ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ TAKERS ΚΑΙ GIVERS

    Eσείς σε πιο ρόλο μπαίνετε συχνότερα; Ο προσδιορισμός του ρόλου που αναλαμβάνετε τις περισσότερες φορές μπορεί να αποκαλύψει αρκετές πληροφορίες για τον χαρακτήρα σας, τις αλληλεπιδράσεις που έχει η στάση σας με τους φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους σας.  Πόση προτεραιότητα δίνετε στις δικές σας ανάγκες και στόχους; Ο φιλόδοξος «λήπτης» συχνά επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα προσωπικά του οφέλη από κάθε κατάσταση. Ενώ, οι αποδέκτες συχνά επιτυγχάνουν υψηλά επίπεδα προσωπικής επιτυχίας λόγω της αμείλικτης εστίασής τους στους στόχους τους.

Πώς όμως νιώθεις όταν οι άλλοι ζητούν συνεχώς και εσύ μόνο δίνεις; Σε έναν κόσμο όπου οι κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη συναισθηματική μας υγεία. Σε ποια θέση πιστεύετε ότι βρίσκεστε «του δότη ή του λήπτη»; Πως αισθάνεστε μέσα σε αυτό; Διακρίνετε ισορροπία στη σχέση σας με τον εαυτό σας;;

Συναισθήματα; Κούραση και Εξάντληση

Όταν δίνεις συνεχώς χωρίς να λαμβάνεις, είναι φυσιολογικό να νιώθεις σωματική και ψυχική κούραση. Η συνεχής προσφορά ενέργειας και χρόνου στους άλλους μπορεί να σε εξαντλήσει και να μειώσει την ικανότητά σου να φροντίσεις τον εαυτό σου. Μπορεί να νιώθεις απογοήτευση όταν βλέπεις ότι οι προσπάθειές σου δεν αναγνωρίζονται ή εκτιμώνται από τους άλλους. Αυτή η έλλειψη αναγνώρισης μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι οι κόποι σου είναι μάταιοι. Η συνεχής πίεση να δίνεις χωρίς ανταπόδοση μπορεί να οδηγήσει σε θυμό και πικρία. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι οι άλλοι σε εκμεταλλεύονται και ότι η ανισορροπία αυτή δεν είναι δίκαιη.

Μήπως νιώθεις ότι η σχέση είναι μονόπλευρη και ότι εσύ αναλαμβάνεις το βάρος της προσφοράς, ενώ οι άλλοι αποφεύγουν να ανταποδώσουν; Αυτό το αίσθημα αδικίας μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή σου και να σε κάνει να αμφισβητείς την αξία σου και την ικανότητά σου να θέτεις όρια. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία σου και να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν αξίζεις τη φροντίδα και την προσοχή των άλλων.

Διαχείριση της Κατάστασης; Θέσε Όρια

Είναι σημαντικό να θέσεις σαφή όρια για το τι είσαι διατεθειμένος να δώσεις και πότε. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να προστατεύσεις την ενέργειά σου και να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία. Μάθε να Λες Όχι! Η άρνηση δεν σημαίνει ότι είσαι εγωιστής. Αντιθέτως, είναι ένας τρόπος να φροντίσεις τον εαυτό σου και να εξασφαλίσεις ότι δεν θα εξαντληθείς. Μάθε να λες «όχι» όταν οι απαιτήσεις των άλλων είναι υπερβολικές.

Προσπάθησε να δημιουργήσεις ή να επανεξετάσεις σχέσεις όπου η προσφορά και η λήψη είναι ισορροπημένες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξεις πιο προσεκτικά τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδράς. Επίσης, μη φοβάσαι να ζητήσεις αναγνώριση για τις προσπάθειές σου. Εξήγησε στους άλλους πώς αισθάνεσαι και γιατί η αναγνώριση είναι σημαντική για σένα. Ωστόσο, όταν προσφέρετε απλόχερα και οι άνθρωποι εκτιμήσουν την αξία της δουλειάς σας, αποχωρώντας με συναισθήματα ικανοποίησης, θα κρατήσουν αυτό το θετικό συναίσθημα. Με τη σειρά τους, είτε θα ανταποδώσουν τη χάρη είτε θα ενημερώσουν άλλους για την εμπειρία τους.

Tip: Αν συνεχίσετε να προσφέρετε τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σας ζωή, η επιτυχία θα έρθει σταδιακά. Αυτή η επιτυχία θα εκδηλωθεί μέσα από τους στενούς δεσμούς που θα χτίσετε και την ετοιμότητα των άλλων να μάθουν από εσάς.

Πηγή:theresiliencecentre.com.au

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like