Pierre – Yves Cousteau : “Παθιασμένος” με τη θάλασσα

Συνάντησα τον Pierre – Yves  στο αεροδρόμιο, όταν έφευγε από τη Σαντορίνη, εντυπωσιασμένος για πολλοστή φορά, από τον θαλάσσιο πλούτο της περιοχής… Επισκέφτεται συχνά τη χώρα  μας, καθώς συμμετέχει  στην “προετοιμασία” κατασκευής ενός θαλάσσιου πάρκου, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Θα τον χαρακτήριζα   “Ρομπέν των Θαλασσών”, ο ίδιος προτιμά τον χαρακτηρισμό του “λάτρη της περιπέτειας”  και είναι παθιασμένος με τη θάλασσα της Μεσογείου….

 

The K-Magazine: Αρχικά, ποιος είναι ο σκοπός του ταξιδιού σας στη Σαντορίνη;
Pierre- Yves Cousteau: Αυτή τη φορά ήμουν στη Σαντορίνη για μια εβδομάδα με την ομάδα που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» όπου συμμετείχαν έξι άτομα – τρείς από την Ελλάδα και τρεις εμπειρογνώμονες από τα Νησιά Medes (îles Medes) της Ισπανίας, που αποτελούν παράδειγμα επιτυχίας για το έργο τους σχετικά με τη Μεσόγειο και τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη. Αυτοί οι επιστήμονες άρχισαν την έρευνα σχετικά με την απογραφή της κατάστασης της θαλάσσιας ζωής, οι εμπειρογνώμονες άρχισαν να κάνουν συνεντεύξεις με τους δύτες και τους ψαράδες. Πόσοι είναι οι ψαράδες, ποιοι είναι αυτοί που «βουτούν», με ποιόν τρόπο το κάνουν..Κι εγώ με τον συνάδελφό μου Πέτρο Νικολαΐδη, ο οποίος είναι ο συντονιστής της ελληνικής πλευράς του έργου, και εργάστηκε με τον πατέρα μου πριν από μένα, έχουμε αναλάβει το «επικοινωνιακό» μέρος , όπου συναντήσαμε τους ψαράδες, το δήμαρχο , ήμασταν παρόντες στην κοινή τους συνάντηση με διαφορετικούς ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται για το έργο αλλά και να ενισχύσουμε την επιρροή μας σε αυτό το έργο. Στόχος μας είναι να βρεθούν λύσεις άμεσα και να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό…

The K-Magazine: Τι ακριβώς θέλετε να κάνετε στη Σαντορίνη; Τι είναι αυτό το «θαλάσσιο πάρκο»;
Pierre- Yves Cousteau: Η ιδέα είναι να γίνει ένα θαλάσσιο πάρκο στη Σαντορίνη που δεν υπάρχει σήμερα, στις Κυκλάδες και στην Ελλάδα. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί το απόθεμα των ψαριών, επειδή η θάλασσα «αδειάζει» εδώ και μερικά χρόνια. Οι ψαράδες θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα και ιδιαίτερα η θάλασσα είναι σε κακή κατάσταση «υγείας», δεδομένου ότι οι ψαράδες κάνουν αυτή τη δουλειά –ψαρεύουν ψάρια- εδώ και αιώνες.
Έτσι εμείς ερχόμαστε την τελευταία στιγμή με την ιδέα για τη δημιουργία αυτού του αποθεματικού (πάρκου) όπου δεν θα αλιεύονται τα ψάρια για να επιστρέψουν τα ψάρια και για να πολλαπλασιαστούν, ώστε αργότερα τα «επιπλέον» να ξαναβγούν στη θάλσσα και οι ψαράδες θα μπορέσουν να ξαναψαρέψουν . Αυτό σημαίνει ότι με τις «αποθήκες» αυτές, εφόσον λειτουργήσουν σωστά, θα υπάρχουν πάντα ψάρια και δεν θα διακινδυνεύεται η «υγεία» της θάλασσας. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια προστατευμένη ζώνη στη Σαντορίνη και την ίδια στιγμή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία και όχι μόνο στα νησιά αλλά και σε όλη την Ελλάδα για τη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων από το να πούμε «όχι» στο ψάρεμα.
Να φτιάξουμε ένα δίκτυο προστατευόμενων υδάτων που θα εξασφαλίσει το μέλλον της αλιείας στην Ελλάδα.

