Ποιος λέει “όχι” στο αχνιστό φλυτζάνι του καφέ ξυπνώντας το πρωί… Όπως και να το κάνουμε, η μυρωδιά του φρέσκου καφέ είναι από μόνη της ικανή να ξυπνήσει τις αισθήσεις. Κι εμάς μαζί. Ε, κι όταν αποδεδειγμένα μας παρέχει τόσα καλά για την υγεία μας. Βελτιώνει τη διάθεση, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια, έχει αντιοξειδωτική δράση… διάθεση να έχεις να ανακαλύπτεις τι σου προσφέρει! Ωστόσο, όπως με κάθε τροφή, έτσι κι εδώ υπάρχουν ορισμένοι κανόνες, όπως… την ώρα που θα απολαύσεις τον ζεστό σου καφεδάκι!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καλύτερη ώρα να πιεις τον καφέ σου είναι μία ώρα αφότου ξυπνήσεις… Κι όχι την ώρα που σηκώνεσαι. Ο λόγος γι’ αυτό είναι πως το πρωί είναι μία από τις τρεις φάσεις της ημέρας που η κορτιζόλη είναι στα υψηλότερά της επίπεδα. Οι άλλες δύο είναι περίπου από τις 12 έως τη μία το μεσημέρι και μεταξύ 18:00 κι 18:30. Η κορτιζόλη, εκτός από διαβόητη “ορμόνη του stress” είναι μία ορμόνη που σχετίζεται με την εγρήγορση του οργανισμού … Εξού κι ο λόγος που αυτήείναι συνδεδεμένη με το stress,κι ακριβώς χάρη σε αυτή βρισκόμαστε σε “fight-or-flight” mode. Επομένως, αν καταναλώσουμε κάτι που θα αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό μας όταν αυτά είναι ήδη στην κορύφωσή τους… Στην ουσία θέτουμε τον οργανισμό σε κατάσταση stressχωρίς λόγο.
Αλλάζοντας, όμως, ελαφρώς την αγαπημένη μας πρωινή συνήθεια και μετακυλώντας τη μία ώρα αργότερα… Έτσι θα έχουμε δώσει χρόνο στον οργανισμό να επέλθει σε μία κατάσταση ηρεμίας και να “ρίξει” τα επίπεδα κορτιζόλης. Ακόμη καλό είναι να έχουμε φάει πρωινό πριν τον καφέ μας ώστε να αποφύγουμε τυχόν καούρα ή δυσπεψία καθώς ανήκει στα όξινα ροφήματα. Έτσι ο καφές μας θα παραμείνει το κατάλληλο boostενέργειας για τη μέρα μας!
Πηγή: Taste Of Home
Featured image: unsplash.com/@c_reel