Όταν η γυμναστική είναι τρόπος ζωής και συνειδητά επιλέγεις καθημερινά να γυμνάζεσαι, χρειάζεται να προσέχεις ορισμένα πράγματα. Πέρα από το κομμάτι των στόχων ή οποιωνδήποτε απαιτήσεων, η καλή υγεία στηρίζεται και σε άλλα χαρακτηριστικά που οφείλουμε να εστιάζουμε. Αυτά δεν είναι άλλα από τους τραυματισμούς ή τις υπερβολές που αρκετές φορές οδηγούν στην υπερκόπωση, με άξονα τον πόνο. Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας είναι να τρώτε σωστά και να ξεκουράζεστε, όταν το κρίνετε απαραίτητο. Υπάρχει η ψευδαίσθηση βέβαια, πως ο οργανισμός μας πολλές φορές αντέχει περισσότερο – αυτό μπορεί επίσης, να καταλήξει σε τραυματισμούς. Είτε βιαζόμαστε να φτάσουμε γρήγορα τον στόχο μας είτε ξεπερνούμε τα όρια μας, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε που πρέπει να σταματήσουμε.
Τρία tips που θα σας βοηθήσουν να σταματάτε την ώρα που πρέπει.
Προθέρμανση = SOS
Αφιέρωσε 10 λεπτά τουλάχιστον, για ένα καλό ζέσταμα, ώστε το σώμα σου να αρχίσει να λειτουργεί σιγά σιγά κάθε είδους άσκηση. Το μυοσκελετικό μας σύστημα δεν μπορεί να ξεκινήσει απότομα από την ακινησία σε έντονη άσκηση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, που μπορούν να μετατραπούν χρόνια προβλήματα όταν δεν δώσουμε την ανάλογη προσοχή. Οι διατάσεις πριν και μετά το τέλος κάθε άσκησης, είναι ότι πιο σημαντικό για να αποφύγεις δυσάρεστα αποτελέσματα.
Πρόσεξε το σώμα σου
Εάν έχεις ευαισθησία στις αρθρώσεις, στους μυς ή στου τένοντες θα πρέπει να ρωτήσεις κάποιον ειδικό με τι θα προστατευτείς για να λειτουργήσει σωστά το πεδίο που έχει διαλέξει για άσκηση. Ίσως κάποιες αθλητικές ταινίες ή κάποιο άλλο βοήθημα, να σε προφυλάσσει για να μην επιδεινωθούν. Μάθε να ακούς το σώμα σου και ξεχώρισε πότε είναι πόνος ή ενόχληση. Αν είναι κάτι που σε συνοδεύει σε κάθε άσκηση, τότε χρειάζεται να συμβουλευτείς κάποιο γιατρό για την κατάλληλη θεραπεία.
Ξεκουράσου
Μην ξεχνάς να βάλεις στοπ σε κάθε σετ. Με την λογική σου χρειάζεται να διακρίνεις, πότε είναι αναγκαίο να παίρνεις ανάσες και να σταματάς, ώστε να μην υπερβαίνεις τα φυσιολογικά επίπεδα. Η απόλαυση του να γυμνάζεσαι σταματά, όταν αρχίζουν τα σημάδια του πόνου. Χαλάρωσε και συνέχισε με «διαλειμματική συμπεριφορά» ώστε όλα να κυλούν με σοφία. Η επιτυχία και η καλή υγεία έρχονται όταν σεβόμαστε τα όρια μας.
Photo Credits: pexels.com/@elly-fairytale