Μπορεί ο “γενικός” κανόνας να λέει να ολοκληρώνεις τη μέρα σου σερί, ωστόσο αν βρίσκεις τον εαυτό σου ανάμεσα σε εκείνους που αφιερώνουν περίπου μισή ώρα σε ένα power nap, τότε… πολύ καλά κάνεις! Και μάλιστα με επιστημονικό thumbs up!
Σύμφωνα με έρευνα μου δημοσίευσε το πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, ένας υπνάκος διάρκειας τριάντα λεπτών είναι ικανός να βελτιώσει τη διάθεσή μας, να ενισχύσει τη μνήμη μας και να αυξήσει την παραγωγικότητά μας. Μάλιστα, το αποτέλεσμα είναι ανάλογο με εκείνο ενός ύπνου τεσσάρων ωρών! Αλλά ακόμη κι αν κάνεις “shutdown” για δέκα λεπτά… και πάλι κερδίζεις!
Στα πλαίσια της έρευνας συμμετείχαν 32 εθελοντές από τους οποίους ζητήθηκε να δοκιμάσουν να κοιμηθούν στη διάρκεια της μέρας για δέκα λεπτά, μισή αλλά και μία ώρα. ΟΙ επιστήμονες κατέγραψαν τα επίπεδα εγρήγορσης (ή αίσθησης υπνηλίας), τη διάθεσή τους αλλά και τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένες δοκιμασίες … Ώστε να παρατηρήσουν και τη διάρκεια των οφελών αυτού του powernap. Αν και δεν ανακηρύχθηκε νικήτρια κάποια συγκεκριμένη διάρκεια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως μισή ωρίτσα μερικών “Zzz” προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό πρακτικότητας και οφελών από αυτή τη σύντομη περίοδο ανάπαυσης.
Η έρευνα πιθανώς να εξηγεί και το λόγο που αισθανόμαστε κάπως πιο κουρασμένοι κατά τις μεσημβρινές ώρες. Όλα οφείλονται στον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα, είναι φυσικό τις πρωινές ώρες να αισθανόμαστε πως βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση, εντούτοις στο διάστημα 1 και 3 μ.μ. η θερμοκρασία του σώματός μας μειώνεται ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται τα επίπεδα μελατονίνης, με αποτέλεσμα το σώμα να προετοιμάζεται διακριτικά για ύπνο.
Μερικοί ακόμα λόγοι που το powernap δικαιολογεί το όνομά του
Κι αν το γεγονός πως το ίδιο το σώμα σε προσκαλεί να ξαπλώσεις για λίγο μέσα στη μέρα δε σε έπεισε ιδιαίτερα, ορίστε μερικοί ακόμη λόγοι για να δοκιμάσεις αυτή τη νέα συνήθεια, αν το πρόγραμμά σου το επιτρέπει!
- Σε βοηθά να είσαι πιο ψύχραιμος σε καταστάσεις άγχους. Αυτή η μικρή περίοδος ξεκούρασης μειώνει τις αυθόρμητες και αγχώδεις αντιδράσεις και αυξάνει την ανοχή μας, καθώς επίσης και γνωστική ευελιξία. Για την ακρίβεια, μας επιτρέπει να διαχειριστούμε νέες πληροφορίες και ερεθίσματα ώστε να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις.
- Αυξάνεται η δημιουργικότητά σου. Σύμφωνα με μελέτη του 2015, το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου που συνδέεται με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα είναι πιο ενεργό όταν κοιμόμαστε… Σε αντίθεση με το αριστερό (της λογικής) να είναι αδρανές. Αν λοιπόν σας έχει τύχει να έχετε μία καλή ιδέα όταν ξυπνάτε, ιδού ο λόγος!
- Επιβραδύνει την γνωστική μετάπτωση που έρχεται με την ηλικία. Σε έρευνα του 2016, συμμετέχοντες που εκμεταλλεύονταν λίγο χρόνο στη μέρα για έναν υπνάκο, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμασίες σχετικές με την άνοια… Κι αποδεικνύονταν πιο “δυνατοί” σε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, μνήμη, εστίαση της προσοχής τους αλλά και χρήση του λόγου. Με λίγα λόγια, ένας power nap σε κρατάει νέο!
- Μπορείς να αναπληρώσεις “χαμένο” ύπνο. Ποιος δεν έχει αισθανθεί στη διάρκεια της εβδομάδας να του λείπει ύπνος; Μάλιστα, αν κάποιος κοιμάται το πολύ πέντε ώρες στη διάρκεια της νύχτας… Αυτόματα έρχεται αντιμέτωπος με επιπτώσεις στην πνευματική αλλά και φυσική του υγεία. Αυτό σημαίνει αυξημένη αρτηριακή πίεση και ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου ΙΙ, συν τη μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη. Αυτά τα μικρά διαλείμματα ύπνου θα σε βοηθήσουν να αναπληρώσεις την ενέργεια που θα σου χάριζε ένας πλήρης ύπνος 7 ή 8 ωρών. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως θα επαναπαυτείς, αλλά το αντίθετο. Πρέπει να φροντίσεις να κοιμάσαι στη διάρκεια που το σώμα σου χρειάζεται. Ο power nap απλά θα εντείνει τα κέρδη του επαρκούς και ποιοτικού ύπνου.
Λοιπόν; Τι θα έλεγες να βάλεις στο πρόγραμμα μερικά “Zzz”;
Πηγή: Stylist
Featured image: unsplash.com/@all_who_wander