Αυτό που κατά βάση βοηθά σημαντικά στη διαχείριση του σωματικού μας βάρους είναι ο μεταβολισμός. Εκτός από τις λειτουργίες του σώματος ο μεταβολισμός, εφόσον έχει έναν φυσιολογικό ρυθμό, συμβάλλει στη δημιουργία μυών που καταναλώνουν τις θερμίδες που το σώμα προσλαμβάνει. Εντούτοις, ο μεταβολικός ρυθμός δεν εξαρτάται μόνο από το τι τρώμε, αλλά και το τι πίνουμε και πόσο συχνά. Αυτό σημαίνει πως, ασυναίσθητα, κάποιες φορές οι συνήθειές μας σε ό,τι αφορά τα ροφήματά μας και τα ποτά μας, μπορούν να μας αποδιοργανώσουν. Ας μάθουμε, λοιπόν, παρέα μερικές “κακές” συνήθειες που ίσως έχουμε… Ώστε να προσπαθήσουμε να τις αλλάξουμε, αν όχι να τις καταργήσουμε.
01 Δεν πίνεις ροφήματα με πρωτεΐνη.
Για να βοηθήσουμε το σώμα να “χτίσει” μύες που θα ενισχύσουν το μεταβολισμό… Το θεμέλιο συστατικό που χρειάζεται είναι η πρωτεΐνη την οποία μπορούμε να προσλάβουμε ακόμη κι από τα ροφήματά μας. Ένα smoothie με βάση το γάλα ή το γιαούρτι ή (με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού και το διατροφολόγου μας) ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης σε σκόνη μπορούν να κάνουν τη διαφορά… Και μάλιστα θα μας κρατήσει και χορτάτους. Η πρωτεΐνη μας βοηθά να χορτάσουμε πιο γρήγορα και το αίσθημα κορεσμού έχει σεβαστή διάρκεια, πολύ απλά επειδή χρειάζεται το περισσότερο χρόνο κι ενέργεια… Ώστε να διασπαστεί και το σώμα να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που θα σχηματιστούν.
02 Αντικαθιστάς το νερό με ζαχαρούχα ροφήματα.
Κάτι που συμβάλλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού είναι το νερό: επομένως είναι βασικό όχι μόνο να πίνουμε αρκετό νερό αλλά και αν καταναλώνουμε τροφές και ροφήματα που περιέχουν νερό. Και μπορεί τα αναψυκτικά κι οι χυμοί να προσθέτουν στην ημερήσια κατανάλωση νερού, όμως μας “φορτώνουν” και με επιπλέον σάκχαρα και θερμίδες που μπορούμε να αποφύγουμε. Κι αυτές οι θερμίδες δε θα φύγουν από μόνες τους, εκτός αν η γυμναστική μας χαρακτηρίζεται από έντονους ρυθμούς. Επομένως, προτίμησε το “ταπεινό” νεράκι για ενυδάτωση και βάλε μέτρο σε αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.
03 “Άλλο ένα ποτηράκι”; Ε…
Η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ που συνιστούν οι ειδικοί είναι ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Κι αν αναρωτιέστε τι αναλογεί σε αυτά, σκεφτείτε πως το ένα ποτό μπορεί να είναι 355 mlμπύρας, 147mlκρασιού και περίπου 44 mlένα ποτό με βαθμό αλκοόλ το 80. Ο, τιδήποτε υπερβαίνει αυτές τις διαβαθμίσεις μπορεί να απορρυθμίσει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Επίσης, η μπύρα, το κρασί και τα cocktailsπου (ως επί το πλείστον) περιέχουν χυμό ή κάποιο αναψυκτικό μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες.
04 Συνηθίζεις να πίνεις αλκοόλ αργά το βράδυ.
Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει το μεταβολισμό μας είναι η ποιότητα του ύπνου. Κι αυτή μπορεί πολύ εύκολα να επηρεαστεί από την κατανάλωση αλκοόλ πριν κοιμηθούμε. Η πεποίθηση πως το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο δε μπορεί να είναι πιο λανθασμένη… Καθώς στην πραγματικότητα διαταράσσονται οι κύκλοι ύπνου. Αν σχεδιάζεις να πιεις αλκοόλ το βράδυ, φρόντισε να το κάνεις δύο ώρες πριν ξαπλώσεις και να έχεις καταναλώσει αρκετό νερό πριν αλλά και μετά το ποτό σου.
05 Δεν πίνεις τσάι.
Ειδικά το πράσινο τσάι είναι πλούσιο στις αντιοξειδωτικές κατεχίνες που επιταχύνουν την καύση λίπους. Αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό, ενώ η καφεΐνη σου προσφέρει επιπλέον ενέργεια. Ακόμη, το τσάι matchaέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες, άρα ένα μόλις φλυτζάνι θα σου προσφέρει μία καλή δόση!
Αν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου κάτι από τα παραπάνω... Τότε εκμεταλλεύσου όσα διάβασες και κάνε τις μικρές αλλαγές που θα φέρουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που επιθυμείς.
Πηγή: Eat This, Not That
Featured image: @helenayankovska/ unsplash.com