Ποιοι είναι οι κρυφοί κίνδυνοι που σίγουρα θέλουμε να γνωρίζουμε εξαρχής;
Οι σκόνες πρωτεΐνης (aka protein shakes) είναι από τα πιο γνωστά συμπληρώματα διατροφής που κάποιος μπορεί να προμηθευτεί κυρίως για απώλεια λίπους κι αύξηση μυϊκής μάζας. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η χρήση τους είναι ένα ιδιαίτερο θέμα συζήτησης και διερεύνησης από τους επιστήμονες, καθώς εμφανίζονται μάλλον φαίνονται προβληματισμένοι από τα προβλήματα που οι σκόνες πρωτεΐνης προκαλούν, παρά το γεγονός πως οι εταιρείες διαβεβαιώνουν πως η κατανάλωσή τους είναι απόλυτα ασφαλής για οποιονδήποτε.
01 Μπορούν να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν την ακμή. Η ακμή είναι μία φλεγμονώδης πάθηση η οποία συχνά προκύπτει από γαστρεντερικές διαταραχές. Οι σκόνες πρωτεΐνης περιέχουν λακτοφερρίνη, η οποία ναι μεν έχει αντιβακτηριδιακή δράση, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει τη χλωρίδα των καλών βακτηρίων του εντέρου. Κατά συνέπεια, αυτό μας κάνει πιο ευάλωτους σε γαστρεντερικές διαταραχές. Επιπλέον, τα protein shakes περιέχουν ορμόνες και βιοενεργά πεπτίδια που αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος.
02 Ανεπαρκής και μη ισορροπημένη θρεπτική σύσταση. Σε σύγκριση με φυσικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, το γάλα και τα αυγά, τα protein shakes έχουν μία αυξημένη περιεκτικότητα πρωτεΐνης, η οποία σε βάθος χρόνου δημιουργεί ανεπάρκεια σε θρεπτικά στοιχεία, όπως οι απαραίτητες φυτικές ίνες αλλά και αντιοξειδωτικά.
03 Δεν χορταίνουν. Όσο πιο θρεπτική μία τροφή τόσο πιο εύκολα ικανοποιεί το αίσθημα κορεσμού. Κι αν κι η πρωτεΐνη είναι ένα συστατικό που συμβάλλει σε αυτήν την ικανοποίηση, δεν ισχύει το ίδιο για τα protein shakes. Ο λόγος; Το αίσθημα κορεσμού εξαρτάται κι από τη μάσηση της τροφής, καθώς τότε το στομάχι έχει χρόνο να δώσει σινιάλο στον εγκέφαλο πως χορταίνει. Καθώς, λοιπόν, οι σκόνες πρωτεΐνης καταναλώνονται σε μορφή ροφήματος, το αίσθημα του κορεσμού δεν ικανοποιείται κι άρα είναι πιο εύκολο να καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό απ’ όσο πραγματικά χρειαζόμαστε.
04 Αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος. Προκειμένου να είναι πιο γευστικά, τα protein shakes περιέχουν ποσότητες σακχάρων που συχνά μπορούν να μας κάνουν να ξεπεράσουμε το όριο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Το αυξημένο σάκχαρο, ως γνωστόν, συνδέεται με το ρίσκο παχυσαρκίας, την απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ευαισθησία σε φλεγμονές και αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης.
05 Είναι τοξικά. Ελάχιστα είναι τα προϊόντα συμπλήρωσης πρωτεϊνών που κάποιος εγκεκριμένος διατροφολόγος ή ο εκάστοτε θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει σε κάποιον, κι αυτό σαφώς υπό προϋποθέσεις. Τα περισσότερα protein shakes περιλαμβάνουν τοξικά μέταλλα, όπως μόλυβδο, κάδμιο, αρσενικό και υδράργυρο. Η κατανάλωση ενός σκευάσματος που περιέχει αυτά τα μεταλλικά στοιχεία συχνά οδηγεί σε πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης, δυσκοιλιότητα και πόνο σε μύες κι αρθρώσεις.
Οπωσδήποτε η καλύτερη πηγή πρόσληψης οποιουδήποτε θρεπτικού στοιχείου είναι οι φυσικές τροφές. Σε περίπτωση διαγνωσμένης ανεπάρκειας, προτού αρχίσουμε να δοκιμάζουμε σκευάσματα συμπληρωμάτων “στα τυφλά”, απευθυνόμαστε στο γιατρό μας ή σ‘ έναν εγκεκριμένο διατροφολόγο, τους πλέον αρμόδιους που μπορούν μας συμβουλέψουν.