The K-Magazine: Αυτό το φαινόμενο της «υπεραλίευσης» είναι μόνο στις Κυκλάδες και στην Ελλάδα ή και στη Μεσόγειο γενικότερα;
Pierre- Yves Cousteau: Είναι παντού, αλλά ναι στις Κυκλάδες, βρέθηκε το χαμηλότερο ποσοστό βιομάζας των ψαριών σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της υπεραλίευσης, η οποία συμβαίνει επί δεκαετίες. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, η αλιεία δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα. Νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές. Κατ ‘αρχάς, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, διότι πρόκειται για απασχόληση σε έναν νέο τομέα, τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Αυτό δημιουργεί θέσεις εργασίας και παρακολούθηση της ζώνης προστασίας, της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης, αλλά και υψηλού επιπέδου θέσεων εργασίας για άτομα που έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο. Να μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας στους τομείς της διαχείρισης και στην επιστημονική μελέτη της περιοχής. Έτσι για να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον τομέα της αλιείας, αλλά και την ίδια στιγμή να διαχειρίζονται σημαντικά οφέλη για τον οικολογικό τουρισμό. Ο τουρισμός είναι ως εκ τούτου υπεύθυνος για την κατάδυση και τα ψάρια.
The K-Magazine: Μπορούμε να πούμε ότι η θάλασσα στην Ελλάδα αποτελεί ιδανικό μέρος για καταδύσεις;
Pierre- Yves Cousteau: Η Ελλάδα είναι υπέροχη για καταδύσεις. Υπάρχουν καθαρά νερά και διαφανή. Είναι χαρά μου να «βουτάω». Και είναι καλό που μπορείς να κάνεις καταδύσεις σχεδόν όλο το χρόνο. Και αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι προστατευόμενες περιοχές σε λίγα χρόνια θα μπορούν να είναι προορισμός για τους δύτες, όλο τον χρόνο και όχι μόνο για την «ζεστή» περίοδο …

The K-Magazine: Σε τι διάστημα πιστεύετε ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα; Σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών της θάλασσας και την αύξηση του αριθμού των ψαριών;
Pierre- Yves Cousteau: Σε ένα δυο χρόνια μπορούμε να δούμε τα ψάρια να επιστρέφουν και σε 5 χρόνια να έχουν εξαπλασιαστεί τα ψάρια από την χρονιά εκκίνησης. Το πρόβλημα είναι μεγάλο όπως και η ποικιλία της βιομάζας σε όλα τα επίπεδα, και αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα, γιατί χάνουμε τη βιοποικιλότητα και δεν πρέπει να το καθυστερήσουμε….

The K-Magazine: Ποιος είναι ο ρόλος της οργάνωσής σας “Cousteau-Divers”;
Pierre- Yves Cousteau: Πρόκειται για μία συνεργασία της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μία Μη κυβερνητική οργάνωση και ο ρόλο μας, στη Σαντορίνη, είναι να κάνουμε τα πράγματα ευκολότερα. Δεν είμαστε εμείς εκεί υπεύθυνοι στο να φτιάξουμε αυτό το πάρκο, αυτοί που το κάνουν είναι οι Έλληνες. Σας φέρνουμε την εμπειρία των Νήσων Medes και επίσης σας παρέχουμε- χάρη στο Ίδρυμα Νιάρχου- την χρηματοδότηση που επιτρέπει να κάνετε τα πράγματα πιο γρήγορα, και να προχωρήσει πιο γρήγορα το έργο. Θα μπορούσε να γίνει χωρίς εμάς, είναι το Ίδρυμα Νιάρχου που το κάνει και πήρε την πρωτοβουλία.

The K-Magazine: Είναι εύκολο ή δύσκολο να ζείτε με το «βαρύ» όνομα που κληρονομήσατε από τον πατέρα σας;
Pierre- Yves Cousteau: Ναι, ανοίγει πολλές πόρτες, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο, αν δεν ήμουν προσωπικά γοητευμένος από όλα αυτά. Αν δεν μου άρεσε η θάλασσα, θα ήταν πιο δύσκολο. Αλλά το έργο που έκανε ο πατέρας ήταν καταπληκτικό και άνοιξε πραγματικά τα μυαλά εκατομμυρίων ανθρώπων. Είμαι πολύ τυχερός που είμαι γιος του και προσπαθώ να χρησιμοποιήσω στο έπακρο αυτή την ευκαιρία για να κάνουμε ωραία πράγματα.

