Οι ιώσεις παραμονεύουν και κυρίως στα παιδιά, που επιστρέφουν από το σχολείο με μπουκωμένη μύτη και βήχα. Πώς μπορούμε -έστω διατροφικά- να τα προστατέψουμε;
Η διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις, καθώς πολλά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ άλλα έχουν συσχετιστεί με τη φυσική ενίσχυσή του. Δείτε παρακάτω ποια τρόφιμα θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή του παιδιού σας, ώστε να ενισχύσετε «φυσικά» την άμυνά του:
Εσπεριδοειδή
Όλα τα φρούτα είναι απαραίτητα και σημαντικά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και όλα τα εσπεριδοειδή… Καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιες πηγές βιταμίνης C, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, ενεργοποιώντας την παραγωγή αντισωμάτων κι ενισχύοντας τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φροντίστε λοιπόν να τα έχετε όσο το δυνατόν περισσότερο στη διατροφή ενός παιδιού είτε ως φρούτα είτε ως φρέσκους χυμούς.
Λαχανικά με έντονο κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα
Όλα τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού. Ωστόσο, τα λαχανικά αυτής της κατηγορίας, όπως το καρότο, οι γλυκοπατάτες, η κολοκύθα και οι χρωματιστές πιπεριές, ξεχωρίζουν λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε καροτενοειδή και βιταμίνη Α, η οποία συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού.
Γιαούρτι
Αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές προβιοτικών στη διατροφή μας. Τα προβιοτικά προστατεύουν το γαστρεντερικό σύστημα από λοιμώξεις, ενώ ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συνολικά.
Πηγή: baby.gr
Featured image: unsplash.com/@gettyimages