Διαβάστε όμως γιατί θέλουν πολλή προσοχή…
Αν κι είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις για ενεργοποίηση όλων των μυών του σώματος, δεν έχει και πολλούς… fans! Ο λόγος; Φαίνεται ιδιαίτερα απαιτητική! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που την έχουμε συνδυάσει με τιμωρία από τους λοχίες στις στρατιωτικές ταινίες! Όμως έχοντας οι περισσότεροι από εμάς ενσωματώσει τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά μας, τα push-ups δε λείπουν από τα περισσότερα σετ και μάλιστα κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, τουλάχιστον έως ότου αποκτήσουμε την απαραίτητη ευκολία να την εφαρμόσουμε όπως γνωρίζουμε. Μία από αυτές τις παραλλαγές είναι να εκτελούμε τα push-ups στηριζόμενοι στα γόνατά μας.
Η παραλλαγή έχει ως εξής: ξεκινάμε από θέση σανίδα και γονατίζουμε διατηρώντας όμως τα πέλματα πάνω από το έδαφος. Έχοντας στήριξη από εκεί ξεκινάμε να κατεβάζουμε τον κορμό προς το έδαφος λυγίζοντας τους αγκώνες μας.
Ακούγεται πιο απλό, ειδικά για κάποιον αρχάριο, και δε θα διαφωνήσουμε. Εντούτοις, δεν είναι και τόσο ωφέλιμο.
Σύμφωνα με τους trainers, τα push-ups είναι μία άσκηση που στόχος της είναι όλο το σώμα κι όχι μόνο οι μύες των χεριών αι του κορμού. Αυτό σημαίνει πως στη διάρκεια της άσκησης κάθε ομάδα μυών υποστηρίζει την άλλη. Συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε (σαφώς) δυνατούς μύες στα χέρια για να σηκώσουμε το σώμα από το έδαφος και, για να γίνει αυτό, πρέπει ο κορμός να είναι ισχυρός ώστε να μην επιβαρυνθούν η μέση κι οι γοφοί. Η δε σταθερότητα των γοφών εξαρτάται τόσο από τον κορμό όσο κι από το επίπεδο ενδυνάμωσης των γλουτιαίων. Όλοι αυτοί οι μύες αυτονόητα δημιουργούν μία αλυσίδα κι αν δε “συνεργάζονται”, τότε διακινδυνεύουμε τραυματισμούς στους ώμους και τη μέση. Επιλέγοντας, επομένως, την πρακτικότητα που προσφέρουν τα γόνατα, εμποδίζουμε την ενδυνάμωση του όλου συστήματος.
Η παραλλαγή με τα γόνατα ενδείκνυται μεν από τους γυμναστές για μία γρήγορη παραλλαγή. Ωστόσο, για κάποιον που έχει στόχο τη μυϊκή ενδυνάμωση και τη γράμμωση, τα push-ups όπως είθισται να εφαρμόζονται είναι ένα από τα μέσα.
Βεβαίως κι είναι πιο δύσκολο να εκτελέσει άψογα τα push-upsένας αρχάριος, γι’ αυτό και οι trainers προτείνουν αυτά να γίνονται ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας/δυσκολίας του καθενός προκειμένου να “χτίσει” την απαραίτητη αντοχή. Η αρχή γίνεται όταν κάποιος θα μπορεί να κρατήσει με άνεση τη στάση “σανίδα” στηριζόμενος στα χέρια αλλά και τους πήχεις των χεριών του. Στη συνέχεια, όταν η “σανίδα” θα γίνει πιο εύκολη, προχωράμε στο push-up τοίχου, όπου κάνουμε τις ωθήσεις σε όρθια θέση φροντίζοντας όμως το σώμα μας να έχει τη ίδια ευθεία που έχει στη “σανίδα”. Σταδιακά, μπορούμε να κάνουμε την άσκηση σε σημεία με κλίση, όπως ένας πάγκος ή μία καρέκλα κι όταν νιώσουμε σίγουροι τότε “πέφτουμε στο πάτωμα”!
Μπορεί να ακούγεται μεγάλη η διαδρομή, όμως μέχρι τότε το σώμα θα έχει αποκτήσει την απαραίτητη ενδυνάμωση προκειμένου να εκτελέσει το κλασσικό push-up! Άλλωστε, στη γυμναστική χρειάζεται επιμονή κι υπομονή για να επιτύχουμε τους στόχους μας, σωστά;
Πηγή: Well + Good
Photo credits: Stocksy/Studio Firma