Την αγαπάμε και μας αρέσει να την απολαμβάνουμε σε κάθε μορφή. Παγωτό, τούρτες, ακόμη και σκέτη! Η σοκολάτα είναι fan favorite και δικαίως: η γλύκα της μας κάνει χαρούμενους – science based fact! Ωστόσο, όσο κι αν τη χαιρόμαστε, δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε τύψεις λίγο αφότου έχουμε φάει λίγη σοκολάτα ή μία πάστα… Καθώς η σοκολάτα είναι κάπως “δαιμονοποιημένη” στο μυαλό μας. Η πραγματικότητα όμως απέχει παρασάγγας από όσα πιστεύουμε κι ήρθε η ώρα να δικαιώσουμε το αγαπημένο snack όλων!
Μύθος 1ος: “Η σοκολάτα δε σου κάνει καλό”
Η γενική πεποίθηση λέει πως κάτι που έχει τόσο ωραία γεύση δεν ωφελεί την υγεία σου… Όμως μία (σούπερ!) εξαίρεση σε αυτόν τον “κανόνα” είναι η σοκολάτα. Ειδικά η μαύρη σοκολάτα μας προσφέρει σίδηρο κι αντιοξειδωτικά, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Μύθος 2ος: “Μην τρως σοκολάτα αν θέλεις να χάσεις βάρος”
Πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως οι στερητικές δίαιτες είναι που δε συμβάλλουν όπως πρέπει στην απώλεια βάρους. Το πρόβλημα δεν έγκειται στο τι τρώμε αλλά πόσο συχνά και σε τι ποσότητες… Και το ίδιο ισχύει και για τη σοκολάτα. Εφόσον δεν αντικαθιστά τροφές όπως φρούτα και λαχανικά ή τρόφιμα που μας προσφέρουν πρωτεΐνες και αντιφλεγμονώδη στοιχεία, μπορούμε να απολαύσουμε λίγη σοκολάτα ως επιδόρπιο ή ως ένα μικρό σνακ. Και γενικότερα, όσο δε στερούμαστε τροφές που μας αρέσουν, τόσο πιο εύκολα μειώνουμε τις πιθανότητες να υπερβάλλουμε στις ποσότητες που τρώμε.
Μύθος 3ος: “Η σοκολάτα αυξάνει το ρίσκο για αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη”
Αν και περιέχει σάκχαρα, η σοκολάτα μας προσφέρει επίσης αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που μπορούν να μας προστατεύσουν από το διαβήτη – αρκεί η σοκολάτα να είναι μαύρη ή να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επίσης, το μυστικό κρύβεται στην ισορροπία καταναλώνοντας μέσα στη μέρα φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες ώστε το σάκχαρα του αίματος να παραμείνει σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς το ρίσκο αυξομειώσεων.
Μύθος 4ος: “Η σοκολάτα προκαλεί εξάρσεις ακμής”
Η αλήθεια είναι πως… δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει τη σύνδεση σοκολάτας και ακμής. Ναι, μία διατροφή πλούσια σε σάκχαρα μπορεί να επιδεινώσει μία έξαρση, σίγουρα δεν είναι η αιτία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της ακμής και στο βαθμό αυτής, όπως η ηλικία, ο τύπος του δέρματος, οι ορμόνες, οι ρύποι του περιβάλλοντος, ακόμη κι η ρουτίνα περιποίησης που ακολουθούμε. Στην πραγματικότητα, μία τροφή με ισχυρή αντιοξειδωτική κι αντιφλεγμονώδη δράση όπως η σοκολάτα μπορεί να τιθασεύσει την κατάσταση. Εφόσον τηρείς μία ισορροπημένη διατροφή, λίγη σοκολάτα δε θα βλάψει σε καμία περίπτωση!
Αυτή η ισορροπία είναι το κλειδί στην περίπτωση οποιασδήποτε τροφής και δε θα μπορούσε να ισχύει και για τη σοκολάτα. Με λίγα λόγια, απολαύστε υπεύθυνα μεν, ελεύθερα δε!
Πηγή: Eat This, Not That
Featured image: unsplash.com/@tamasp