Αυτή η συνταγή για Παραδοσιακά Μελομακάρονα με Σιμιγδάλι θα σας ξυπνήσει μνήμες από το παρελθόν! Είναι μία εύκολη συνταγή για μελομακάρονα και αρκεί να ακολουθήσετε τα βήματα της για να έχετε σίγουρη επιτυχία.
Θα χρειαστείτε:
950 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ ψιλό σιμιγδάλι
350 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
50 ml κονιάκ
550 ml ελαιόλαδο
20 γρ ζάχαρη άχνη
1/2 κτγ γαρύφαλλο σε σκόνη
1 κτγ κανέλα σε σκόνη
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κτγ μαγειρική σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 πρέζα αλάτι
100-150 γρ καρύδια ψίχα
*Υλικά για το σιρόπι
300 ml νερό
500 γρ λευκή ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
Φλούδα από 1 πορτοκάλι
150 γρ μέλι θυμαρίσιο
Προετοιμασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160° C.
*Για το σιρόπι:
Ξεκινάμε με την προετοιμασία για το σιρόπι, ώστε να κρυώσει λίγο πριν μελώσουμε τα μελομακάρονα.
Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού.
Ζεσταίνουμε το μείγμα σε δυνατή θερμοκρασία και μετράμε 2 λεπτά από όταν φτάσει σε βρασμό.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα με το σιρόπι από την εστία, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη ώστε να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα.
*Ζύμη για τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι
Σε ένα μεγάλο σκεύος ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το αλάτι, τη σόδα, τη ζάχαρη άχνη, τα μπαχαρικά, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με μία σπάτουλα σιλικόνης ή μία κουτάλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε με προσοχή μέχρι να αποκτήσουμε μία ομογενοποιημένη και μαλακή ζύμη.
Tip: προσοχή, δεν χρειάζεται μίξερ και θέλει πολύ λίγο ανακάτεμα η ζύμη για να μην κόψει και βγάλει το λάδι της
Πλάθουμε τα μελομακάρονα με το σιμιγδάλι στο μέγεθος που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψιά πάνω σε λαδόκολλα.
Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα μικρό κουταλάκι για δοσομετρητή για μικρά μελομακάρονα μπουκίτσες.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα για 22-25 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τραγανά και να έχουν ψηθεί στο εσωτερικό τους. Για σίγουρο αποτέλεσμα βγάζουμε ένα από τον φούρνο, το κόβουμε και το δοκιμάζουμε.
Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το φούρνο και προχωράμε με το μέλωμα.
Μέλωμα για μελομακάρονα
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές και θεωρίες για το αν θα πρέπει να είναι ζεστά τα μελομακάρονα και κρύο το σιρόπι ή κρύα τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι.
Για τη συγκεκριμένη συνταγή θέλουμε τα μελομακάρονα καυτά, απευθείας από τον φούρνο και το σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ρίχνουμε σε δόσεις τα μελομακάρονα στο σιρόπι και ανακατεύουμε με προσοχή για να μην τα σπάσουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Μετά από λίγο αφαιρούμε ένα μελομακάρονο από το σιρόπι, το σπάμε στη μέση για να δούμε το μέλωμα του και το δοκιμάζουμε.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα υπολογίζουμε τον χρόνο για τα υπόλοιπα μελομακάρονα.
Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα μελομακάρονα με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα μεγάλο ταψί με σχάρα.
Σε ένα multi θρυμματίζουμε ελαφρά τα καρύδια.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα με το σιμιγδάλι σε τρώσεις σε μία πιατέλα και ενδιάμεσα προσθέτουμε τριμμένο καρύδι.
Στο τέλος ρίχνουμε από πάνω λίγο σιρόπι και επιπλέον τριμμένο καρύδι.
Προσωπικά μου αρέσει πολύ το μέλι οπότε ζεσταίνω λίγες κουταλιές και τις προσθέτω πάνω από τα μελομακάρονα μπουκίτσες.
Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή του AlwaysHungry.gr, ακολουθήστε τον στο Instagram και στο Facebook και θα λαμβάνετε απευθείας τα νέα του!