ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ;

Σε όλους μας έχει τύχει: γυρίζουμε έπειτα από μία δύσκολη μέρα στο γραφείο και αναζητούμε εκείνα τα μπισκότα που αγοράσαμε τις προάλλες. Ή είχαμε ένα καβγαδάκι με το σύντροφό μας και αναζητήσαμε παρηγοριά σε πατατάκια. Το γεγονός πως το φαγητό προσφέρει μία αίσθηση ανακούφισης είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά, όμως το πράγμα ξεφεύγει όταν το φαγητό είναι η μόνη λύση που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Ειδικά στην εποχή που ζούμε, η συναισθηματική υπερφαγία είναι μία “μάστιγα των καιρών”, όμως το καλό είναι πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Πρώτα, όμως πρέπει να κατανοήσουμε κάπως καλύτερα τα αίτιά της.

               Γιατί στρεφόμαστε στην συναισθηματική “ανακούφιση” του φαγητού;
  • “Κλεινόμαστε” στον εαυτό μας όταν δεν αισθανόμαστε καλά, απομακρύνοντάς μας από τους φίλους και την οικογένεια.
  • Δεν επιλέγουμε δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τη διάθεσή μας, όπως η γυμναστική.
  • Αδυνατούμε να ξεχωρίσουμε το πραγματικό αίσθημα πείνας όταν είμαστε αγχωμένοι/στεναχωρημένοι.
  • Το να μειώνουμε τον εαυτό μαςέχει γίνει “δεύτερη φύση”.
  • Φτάνουμε στα όριά μας όταν πεινάμε ή διψάμε (κι άρα είμαστε πιο ευάλωτοι στο να φάμε απρόσεκτα).
  • Στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, ακολουθούμε μία στερητική δίαιτα.
  • Ζούμε μόνοι, η εργασία μας μας προκαλεί άγχος και δεν έχουμε κάτι να προσδοκάμε (για παράδειγμα, ελεύθερο χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους μας).

Μπορεί να βρίσκουμε ομοιότητες μόνο σε ένα από τα προαναφερθέντα αίτια, όμως δεν αποκλείεται κι ένας συνδυασμός καταστάσεων να μας βάζεις ε αυτόν το φαύλο κύκλο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε το πρόβλημα;

        01. Φάε συνειδητά. Όταν τρώμε όντας σε κατάσταση στρες ή λύπης, αυτό που συνήθως έπεται είναι μία στερητική διατροφή για να “τιμωρήσουμε” τον εαυτό μας. Και φυσικά όταν στερούμαστε κάτι, τόσο πιο εύκολο είναι να υποκύψουμε σε πειρασμούς – και “ξανά προς τη δόξα τραβά”. Αν όμως, αντιλαμβανόμαστε την πραγματική φύση αυτού του αισθήματος πείνας και δε σκεφτόμαστε πως κάνουμε κάτι κακό ή καλό, τότε και θα φάμε χωρίς τύψεις και έχοντας ικανοποιήσει το αίσθημα κορεσμού μας.

        02. Αφιέρωσε χρόνο σε δραστηριότητες. Είναι σχεδόν μαγικό το πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει η διάθεσή μας όταν είμαστε δραστήριοι. Είτε πρόκειται για γυμναστική, είτε ο,τιδήποτε μας επιτρέπει να απολαύσουμε τη συντροφιά των αγαπημένων μας, αυτή η τεχνική μας κάνει να ξεχνάμε πως προηγουμένως ίσως και να πεινούσαμε!

        03. Προτίμησε άλλα σνακ. Σνακ όπως μπισκότα, γλυκά, πατατάκια κ.ο.κ. μπορούν να μας δίνουν μία προσωρινή ανακούφιση, όμως πέραν της απότομης αυξομείωσης που θα προκληθεί στο σάκχαρο του αίματος, μπορεί να αυξηθεί κι η κορτιζόλη στον οργανισμό, καθώς και η γκρελίνη, η ορμόνη που μας δίνει το σινιάλο πως πεινάμε. Άρα η ορμόνη του στρες κι ο ορμόνη της πείνας είναι οπωσδήποτε κακή εξίσωση. Προτίμησε μερικές φράουλες ή ένα μήλο και, ιδανικά, έχε τα τοποθετημένα σε εύκολα προσβάσιμο σημείο της κουζίνας ή του φυγείου!

        04. Ετοίμασε για φαγητό κάτι που θα σε ανακουφίσει. Ναι, ακούγεται αντικρουόμενο. Όμως ένα φλυτζάνι τσάι ή μία ζεστή κοτόσουπα μπορούν να καλύψουν εξαιρετικά το αίσθημα κορεσμού… Με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε την ανάγκη να φάμε κάτι λιγότερο υγιεινό όταν δεν αισθανόμαστε τόσο ευδιάθετοι. Ακόμη και αν μιλάμε για σνακ όπως λίγη μαύρη σοκολάτα ή sticksλαχανικών, η διαφορά θα είναι αισθητή. Επίσης, αν ζορίζεσαι το βράδυ να αποκοιμηθείς, προτίμησε τρόφιμα που θα αυξήσουν τη μελατονίνη στον οργανισμό.

Συμπερασματικά:

        Ακόμη και μία από τις παραπάνω μεθόδους μπορούν να μας βοηθήσουν ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε τη συναισθηματική υπερφαγία. Και βεβαίως μία μίξη θα φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν διαπιστώνετε πως παρά την προσπάθεια εξακολουθείτε να υποκύπτετε, μη διστάζετε να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη.

        Πηγή: health.com

Featured image: unsplash.com/@labunsky

You may also like