“Piaf” με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο Εθνικό θέατρο, της Χρ. Τζέικου

pnglastΠόσες φορές έχουμε ακούσει τα τραγούδια της; Αμέτρητες…..Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζαμε την ιστορία της; Ελάχιστοι…Μια καλή ευκαιρία για να την μάθετε και να απολαύσετε τα τραγούδια της – μέσα από την εκπληκτική φωνή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη- είναι να επισκεφθείτε το μικρό Rex!
Η ιστορία της Εdith Piaf, η οποία σφράγισε με την μοναδική φωνή της το γαλλικό αλλά και το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα του 20ου αιώνα. Στη σκηνή του Εθνικού, ζωντανεύουν όλα εκείνα τα γεγονότα που έζησε η Γαλλίδα τραγουδίστρια. Έρωτες, πάθη και όλα εκείνα τα διάσημα πρόσωπα που συνδέθηκαν μαζί της.
Αναμφίβολα το αίσθημα που σου προκαλεί η παράσταση είναι νοσταλγία και συγκίνηση. Το σκηνικό παραπέμπει στα μιούζικ χολ της τότε εποχής στο Παρίσι, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το στρογγυλό βαγονέτο στο κέντρο της σκηνής του Εθνικού, βοηθούσε στη ροή του έργου, αφού έδειχνε με αυτόν τον τρόπο το πέρασμα των χρόνων της πολυτάραχης ζωής της Πιαφ. Προσωπικά συγκλονίστηκα με την υποκριτική ερμηνεία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, ενώ δεν είχα απολύτως καμία αμφιβολία για την εξαιρετική ερμηνεία της στα τραγούδια της Πιαφ. Η ορχήστρα βρισκόταν επάνω στην σκηνή, ενώ το σκηνικό ήταν απλό και συνάμα αφαιρετικό. Ακόμη κι αν δεν έχετε πάει ποτέ στο Παρίσι θα νιώσετε λίγη απ’τη μαγεία του, μέσα από τα τραγούδια της Edith, όπως το Padam Padam, καθώς και το Non, je ne regrette rien.. .

Λίγα λόγια για το “ΜΙΚΡΟ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ”

Η Εντίθ, γεννήθηκε το 1915 στο Παρίσι και πέθανε σε ηλικία 48 ετών στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας. Αποτέλεσε την πιο σημαντική παρουσία στη γαλλική σκηνή των βαριετέ. Ο πατέρας της ήταν ακροβάτης και η μητέρα της λυρική τραγουδίστρια. Το μικρό σπουργίτι, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Λουίς Λεπλέ (διευθυντής του πιο κομψού καμπαρέ στα Ηλίσια Πεδία), τραγουδούσε στην αρχή στους δρόμους του Παρισιού. Κατά την διάρκεια του Β’παγκοσμίου πολέμου και τη γερμανική κατοχή, δίνει συναυλίες για αιχμαλώτους πολέμου.
Εισάγει πλαστές άδειες εργασίας στα κέντρα κράτησης αιχμαλώτων και βοηθάει πολλούς Γάλλους φαντάρους να δραπετεύσουν . Στα τέλη του 1945, γράφει μόνη της την τεράστια επιτυχία της La vie en rose, που στην αρχή περνά απαρατήρητη. Καθ’ όλη την καριέρα της γράφει περίπου 80 τραγούδια. Γνωρίζει μεγάλες δόξες και στη Νέα Υόρκη, όπου ερωτεύεται τον βασιλιά του μποξ, Μερσέλ Σερντάν και ζουν ένα από τα πιο φημισμένα ρομάντζα της εποχής. Ο ξαφνικός θάνατος του Σερντάν σε αεροπορικό δυστύχημα, το 1949, βυθίζει την Πιάφ σε κατάθλιψη.

entith-piafΤο 1951 έχει δύο σοβαρά τροχαία, ενώ μετά το δεύτερο οι γιατροί της δίνουν για καιρό μορφίνη, στην οποία εθίζεται. Η Πιάφ την ανακατεύει μαζί με αλκοόλ, χειροτερεύοντας έτσι την ήδη κακή κατάσταση της υγείας της. Σε ένα κονσέρτο στη Στοκχόλμη, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, καταρρέει επάνω στη σκηνή και η διάγνωση των γιατρών είναι ανίατος καρκίνος . Η Πιάφ δεν πτοείται και συνεχίζει να εμφανίζεται κάνοντας περιοδείες όπως και πριν, συνοδευόμενη όμως από μια νοσοκόμα που της χορηγεί μορφίνη για τους πόνους. Το καλοκαίρι του 1961, γνωρίζει τον κατά πολύ νεότερό της, τελευταίο της έρωτα, τον Έλληνα Θεοφάνη Λαμπουκά, που τον βαπτίζει «Τεό Σαγαπό» και τον παντρεύεται τον Οκτώβριο του 1962 (στα 46 της εκείνη και 26 εκείνος). Εκείνο το καλοκαίρι παίρνει επίσης το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Charles Cros για το σύνολο της καριέρας της. Η Εντίθ Πιάφ σβήνει την ίδια μέρα με τον φίλο της Ζαν Κοκτώ στις 10 Οκτωβρίου 1963, από κίρρωση.Ο τάφος της βρίσκεται στο παρισινό Κοιμητήριο Père Lachaise.

* Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 28 Φεβρουαρίου. Παίζεται στη σκηνή του Εθνικού “Μαρίκα Κοτοπούλη” κάθε Τετάρτη , Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20.30 και κάθε Κυριακή στις 19.30.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση:Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία-Απόδοση – Διασκευή: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά-κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Μυρτώ Αλικάκη, Ευγενία Δημητροπούλου, Χρήστος Στέργιογλου, Δημήτρης Αλεξανδρής, Κωσταντίνα Τάκαλου, Νίκος Μαγδαληνός, Σπύρος Μπιμπίλας, Κωσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης, Μαρίνος Δεσύλλας, Δήμητρα Σιγάλα, Τάσος Πυργιέρης, Αντώνης Χαντζής, Στέφανος Μουαγκιέ, Γιάννης Αθητάκης, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Γεωργία Μητροπούλου, Μιχάλης Λεβεντογιάννης

ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου
Balan: Κώστας Ράπτης
Βιολί :Διονύσης Βερβιτσιώτης
Κοντραμπάσο :Παρασκευάς Κίτσος
Drams / Κρουστά: Γιάννης Αγγελόπουλος
Ακουστική κιθάρα / Μαντολίνο: Νίκος Πασσαλίδης

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη Χριστιάνα Τζέϊκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like