντια του από 16 μηνών. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν η διαδικασία να υποστηρίζεται από έναν ενήλικα ώστε ο καθαρισμός να είναι επαρκής μέχρι να γίνει 7 ετών – και τότε χρειάζεται παρακολούθηση ώστε να μάθει να το κάνει σωστά.

“Πότε μπορεί να πάει τουαλέτα;”  Ο γενικός κανόνας είναι το λεγόμενο “potty training” να ξεκινήσει στα δεύτερα γενέθλια του παιδιού. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με τη μετάβαση στις στέρεες τροφές και τον απογαλακτισμό, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση το παιδί θα δώσει “σινιάλα” για το πότε είναι έτοιμο να αρχίσει να μαθαίνει πότε να πηγαίνει στην τουαλέτα. Αλλά ας το αναλύσουμε αυτό σε βάθος σε επόμενη συνάντησή μας, καθώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Κι η ερώτηση “κλειδί”: πώς μπορώ να ενθαρρύνω το παιδί μου σε αυτές τις αλλαγές;

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να βοηθήσουμε, καλό είναι να μην “ορμάμε” να το κάνουμε αμέσως μόλις δούμε το παιδί να κάνει την προσπάθειά του. Ας μην ξεχνάμε πως μαθαίνει κάτι καινούριο κι αυτό χρειάζεται υπομονή – και βεβαίως το παιδί θα το κάνει με το δικό του χρόνο. Η πίεση πριν το παιδί να είναι έτοιμο μπορεί να κάνει το παιδί να χάσει το ενδιαφέρον του για αυτή τη νέα δεξιότητα προκαλώντας ακόμη και καθυστερήσεις στο να την αναπτύξει.

Όσες φορές κι αν κάνει το λάθος μέχρι να καταλάβει πώς πρέπει να κάνει μία ενέργεια (λόγου χάρη, να φορέσει το σκουφάκι του) παραμείνετε ψύχραιμοι και χαμογελαστοί. Ενθαρρύνετε το παιδί να ξαναδοκιμάσει και πείτε του μπράβο με ένα μεγάλο χαμόγελο κάθε φορά που το καταφέρνει.

Προσπαθήστε να μετατρέψετε την ενέργεια σε παιχνίδι. Για παράδειγμα μπορείτε να μπείτε μαζί του στη μπανιέρα και να του δείξετε πώς να λούσει καλά τα μαλλιά του – μπορείτε μάλιστα να του προτείνετε να δοκιμάσει στο κεφάλι σας. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε πως ντύνετε το αρκουδάκι του με τη μπλούζα του πριν τη φορέσει το παιδάκι σας.

Βεβαίως, αν παρατηρήσετε κάποια καθυστέρηση που σας προβληματίζει, μη διστάσετε να αναζητήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας. Μην ξεχνάτε, όμως, πως κάθε παιδάκι μεγαλώνει με το δικό του ρυθμό – και μάλιστα μπορεί να αργήσει λίγο μόνο και μόνο για να σας καταπλήξει!

Πηγή: Baby Centre

Featured image: unsplash.com/@soucarlosmagno

You may also like