Αυτές οι τροφές θα σε εφοδιάσουν πλήρως!
Είτε αποκαλέσεις την εκάστοτε ίωση COVID, είτε γρίπη, είτε κρυολόγημα είτε οτιδήποτε, ένα είναι σίγουρο: διανύουμε μία περίεργη εποχή και ιοί και μικρόβια παραμονεύουν σε κάθε γωνία. Προτού, όμως γίνουμε παρανοϊκοί κι αρχίζουμε να ψεκάζουμε τα πάντα… και τους πάντες με απολυμαντικά παντός τύπου, ας σκεφτούμε πως η επαρκής προστασία ξεκινάει από το σπίτι μας και μάλιστα… από την κουζίνα μας! Yup, εκτός του ότι τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (χωρίς παράνοια, επαναλαμβάνω), μαθαίνουμε πώς μπορεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα να γίνει ακόμη ισχυρότερο.
Ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι απαραίτητη για την ανοσολογική μας απόκριση είναι ο ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην αντιμετώπιση και πρόληψη κατά των φλεγμονών που μπορούν να δημιουργηθούν στον οργανισμό. Εντούτοις, καθώς το σώμα μας δε μπορεί να συνθέσει ψευδάργυρο, είναι σημαντικό να τον προσλαμβάνουμε σε επαρκείς ποσότητες. Και πριν τρέξεις για συμπληρωματικές βιταμίνες, ο ψευδάργυρος μπορεί να βρεθεί σε αρκετά τρόφιμα. Για την ώρα, ρίξε μία ματιά σε κάποια τρόφιμα που, χωρίς να το γνωρίζουμε, είναι powerhousesγια αυτό το πολύτιμο στοιχείο!
01 Μοσχάρι.
Μία μερίδα 100gr μοσχαρίσιου κρέατος καλύπτει κατά το ήμισυ την ημερήσια ανάγκη μας σε ψευδάργυρο. Αυτό, βεβαίως, εξαρτάται κι από την προέλευση του κρέατος, πράγμα που σημαίνει πως το κρέας από ζώο ελευθέρας βοσκής θα είναι πιο πλούσιο σε ψευδάργυρο. Συνδύασε ένα φιλέτο με μία πλούσια σαλάτα ή ετοίμασε σνακ όπως tacosμε μοσχαρίσιο κιμά.
02 Φιστίκια κάσιους.
Είτε απολαμβάνεις το φιστικοβούτυρο στο πρωινό και τα σνακ σου είτε “τσιμπάς” μία χούφτα φιστίκια “στα γρήγορα”, συγχαρητήρια! Τα φιστίκια, καθώς κι άλλοι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, είναι από τις καλύτερες φυσικές πηγές ψευδαργύρου, καλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας έως και κατά 20%.
03 Γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης.
Ένα ποτήρι γάλα όχι μόνο μπορεί να δυναμώσει τα οστά μας, αλλά μας προσφέρει ψευδάργυρο και βιταμίνη Α. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε και τα προβιοτικά που μας προσφέρουν προϊόντα όπως το γιαούρτι και το κεφίρ. Εντούτοις, καλό είναι η κατανάλωσή τους να αποφεύγεται από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
04 Μαύρη σοκολάτα.
Και να μην αναζητούσαμε έναν ακόμη λόγο για να αγαπήσουμε τη σοκολάτα, κάθε φορά εμφανίζεται κι από ένας… σαν τα μανιτάρια! Αν και η σοκολάτα δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες λόγω των σακχάρων της (ανάλογα, παρ’ όλα αυτά, την ποικιλία), μπορεί να μας βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά στο στόχο των ημερήσιων αναγκών μας σε ψευδάργυρο. Βεβαίως, προτιμούμε πάντα τη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70% αν όχι περισσότερη.
Φυσικά κάθε μία από τις παραπάνω τροφές πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο… Και πάντα έχοντας υπ’ όψιν το ιατρικό μας ιστορικό για τυχόν αλλεργίες αλλά και τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού μας. Από εκεί κι ύστερα, μη βιάζεστε να πάτε στο φαρμακείο για συμπληρώματα. Καθώς, μπορεί να γίνει μία προσπάθεια οι ανάγκες μας να καλύπτονται επαρκώς μέσω της διατροφή μας!
Πηγή: Fit On
Featured image: unsplash.com/@gettyimages