Septem, η φρέσκια μπύρα από την Εύβοια…

Που μπορείς να απολαμβάνεις κάθε μέρα…με κάθε ευκαιρία!

Το ξέρετε ότι υπάρχει μία μικροζυθοποιία στο Ωρολόγιο της Εύβοιας που παράγει μπύρες με το όνομα κάθε μέρα της εβδομάδας;  Ω ναι, τα 2007,ο Σοφοκλής Παναγιώτου είχε την ιδέα και με τον  οικονομολόγο αδελφό Γιώργο,  σε μόλις δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2009, η πρώτη μπύρα  βγήκε στην αγορά. Σήμερα, ακριβώς δέκα χρόνια αργότερα, η Septem έχει αναγνωριστεί σε Ελλάδα κι εξωτερικό κι έχει βραβευθεί σε πολλούς σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς. 

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του ονόματος. Η λατινική λέξη septem σημαίνει επτά και συμβολίζει τη δημιουργία, χάρισε την έμπνευση, ώστε κάθε τύπος μπύρας να έχει ένα όνομα ημέρας. Με τον καιρό  προστέθηκαν και άλλες σειρές. Κι αν λατρεύετε τα Χριστούγεννα, υπάρχει η Holy Day, με κάρδαμο, μαχλέπι και ginger, που θυμίζουν το παραδοσιακό τσουρέκι που απολαμβάνουμε εκείνες τις μέρες.

Κι όλα αυτά και άλλα που θα διαβάσετε παρακάτω, τα μάθαμε κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας, πριν μερικές εβδομάδες στο εργοστάσιο της Septem, στην Εύβοια. Ένα μοντέρνο κτήριο που έχει χτιστεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, από τους μόνιμους συνεργάτες των ιδρυτών. (Μικρό μυστικό; Οι 2 βιοκλιματικοί αρχιτέκτονες υλοποίησαν τα σχέδια του ζυθοποιείου σε 15 ημέρες!!!)

Μέσα σε μερικές ώρες περιηγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις και μάθαμε ποιο είναι το μυστικό για την γεύση της μπύρας. O Σοφοκλής Παναγιώτου μας μετέφερε το πάθος του για το δημιούργημά του. Μας εξήγησε όλη την διαδικασία της δημιουργίας: την εκχύληση, τη ζύμωση, την ωρίμανση, την τυποποίηση. 
Μας αποκάλυψε και την  φιλοσοφία της Septem. Ότι δηλαδή, η μπύρα πρέπει να καταναλώνεται φρέσκια, προκειμένου να απολαμβάνει ο καταναλωτής τα αρώματα και τη γεύση του λυκίσκου. 

Ο ζυθοποιός, όπως αντίστοιχα ο οινοποιός για το κρασί του,  θα επιλέξει τον κατάλληλο λυκίσκο ή τον συνδυασμό δύο ή περισσοτέρων ποικιλιών, που θα αρωματίσει την κάθε μπύρα σαν να ήταν σταφύλι, γιατί είναι ο λυκίσκος που δίνει στο ποτό τα αρώματα και την πικράδα του. Θα χρησιμοποιήσει μόνο φυσικό λυκίσκο.

Στόχος του Σοφοκλή Παναγιώτου  είναι να φτιάξει μια μπύρα που θα είναι γαστρονομικό προϊόν κι όχι απλώς ένα ποτό για να συνοδεύει το πιάτο του ή μία μπύρα που θα απολαύσει κανείς κυρίως το καλοκαίρι. Σαφέστατα το food paring είναι «μέσα στο λεξιλόγιο» του αλλά μας εξήγησε ότι είναι «έγκλημα» να την πίνουμε σε παγωμένο ποτήρι.

Κάθε μπουκάλι κι ονομασία των  Septem  έχει τη δική τους ιστορία και γεύση και γι’ αυτό η επιλογή των συνδυασμών με  εδέσματα, είναι μεγάλη.

Να σας αναφέρω μερικές από τις μπύρες που δοκιμάσαμε:  Kleos, Dilemma, Monday’s Pilsner, Friday’s Pale Ale, Sunday’s Honey Golden, Thursday’s Red Ale, Wet Hop Pale Ale, WDay, και 8η Μέρα. Αυτή που με ενθουσίασε ήταν η Saturday’s Porter. Όμως να σας πω και για την Mary Rose, μια premium red ale βραβευμένη με το Χρυσό μετάλλιο στο Brussels Beer Challenge και με το Αργυρό Μετάλλιο στο International Beer Challenge του Λονδίνου.

Ξέρετε τι μου έκανε εντύπωση; Ότι παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μία μικροζυθοποιία, η Γερμανία (η «πατρίδα» της μπύρας) είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της Septem. Όπως επίσης και η  Κύπρος, το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες (αν δεν κάνω λάθος). Αυτό κάτι σημαίνει, σωστά;

Πάντως αν βρείτε κάποια από τις παραπάνω μπύρες της  Septem στον κατάλογο του εστιατορίου ή του bar που θα πάτε, μην διστάσετε να την δοκιμάσετε!

Septem.

Ωρολόγιο, Αυλωναρίου Δήμος Κύμης – Αλιβερίου

Τηλ. 2222 77 0000

You may also like