Κυριακή βράδυ κι είναι ευκαιρία να χαλαρώσουμε με μία κλασσική αγαπημένη ταινία. Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Audrey Hepburn, που έχει μείνει στην ιστορία για το κομψό μαύρο φόρεμα που φορά , το στυλ της, αλλά και μην ξεχνάμε κι ότι το 1962 βραβεύθηκε με τα Oscar Καλύτερης Μουσικής και Καλύτερου Τραγουδιού. Τι καλύτερο λοιπόν από μία ταινία ατμοσφαιρική και γεμάτη συναίσθημα;
Η Holly Golightly (Audrey Hepburn) είναι μία νεαρή κοσμική που κρατά συντροφιά σε εύπορους άντρες – με το αζημίωτο. Είναι αυθόρμητη, ποσώς την ενδιαφέρει η άποψη του κόσμου γι’ αυτήν, ζει με την ανώνυμη γάτα της σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη! Πάντα νιώθει καλύτερα με μία απλή βόλτα στο κοσμηματοπωλείο Tiffany’s, μια που όπως υποστηρίζει «τι κακό μπορεί να συμβεί στο Tiffany’s;». Μέχρι που ένα πρωί θα την χτυπήσει το κουδούνι ο Paul Varjack (George Peppard), ένας νεαρός συγγραφέας κι από εδώ και στο εξής ο νέος της γείτονας. Ο ένας ιντριγκάρει τον άλλον από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα να ξεκινάει μία ιδιαίτερη φιλία ανάμεσά τους. Μόνο που ο Paul βλέπει πράγματα στη Holly που ακόμη κι η ίδια αγνοεί για τον εαυτό της… Με αποτέλεσμα όσο περνά ο καιρός ο Paul να την ερωτεύεται.
Άραγε θα καταφέρει να κάνει τη Holly να καταλάβει πως ίσως τελικά να είναι ο Paul η μεγάλη αλλαγή που ζητά εδώ και καιρό στη ζωή της;
Χιούμορ, δράμα, συναίσθημα… όλα σε μία ταινία!
Το «Πρόγευμα Στου Tiffany’s» είναι η κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Truman Capote… Με τη διασκευή του σεναρίου να υπογράφει ο George Axelrod. Η σκηνοθεσία είναι του Blake Edwards («The Pink Panther», 1963 και «The Party», 1968).
Πρόκειται για μία ταινία που τα έχει όλα: χιούμορ, δράμα, συναίσθημα. Τη μία στιγμή γελάς με την εκκεντρικότητα της Holly Και το πόσο εύκολα παρασύρει και τον Paul. Παράλληλα σου δημιουργεί μία θλίψη το γεγονός πως όλα αυτά είναι ο τρόπος της Holly για να αντιμετωπίσει τη ζωή.
Κι αν κι αρχικά οι δύο πρωταγωνιστές μοιάζουν να έχουν κάποια κοινά… Ο Paul είναι εκείνος που αντιλαμβάνεται πρώτος πως πρέπει να αλλάξει η κατάσταση. Και χαροποιεί το θεατή πως δε θέλει να το κάνει μόνος αλλά να έχει και τη Holly στο πλάι του. Έτσι, δημιουργείται ένα γλυκό σασπένς, όπου ο θεατής περιμένει με αγωνία να δει αν και πώς θα καταφέρει το στόχο του ο Paul.
Οι υποψηφιότητες και τα βραβεία
Το 1962 η ταινία ήταν υποψήφια για τα Oscar Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, ενώ η Audrey Hepburn ήταν υποψήφια για το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου. Κι αν κι έφυγε με άδεια χέρια σε αυτά… Ο συνθέτης Henry Mancini διόρθωσε κάπως την κατάσταση κερδίζοντας το Oscar Καλύτερης Μουσικής. Μας χάρισε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της περιόδου, το «Moon River», το οποίο επίσης βραβεύτηκε με το Oscar Καλύτερου Τραγουδιού.
Marilyn Monroe ή Audrey Hepburn;
Αν και δε μπορεί να περάσει αδιάφορη η γοητευτική και δυναμική παρουσία του George Peppard στο ρόλο του Paul… Νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε πως το «Breakfast At Tiffany’s» είναι στην ουσία η Audrey Hepburn. Ο Capote δυσαρεστήθηκε με το γεγονός πως τελικά επελέγη εκείνη αντί για τη Marilyn Monroe που ήταν η δική του προτίμηση. Αποδείχθηκε πως ο ρόλος της γλυκιάς και κομματάκι «τρελής» Holly Golightly ήταν κομμένος και ραμμένος για την Audrey Hepburn.
Προσωπικά δε μπορώ με τίποτα να φανταστώ τη σεξοβόμβα του Hollywood να υποδύεται τη Holly. Αν και υπήρξαν υπόνοιες όταν βγήκε η ταινία πως η Holly ήταν call girl, η Holly παραπέμπει περισσότερο σε Αμερικανίδα γκέισα. Ήταν απλά ένα κορίτσι που ψάχνει το δρόμο του στη ζωή στη μεγάλη απρόσωπη πόλη. Και για αυτόν το χαρακτήρα είναι λογικό να επιλεχθεί ένα πιο γήινο, πιο προσιτό πρόσωπο.
Τι έχετε να κάνετε εσείς; Απλά αναζητήστε το «Breakfast At Tiffany’s» κι απολαύστε τη συναρπαστική ιστορία της Holly Golightly! Καλή διασκέδαση!
Πρωταγωνιστούν: Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal, Buddy Ebsen, Martin Balsam, Alan Reed, Mickey Rooney κ.α.