The K-Magazine: Κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην TEDex στην Αθήνα, το Σεπτέμβριο, είπατε ότι στην αρχή φοβόσασταν να βουτήξετε. Πώς αυτό το συναίσθημα του φόβου μετατράπηκε σε πάθος;
Pierre- Yves Cousteau: Παίρνοντας το ρίσκο! Υπάρχει ο φόβος, αλλά κάποια στιγμή λες: «Πάω έτσι κι αλλιώς» … Κι έγινε ένα κλικ, στην ηλικία των 7-8. Έκανα την πρώτη μου κατάδυση στα 9!
The K-Magazine: Ο πατέρας σας αγαπούσε την Ελλάδα, βοήθησε παρά πολύ στο «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», ποιες είναι οι σχέσεις σας με τη χώρα μας;
Pierre- Yves Cousteau: Αγαπώ αυτή τη χώρα, αισθάνομαι πολύ κοντά, ήρθα πολλές φορές τα τελευταία 3 χρόνια. Και μου αρέσει το φαγητό, οι άνθρωποι είναι όμορφοι, με μια εξαιρετική ιστορία, μία χώρα η οποία, δυστυχώς, ζει πλέον πολύ δύσκολες στιγμές.

The K-Magazine: Κάνετε πολλά ταξίδια, ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να κάνετε καταδύσεις;
Pierre- Yves Cousteau: Είναι ακριβώς αυτό που μόλις είδα. Αγαπώ καταδύσεις στη Μεσόγειο, διότι τα νερά είναι φανταστικά ο καιρός είναι καλός, και δεν απέχει πολύ από τη Γαλλία. Ζω στο Παρίσι. Πέρα από συγκεκριμένα μέρη, υπάρχουν κάποιοι επίγειοι παράδεισοι όπως στην Ινδονησία, στα νησιά Γκαλαπάγκος, αλλά υπάρχουν και κάποια φανταστικά μέρη, όπως οι Κανάριοι Νήσοι, ο Ατλαντικός είναι επίσης γεμάτος από εκπλήξεις, όμορφα χρώματα, καταπληκτικά ζώα, με κρύες θάλασσες και με «κινητικότητα».
The K-Magazine: Ποια ήταν η πιο συγκλονιστική, που ίσως να ήταν και η πιο δύσκολη;
Pierre- Yves Cousteau: Είναι πάντα φανταστικά, και όταν συναντάς ένα άγριο ζώο κάτω από το νερό, υπάρχει κάτι που σου θυμίζει την πρωτόγονη της ελευθερίας και της αλήθειας.
The K-Magazine: Ποια είναι η αίσθηση της κατάδυσης κάτω από 30 μέτρα. ; Υπάχρει αυτή η αίσθηση της «μέθης»;
Pierre- Yves Cousteau: Εξαρτάται από τις καταδύσεις! Έχω βουτήξειστα 42 και στα 37 και από τα 40 που αρχίζεις και αισθάνεσαι κάπως έτσι… όπως και με το αλκοόλ. Εξαρτάται από τους ανθρώπους. Εξαρτάται από την ημέρα πάρα πολύ, γιατί μια μέρα μπορεί να το νιώσω και όχι κάποια άλλη και στη συνέχεια, με την εμπειρία που έχουμε μάθει να το αναγνωρίζουμε. Θα πρέπει να έχεις συναίσθηση του κινδύνου και ξέρεις πώς να κρατήσεις τον έλεγχο, αν και μπορεί να συνηθίσεις και να εκπαιδευτείς, αλλά αν είσαι στα βαθιά, θα πρέπει να βγεις πριν είναι πολύ αργά. Το πιο βαθύ σημείο που έχω κατέβει είναι στα στο Νησί του Πάσχα, στα 55 μέτρα.
The K-Magazine: Όταν δεν κάνετε καταδύσεις, τι κάνετε;
Pierre- Yves Cousteau: Είμαι στο γραφείο και δουλεύω για την οργάνωση “Cousteau Divers”.
The K-Magazine: Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας «λάτρη της περιπέτειας»;
Pierre- Yves Cousteau: Ναι, απολύτως … Μου αρέσει να ανακαλύπτω ό,τι είναι νέο, νέα πρόσωπα νέες εμπειρίες, τους φόβους μου, μου αρέσει να εξερευνώ τους ανθρώπους και τους τόπους.


The K-Magazine: Εκτός από τον πατέρα σας, ποια είναι η προσωπικότητα που σας έχει εμπνεύσει περισσότερο; Που έχετε συναντήσει, ίσως;
Pierre- Yves Cousteau: Υπάρχουν αρκετές. Υπάρχει Νίκη Γουλανδρή, η οποία είναι φανταστική, είναι μια θαυμάσια κυρία, αλλά έχω γνωρίσει άλλους καταπληκτικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν είναι κατ ‘ανάγκην γνωστοί.

