Πώς θα βάλουμε τα παιδιά μας στο «παιχνίδι» της σωστής διατροφής; από τη Ντίντα Καπιτζόγλου

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα δείχνουν τα στατιστικά για την παιδική παχυσαρκία στην χώρα μας. Οι λόγοι πολλοί και πολυπαραγοντικοί. Έχουμε ξεχάσει ότι ζούμε στην πατρίδα της μεσογειακής διατροφής και η καθημερινή διατροφή των περισσοτέρων από εμάς, απέχει πολύ από αυτή. Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος… είναι η έλλειψη χρόνου, η οποία δυστυχώς έχει διττή συμμετοχή στο πρόβλημα. Από την μία, λίγες είναι οι μαμάδες που μπαίνουν με διάθεση στην κουζίνα.. για να ασχοληθούν με το τι θα φάνε τα παιδιά τους. Από την άλλη, οι «τύψεις» από τον ελάχιστο χρόνο που τους αφιερώνουμε μας οδηγεί να τα «κακομαθαίνουμε», προσφέροντας τους «άχρηστες» λιχουδιές… Τέλος, για να μην μακρηγορήσουμε η απουσία «διατροφικής» παιδείας σε διαφορετικά επίπεδα… έχει ως αποτέλεσμα το 1 στα 3 παιδιά στην χώρα μας (& μπορεί να είμαι και επιεικής…) να μην διατρέφεται σωστά. Το φαγητό ΔΕΝ είναι & ΔΕΝ  θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως μέσο επιβράβευσης για τα παιδιά μας. Επίσης, ΟΛΑ τα σχολεία, θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρότερα με το θέμα της διατροφής – τόσο σε επίπεδο κυλικείων (να έχουν περισσότερες υγιεινές επιλογές…), τόσο και σε επίπεδο διατροφικής εκπαίδευσης.

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς λοιπόν για να βάλουμε τα παιδιά μας «σωστά» στο παιχνίδι;

ü  Αποτελέστε σωστό πρότυπο για τα παιδιά σας. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα παιδιά μας μιμούνται συνήθειες και συμπεριφορές, ειδικά των γονιών τους. Υιοθετήστε λοιπόν σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ώστε να τα παροτρύνετε προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα παιδί πολύ πιο «εύκολα» θα αγαπήσει τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν συμπεριλαμβάνονται καθημερινά στο διαιτολόγιο των γονιών τους και υπάρχουν στο τραπέζι. Δεν μπορείς να πείσεις ένα παιδί να φάει τα παραπάνω… όταν δεν σ’ έχει δει ποτέ να τρως κάτι αντίστοιχο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΑΒΓΟ: ΣΥΜΜΑΧΟΣ Ή ΕΧΘΡΟΣ;

ü  Αφιερώστε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας, σε σχέση με την διατροφή τους. Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας στο super market, εξηγήστε του γιατί επιλέγουμε αυτό & όχι εκείνο, μάθετε το να διαβάζει την διατροφική ετικέτα των τροφίμων, εκπαιδεύοντας το με αυτό τον τρόπο διαδραστικά για την θρεπτική αξία των τροφίμων. Στη συνέχεια, μπείτε στην κουζίνα μαζί του, και βοηθήστε το να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία παρασκευής του φαγητού (στο πλύσιμο & στο κόψιμο των λαχανικών, να σας δώσει & να μετρήσετε μαζί τα υλικά της συνταγής κτλ.). Με αυτό τον τρόπο το παιδί σας εξοικειώνεται με τα θρεπτικά συστατικά, νοιώθει χρήσιμο και δημιουργικό και έτσι έχετε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αγαπήσει κάποια φαγητά… την μαγειρική και γενικότερα την ενασχόληση με την κουζίνα.

ü  Πρέπει να αναπτύξει ο κοινωνικός περίγυρος, στον οποίον μεγαλώνουν τα παιδιά μας καλύτερη «διατροφική» παιδεία. Όλα τα σχολεία πρέπει να έχουν υγιεινότερες επιλογές στα κυλικεία τους, όποιος ασχολείται με το δεκατιανό του παιδιού, οφείλει να αφιερώσει λίγο χρόνο… αντί να του δώσει 1 ευρώ να πάρει τυρόπιττα… & το σχολείο πρέπει να εντάξει στις δραστηριότητες των παιδιών… την «εκπαίδευση» τους σε θέματα διατροφής. Επίσης, οι γιαγιάδες και οι παππούδες ή όποιος μεγαλώνει το παιδί εκτός των γονιών, πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν θα γίνουν οι «καλοί» και αρεστοί για τα παιδιά προσφέροντας τους, ότι οι γονείς δεν τους επιτρέπουν να καταναλώνουν καθημερινά… (γλυκό, μπισκότα, κτλ.).

ü  Τέλος, σταματήστε ένα τεράστιο λάθος αν ήδη το κάνετε. Μην χρησιμοποιείτε ΠΟΤΕ το φαγητό ή οποιαδήποτε λιχουδιά, ως μέσο επιβράβευσης ή προσπαθώντας να ξεγελάσετε το παιδί σας. (Μην προσπαθείτε να καλύψετε τις ενοχές σας που λείπετε πολλές ώρες, φέρνοντας γυρνώντας σοκολάτα, ούτε επειδή πήρες καλούς βαθμούς… θα φας σοκολάτα…). Η οποιαδήποτε λιχουδιά, οφείλει να καταναλώνεται με μέτρο… & ανεξαρτήτως στόχων ή υποχρεώσεων που έχουν τα παιδιά μας. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε ποτέ το φαγητό σαν συναισθηματική «απειλή» ή εκφοβισμό για τα παιδιά σας. Π.χ. άμα τρως συνέχεια γλυκά… θα γίνεις «χοντρός» & θα σε κοροϊδεύουν… Αντί αυτού, εξηγήστε του ειλικρινά ότι η σοκολάτα είναι κάτι που αρέσει σε όλους μας… αλλά επειδή έχει πολύ ζάχαρη, πρέπει να τρώμε με μέτρο, ώστε να μην χαλάσουν τα δόντια μας, να μην χαλάσουμε την υγεία μας.. & να παραμείνουμε γεμάτοι ενέργεια για τις δραστηριότητες μας. Στις επεξηγήσεις σας σχετικά με το φαγητό, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στα καλά που έχει η κατανάλωση κάποιου φαγητού ή η αποφυγή κάποιου άλλου… & όχι στους κινδύνους…

Καταλήγουμε λοιπόν, ότι ίσως είναι οικονομικότερο και από θέμα χρόνου και από θέμα χρημάτων, να ασχοληθούμε ενεργά με την διατροφή των παιδιών μας… παρά να φτάσουμε να αγωνιούμε για την υγεία τους & να τρέχουμε σε «ειδικούς», όταν το θέμα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο μας….

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Ντίντα Καπιτζόγλου, πατήστε εδώ

Σχετικά άρθρα:
Δίαιτα ή Διατροφή ; από την Ντίντα Καπιτζόγλου
Βλέπετε ρεαλιστικά το είδωλό σας στον καθρέφτη; από την Ντίντα Καπιτζόγλου

You may also like