ΥΛΙΚΑ:
ένα πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας σας (ίσως ολικής αλέσεως)
3 κ.σ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες κατά μήκος
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 1/2 κ. γλ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
1 1/2 κ.γλ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
2 κ. σ. τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο Romano τυρί, καθώς και περισσότερο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
200 γραμ. τυρί φέτα, τριμμένη (προαιρετικά)
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
αλάτι και μαύρο πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό-με λίγο λάδι- βάσει των οδηγιών στη συσκευασία (που αναγράφουν πόση ώρα χρειάζονται)
Όταν τα ζυμαρικά είναι (al dente), τα τραγγίζετε με ένα σουρωτήρι, περιχύνετε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύετε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Αφήστε τα στην άκρη.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια κατσαρόλα για να φτιάξετε τη σάλτσα. Ρίχνετε τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο- σε μέτρια φωτιά- στη συνέχεια, προσθέστε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρετε για 4-5 λεπτά, πριν βάλετε το σκόρδο και τα βότανα και ανακατεύοντας καλά. Σοτάρετε για μερικά λεπτά ακόμα, για να ανακατευτούν οι γεύσεις και να μαγειρευτούν τα κολοκυθάκια.
Βάλτε τα βρασμένα μακαρόνια στο τηγάνι και στη συνέχεια αναμείξτε τα με το τυρί, το ξύσμα λεμονιού, και με λίγο αλάτι (ίσως δεν χρειάζεται πολύ, καθώς η φέτα είναι αρκετά αλμυρή) και λίγο μαύρο πιπερι.
Σερβίρετε με λίγο πιο τριμμένο τυρί πασπαλισμένο πάνω, αν το επιθυμείτε.