ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ; ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΤΡΩΣ ΣΩΣΤΑ

Αποδεδειγμένο είναι πια πως η συνολική μας καλή υγεία εξαρτάται από την ισορροπημένη διατροφή – με λίγα λόγια, όντως είμαστε ό,τι τρώμε… κι ίσως κι ό,τι δεν τρώμε. Αυτός ο κανόνας δε θα μπορούσε να μην ισχύει και για τα μαλλιά μας. Αν παρατηρείς, λοιπόν, πως όλο και περισσότερες τρίχες μένουν στη βούρτσα ή ακόμη και στα χέρια σου, τότε μάλλον κάτι σου λείπει.

Όπως κάθε τι στο σώμα μας, έτσι και τα μαλλιά μας έχουν ανάγκη θρεπτικά στοιχεία και το βασικό δομικό στοιχείο των μαλλιών μας είναι οι πρωτεΐνες. Με λίγα λόγια, η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών οδηγεί σε μαλλιά αδύναμα και με τάση να σπάνε. Πού θα βρούμε τις αναγκαίες πρωτεΐνες; Ευκόλως εννοούμενο σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψαρικά, αυγά και γαλακτοκομικά αλλά και σε όσπρια και προϊόντα σόγιας.

Σίδηρος και λιπαρά

Ένα ακόμη συστατικό που θα ενισχύει την καλή υγεία των μαλλιών μας είναι ο σίδηρος. Ο θύλακας της τρίχας και η ρίζα εξαρτώνται πολύ από την κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στα θρεπτικά συστατικά κι ειδικά το σίδηρο, γι’ αυτό και πολλές φορές με την έλλειψη σιδήρου μπορεί να παρατηρηθεί τριχόπτωση. Μπορούμε, όμως, να εξασφαλίσουμε την αναγκαία πρόσληψη σιδήρου από κόκκινο κρέας, ψάρια και κοτόπουλο, καθώς επίσης από τις φακές και τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο.

Επίσης απαραίτητα είναι η βιοτίνη και τα “καλά” λιπαρά όπως (ποια άλλα;) τα Ω3 και τα μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία περιέχονται, λόγου χάρη, στο ελαιόλαδο. Τα λιπαρά αυτά είναι που κάνουν τα μαλλιά πιο στιλπνά κι απαλά. Η δε βιοτίνη παράγεται στο πεπτικό μας σύστημα, επομένως μία διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να μειώσει την παραγωγή βιοτίνης και κατ’ επέκταση να αυξήσει την τάση τριχόπτωσης. Εδώ έρχονται να συνδράμουν τα προβιοτικά που ως επί το πλείστον περιέχονται στο γιαούρτι.

 

Τέλος, το σελήνιο είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για την ενδυνάμωση των μαλλιών, παρ’ όλα αυτά επιβάλλεται φειδώ – μόλις 55 μικρογραμμάρια την ημέρα αρκούν, καθώς η υπερβολή πρόσληψη (άνω των 400 μικρογραμμαρίων) μπορεί να επιφέρει ρίσκο εμφάνισης διαβήτη. Το σελήνιο βοηθά την ανάπτυξη των μαλλιών και δρα παράλληλα ως αντιοξειδωτικό και μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσληψή του μέσω των αυγών, του σολομού, του κοτόπουλου, των μανιταριών και του αρνίσιου ή του μοσχαρίσιου συκωτιού.

Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε πως η έλλειψη θερμίδων και υδατανθράκων στη διατροφή μας αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη που υπάρχει ήδη στο σώμα μας ως πηγή ενέργειας. Αυτή η διαδικασία επηρεάζει την ανάπτυξη ιστού όπως στα μαλλιά και το δέρμα. Επομένως, μία έντονη καθημερινή ρουτίνα ή οι τακτικές συνεδρίες στο γυμναστήριο, σε συνδυασμό με την παράλειψη γευμάτων, μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των μαλλιών και να τα αποδυναμώσουν. Επιγραμματικά, η λύση είναι τα τακτικά μέσα στη μέρα γεύματα τα οποία θα περιέχουν τα ανωτέρω θρεπτικά στοιχεία.

Ειδικά για εμάς τις γυναίκες, η αλήθεια είναι πως τα μαλλιά είναι κομμάτι της γοητείας μας, είτε αυτά είναι μακριά είτε κοντά. Οπότε, τα φροντίζουμε για να φαινόμαστε και να είμαστε (ακόμη πιο) υγιείς και σαγηνευτικές!

Featured image: unsplash.com/@nordwood

You may also like