The K-Magazine: Ποια είναι τα πρόσωπα που σας εμπνέουν;
Pierre- Yves Cousteau: Ο πατέρας μου με ενέπνευσε σε πολλά είναι και η μητέρα μου, η οποία κάνει καταπληκτική δουλειά, χωρίς να έχει πάρει τόση δημοσιότητα, αλλά είναι εξαιρετική… Αλλά υπάρχουν συγγραφείς από τη λογοτεχνία που με εμπνέουν πολύ .Ο Senec, ο Ιούλιος Βέρν, ο οποίος είναι φανταστικός, ο Herman Hess …
The K-Magazine: Αρα διαβάζετε πολύ…
Pierre- Yves Cousteau: Αγαπώ τον Χαρούκι Μουρακάμι. Αγαπώ τα ποιήματα του Romi, έχω πολλές εμπνεύσεις . Ακούω αρκετή μουσική για να χαλαρώσω , αλλά για μένα είναι καταδύσεις ο τόπος που ξεχνώ τα πάντα, και τα προβλήματα μου «διαλύονται» στη θάλασσα.

The K-Magazine: Ποια είναι η αξία που σας έχουν περάσει οι γονείς σας;
Pierre- Yves Cousteau: Νομίζω ότι είναι η εξής:αυτό που αγαπάς να το αγαπάς με την καρδιά σου έτσι κι αλλιώς. Για να μην εγκαταλείψουμε αυτό που αισθανόμαστε, να είμαστε δίκαιοι και να ακούμε συχνά.

Αλλά έχω την πεποίθηση ότι αν κάνεις αυτό που αγαπάς, ακόμα κι αν δεν το κάνεις για τα χρήματα στην αρχή, και επιμείνεις και συνεχίζεις ,τότε θα έχεις γίνει τόσο καλός που τελικά οι άλλοι θα σε πληρώνουν για να κάνεις αυτό που αγαπάς! Νομίζω ότι η επιμονή είναι πολύ σημαντική, δηλαδή αν κάνεις κάτι που ονειρεύεσαι να κάνεις και εφόσον το κάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να παίρνεις ευχαρίστηση κάνοντάς το!

Είναι το ίδιο πράγμα στο περιβάλλον αν υπάρχει ένα θέμα που σας είναι αγαπητό, όπως τα δελφίνια, ψάρεμα, ή και οτιδήποτε θέλετε να προστατεύσετε, να το κάνετε! Επειδή κανείς δεν θα το κάνει για σας. Προτιμώ τους ανθρώπους που συγκεντρώνονται γιατί έχουν κοινά συμφέροντα για να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο, παρά αυτούς που περιμένουν ότι κάποιος άλλος θα το κάνει.

The K-Magazine: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Pierre- Yves Cousteau: Αρχικά είναι το θαλάσσιο πάρκο της Σαντορίνης, αλλά συγχρόνως ια την ίδια στιγμή, φέτος κάνω ένα μεταπτυχιακό στη διαχείριση επιχειρήσεων…

The K-Magazine: Μετά τις σπουδές αστρονομίας και βιολογίας, τι είδους σπουδές θα κάνετε;
Pierre- Yves Cousteau: Θα τις κάνω στη Γαλλία, είναι απαραίτητο να έχω κάποιες γνώσεις σε αυτό τον τομές, κάποια εργαλεία μάρκετινγκ, λογιστικής και οικονομικών. Αυτός είναι ο τομέας στον οποίο έχω πολύ λίγες γνώσεις. Ακόμα κι αν θα προτιμούσα να κάνω μόνο καταδύσεις , το επόμενο έτος, θα το «θυσιάσω» για να μάθω αυτά τα νέα πράγματα. Νέα πράγματα, νέες περιπέτειες.
The K-Magazine: Και το πλοίο του πατέρα σας, το Calypso, σε ποιο επίπεδο “ανακατασκευής” βρίσκεται;
Pierre- Yves Cousteau: Το Calypso είναι για επισκευή εδώ και αρκετά χρόνια αλλά το κόστος της είναι πολύ υψηλό. Φτάνει σχεδόν τα 6 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι η προτεραιότητά μου για τώρα, γιατί έχω πολλά projects και εξακολουθούν τα χρήματα να είναι πολλά.

The K-Magazine: Πώς μπορούμε να ξέρουμε περισσότερα για την οργάνωσή σας, τους Cousteau Divers;
Pierre- Yves Cousteau: Στο http://www.cousteaudivers.org, μπορείτε να κάνετε δωρεά, να εγγραφείτε και να μαθαίνετε τα νέα μας.

Απόδοση: Λίνα Γριβογιάννη

You may also like