Αυτές τις μέρες η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το οικογενειακό τραπέζι: τη γαλοπούλα, τη γέμιση, τις σαλάτες και βεβαίως τα γλυκά! Τι γίνεται, όμως, με το πρωινό; Καθώς η μέρα “επιτρέπει” ΄και κάτι πιο special (ειδικά αν θα είμαστε κι οικοδεσπότες ενός Xmas brunch γεύματος) βρήκαμε αυτήν τη συνταγή από τον διάσημο Jamie Oliver και νομίζω πως αξίζει την προσοχή μας!
Τι θα χρειαστούμε για 4 μερίδες;
- 4 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 muffins, κομμένα στη μέση (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 ψωμάκια μπριός)
- 20 γραμμάρια βούτυρο
- 8 φέτες καπνιστό σολομό
- 140 ml ξινόκρεμα (soured cream)*
- Λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι
- Λεμόνι κομμένο σε τέταρτα
Προετοιμασία:
- Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και τα αλατοπιπερώνουμε. Όσο στο τηγάνι μας λιώνει η μισή ποσότητα του βούτυρου και στον προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε τα κομμένα muffins ή τα μπριοσάκια μας. Όταν λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι … Μαζεύοντας πάντα και το μείγμα από τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους. Όταν αρχίσουν να σφίγγουν τα αυγά σβήνουμε τη φωτιά κι απομακρύνουμε, χωρίς όμως να σταματήσουμε να ανακατεύουμε – στόχος είναι τα αυγά να αποκτήσουν μία υφή που θυμίζει “σύννεφο”.
- Βουτυρώνουμε τα muffins και ανακατεύουμε το υπόλοιπο βούτυρο στα αυγά μας εκτός φωτιάς.
- Βάζουμε από ένα muffin σε κάθε πιάτο κι απλώνουμε πάνω σε κάθε κομμάτι μέρος από το μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε από μία φέτα σολομού, γαρνίρουμε με λίγη ξινόκρεμα και πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο και λίγο πιπέρι.
- Σερβίρουμε με ένα κομμάτι λεμόνι!
- Χρόνια πολλά και καλή όρεξη!
*Η ξινόκρεμα, αν και θα χρειαστεί αν μείνει στο ψυγείο 4 έως 6 ώρες προτού χρησιμοποιηθεί, είναι πολύ εύκολη στην πραγματικότητα. Για τη light εκδοχή της, σε 100 γραμμάρια γιαουρτιού χαμηλού σε λιπαρά, προσθέτουμε 50 ml light κρέμα γάλακτος και μία κουταλιά χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την κρατάμε στο ψυγείο για μερικές ώρες. That’s it!
Πηγή &Photo credits: Jamie Oliver