Stollen: Γερμανικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί

Θα χρειαστείτε:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λεμόνια
πορτοκάλι γλυκό κουταλιού
130 γρ. βούτυρο
Αλάτι 1 κ.γ.
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
1 μπαστουνάκι βανίλια
2 γρ. μαχλέπι σκόνη
8 σταγόνες μαστιχέλαιο
100 ml. γάλα χλιαρό
60 ml νερό
2 αυγά
130 γρ. ζάχαρη
5 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
20 γρ. ζάχαρη άχνη
20 κ.σ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
10 κ.σ. σταφίδες μαύρες
15 κ.σ. σταφίδες ξανθές
30 ml ρούμι

Προετοιμασία:

Το Stollen είναι ένα γερμανικό γλυκό ψωμί. Είναι ψωμί με πολλές σταφίδες, marzipan, μυρωδικά και αμύγδαλα. Κράτησα την βασική συνταγή, αλλά άλλαξα λιγάκι τα μυρωδικά.Ρίχνουμε τις σταφίδες σ’ ένα μπολάκι και τις ποτίζουμε με ρούμι. Τις αφήνουμε περίπου 1 ώρα. Τις σουρώνουμε και τις προσθέτουμε στο γλυκό.

Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ το χλιαρό νερό με την μαγιά και 2 κουταλιές από το αλεύρι. Σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μια πετσέτα.
Βάζουμε στο μίξερ το εξάρτημα που χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι και το βούτυρο), το μπολ με την μαγιά και ανακατεύουμε. Μόλις ανακατευτούν τα υλικά, αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο(για τις ζύμες) και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Αφού τελειώσει, προσθέτουμε και το βούτυρο.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα.Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σ’ ένα μπολ(εκτός από το marzipan).

Παίρνουμε τη ζύμη και την ζυμώνουμε με το χέρι, προσθέτοντας όλα τα υλικά του μπολ. Τώρα την αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά κι έπειτα φτιάχνουμε δύο Stollen. Ανοίγουμε δύο παραλληλόγραμμα, πλάθουμε δύο μπαστουνάκια με το marzipan και από την μακριά πλευρά, τυλίγουμε σε ρολό, αφήνοντας στο τέλος να περισσεύει περίπου 1 εκατοστό.

Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί ή στη φόρμα μας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλα 20′. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175˚στην αντίσταση και τα ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά στη μεσαία σχάρα. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο τα αλείφουμε αμέσως με το καυτό βούτυρο, ρίχνουμε και την άχνη κι όπως είναι ακόμη ζεστά το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.

Τα αφήνουμε 2-3 μέρες και ξαναρίχνουμε άχνη, πριν τα σερβίρουμε.

Πηγή : Cookbox.gr

Featured image: unsplash.com/@afterspace

You may also like