ΠΩΣ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ

Ούσα… παθούσα, έχω να δηλώσω πως το έκζεμα είναι αν μη τι άλλο άκρως ενοχλητικό. Ερεθισμένο δέρμα που συχνά “ραγίζει”, κνησμός και φυσικά αμηχανία (θα το πω ωμά: “τρέχω” για μανικιούρ όταν κάπως είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση!). Πρόκειται για μία επίμονη φλεγμονώδη πάθηση, η οποία εμφανίζεται κι εξαφανίζεται όποτε “της καπνίσει”.

               Αν και ένα θεραπευτικό σχήμα με κρέμες μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αυτή μπορεί να “κλειδώσει” με τη βοήθεια της διατροφής μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συγκεκριμένες αλλαγές στις τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να βοηθήσουν δραστικά στον περιορισμό των συμπτωμάτων. Ποιες είναι αυτές;

01 Αποκλείουμε (τυχόν) αλλεργιογόνα.

Σχεδόν το 80% όσων ταλαιπωρούνται από έκζεμα έχουν περισσότερα αντισώματα από το σύνηθες, καθώς στην ουσία βιώνουν μία αλλεργική αντίδραση. Επίσης πολλοί πιθανώς να εμφανίζουν αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργία στη γύρη ή ακόμη κι αλλεργικό άσθμα. Συνήθως, για τις αλλεργίες ευθύνονται και τροφές, όπως το γάλα, το ψάρι, τα αυγά, η γλουτένη κι η σοκολάτα που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Μία διατροφή από την οποία κάθε φορά αφαιρείται και κάποια από τις προαναφερόμενες τροφές πιθανώς να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Ακόμη, αν δε θέλουμε να “στερηθούμε” κάποια από αυτές μπορούμε να φροντίζουμε να την καταναλώνουμε μία φορά κάθε τέσσερις μέρες.

02 Διασφαλίζουμε την επαρκή πρόσληψη προβιοτικών.

Η καλή λειτουργία της πεπτικής οδού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για να επιτευχθεί αυτή η αρμονική συνεργασία, είναι απαραίτητη η διαβίωση ενός συγκεκριμένου φάσματος πληθυσμών βακτηρίων, όπως οι λακτοβάκιλλοι και τα βιφιδοβακτήρια. Είτε, λοιπόν, μέσω συγκεκριμένων τροφών είτε μέσω εγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής με προβιοτικά, αυτή η διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του εκζέματος.             

 03 Επιλέγουμε αντιφλεγμονώδεις τροφές.

Καθώς το έκζεμα οφείλεται σε φλεγμονές στον οργανισμό, είναι λογικό να σκεφτούμε πως μία διατροφή που περιέχει τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να μειώσει δραστικά τα συμπτώματα. Συνήθως οι φλεγμονές προκαλούνται από την αυξημένη παραγωγής ινσουλίνης από τον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της οφείλεται σε αυξημένη κατανάλωση τροφών με σάκχαρα κι επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, τροφές ολικής άλεσης και λαχανικά μπορούν να περιορίσουν την εμφάνιση φλεγμονών. Ιδιαίτερα ευεργετική θα είναι κι επαρκής πρόσληψη λιπαρών Ω-3. Εξασφαλίζεται κυρίως από ψάρια όπως ο σολομός κι ο τόνος, καθώς και τους ξηρούς καρπούς. Σε περίπτωση αλλεργίας σε κάποια από αυτές τις τροφές… Τότε η χρήση ενός συμπληρώματος με βάση τα λιπαρά Ω-3 είναι μία καλή εναλλακτική.

  04 Γλυκαίνουμε τα συμπτώματα με… μέλι!

 Πολλά προϊόντα περιποίησης χεριών περιέχουν ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση στο έκζεμα αντί να ανακουφίσουν από τους ερεθισμούς που προκαλεί το έκζεμα. Κρέμες που περιέχουν λανολίνη ή ταλκ μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση την περιοχή. Επομένως όσο πιο “φυσικό” το προϊόν τόσο καλύτερα. Το μέλι, κι ειδικά η ποικιλία manuka, έχει αντιμυκητιασική, αντιβακτηριδιακή κι αντισηπτική δράση. Μπορεί να περιορίσει σημαντικά ενοχλήσεις όπως κνησμό ή φουσκάλες, οπότε ενδείκνυται να εφαρμοστεί τοπικά. Επιπλέον καταναλώνοντας μία μικρή ποσότητα ημερησίως μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.

  05 Εστιάζουμε σε συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία.

 Ουσίες όπως οι πολυφαινόλες (και πιο συγκεκριμένα τα φλαβονοειδή), έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Επιτρέπουν στο δέρμα να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή που προκαλεί το έκζεμα, καθώς μειώνεται η παραγωγή ισταμίνης. Συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού μας κι αυτά είναι ο ψευδάργυρος (τον βρίσκουμε σε ψάρια, μαύρη σοκολάτα, κόκκινο κρέας και κολοκυθόσπορους), η βιταμίνη C των λαχανικών και των ζωηρόχρωμων φρούτων, η βιταμίνη E των αμυγδάλων και του αβοκάντο, αλλά και η βιταμίνη D, την οποία μας χαρίζει απλόχερα ο ίδιος ο ήλιος.

                Φυσικά οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή μας πρέπει να γίνεται έπειτα από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό μας ή/και έναν εγκεκριμένο διατροφολόγο. Στόχος να διασφαλίσουμε πως δε θα στερηθούμε κάποια βασικά θρεπτικά στοιχεία ενώ προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα.

               Πηγή: Net Doctor

Featured image: unsplash.com/@element5digital

You may also like