ΠΟΣΟ ΒΟΗΘΑ Η DARK MODE ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΜΑΣ;

Μπορεί τα smart phones και τα tablets να προσφέρουν ευκολίες κυριολεκτικά στην παλάμη του χεριού μας, όμως η εκτεταμένη χρήση τους έχει τα μειονεκτήματά της. Η όρασή μας, λοιπόν, δε θα μπορούσε να μην επηρεάζεται από τη συνεχή έκθεση των ματιών στο τεχνητό φως τους. Όταν η Apple μας σύστησε τη Σκοτεινή Λειτουργία (Dark Mode), σύντομα όλοι πειστήκαμε πως η έκθεσή μας στο blue light περιορίζεται σημαντικά… ισχύει αυτό, όμως;

               Σύμφωνα με τη dr. Stephanie Cox του Τμήματος Οφθαλμολογίας του Tufts Medical Centreστη Βοστόνη, στην πραγματικότητα η σκοτεινή λειτουργία δεν προσφέρει το όφελος που περιμέναμε. Συγκεκριμένα αναφέρει:

               “Το μπλε φως των έξυπνων συσκευών από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει κάποια απόδειξη πως επηρεάζει τα κύτταρα των ματιών. Αν κάποιος βιώνει αίσθηση ξηρότητας ή κόπωσης στα μάτια έπειτα από πολύωρη χρήση υπολογιστή ή άλλης παρόμοιας συσκευής, αυτό οφείλεται σε digital eye strain, δηλαδή σε ψηφιακή καταπόνηση των ματιών.”

               Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Οφθαλμολογίας, η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια. Όπως για παράδειγμα στο γεγονός πως, όταν εστιάζουμε για ώρα σε μία οθόνη τείνουμε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια έως κι 66% λιγότερο. Η λύση σε αυτό είναι αρχικά να φροντίζουμε να ανοιγοκλείνουμε περισσότερο τα μάτια. Επίσης η φωτεινότητα της οθόνης να είναι ρυθμισμένη ανάλογα με το φυσικό φως του χώρου μας … Και να απέχουμε μισό μέτρο από αυτήν. Με λίγα λόγια, σημασία έχει η απόσταση της οθόνης από τα μάτια μας και το πώς ακριβώς εστιάζουμε σε αυτήν. Κι έτσι το dark mode δεν κάνει καμία διαφορά στην καταπόνηση των ματιών.

Dark mode by night…

               Εκεί που κάπως ωφελεί το darkmode είναι το βράδυ, πριν πέσουμε για ύπνο. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως το φως του smart phone μας επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό του ύπνου μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι διακεκομμένος και οπωσδήποτε λιγότερο ποιοτικός. Το μπλε φως, συγκεκριμένα, είναι σα να δίνει σήμα στον εγκέφαλο πως είναι μέρα…Ετσι μειώνεται η παραγωγή μελατονίνης, δηλαδή της ορμόνης που μας βοηθά να αποκοιμηθούμε. Εδώ έρχεται να συνδράμει η ρύθμιση dark mode, καθώς τα πιο σκοτεινά χρώματα περιορίζουν την έκθεσή μας στο blue light. Εντούτοις, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το dark mode, αν και προσφέρει μία ανακούφιση, σε καμία περίπτωσηδεν είναι πανάκεια.

               Η καλύτερη λύση, επομένως, είναι η πλήρης αποχή από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο μας . Kαι βεβαίως, όταν αισθανόμαστε πως τα μάτια μας εμφανίζουν ξηρότητα ή κουράζονται πιο εύκολα… Kαλό είναι να συμβουλευτούμε τον οφθαλμίατρό μας αλλά και τον οπτικό μας. Mάλιστα πλέον υπάρχουν φακοί γυαλιών με ενσωματωμένο φίλτρο που περιορίζει σημαντικά την έκθεση των ματιών στο μπλε φως.

               Πηγή: Pop Sugar

Featured image: unsplash.com/@stenslens

You may also like