Οι ερωτικές σχέσεις δεν είναι κάτι που μπορεί να ανθίσει από τη μία στιγμή στην άλλη. Όλοι μας γνωρίζουμε καλά πως και στον κεραυνοβόλο έρωτα χρειάζεται υπομονή, ανοχή και προσπάθεια! Αλλωστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι αποφασίζουν να περάσουν μαζί τη ζωή τους. Και γνωρίζουμε όλοι πως κάθε σχέση συναντά προκλήσεις, όμως υπάρχουν κι εκείνες που μπορούν να παρατηρηθούν σε οποιοδήποτε ζευγάρι.
Στη διάρκεια μίας δημοσκόπησης που έκανε η dating εφαρμογή Couply, 1000 συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ποια θεωρούν τη μεγαλύτερη δυσκολία που μπορεί να προκύψει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Ποιες είναι αυτές;
01 Προβλήματα επικοινωνίας.
Αυτό το εμπόδιο ήταν ίσως το κυρίαρχο μια που επισημάνθηκε από το 56% των συμμετεχόντων. Κάθε ζευγάρι έχει το δικό του κώδικα επικοινωνίας, αυτό είναι γνωστό. Αυτός ο κώδικας, όμως, προέκυψε από την ικανότητα του ζευγαριού να επιδεικνύει υπομονή και σεβασμό ο ένας προς τον άλλον. Εντούτοις, όταν δεν έχει εδραιωθεί αυτός ο κώδικας, συνήθως ξεκινούν και τα προβλήματα. Ο πιο συνήθης λόγος είναι ο ένας να μη δίνει τη δέουσα προσοχή στον άλλον… Είτε αυτός πρόκειται για τις ανάγκες του, είτε για τις ανησυχίες του ή και τις επιθυμίες του. Και κατά βάση, όταν ξεκινάει ένας διάλογος αυτός καταλήγει σε αντίδραση. Για να επιλυθεί αυτό, χρειάζεται ειλικρίνεια κι αυτογνωσία κι από τις δύο πλευρές.
Ακόμη, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα αισθήματα του συντρόφου μας όταν προκύπτουν αυτά τα προβλήματα επικοινωνίας. Λόγου χάρη, το να επιτρέψουμε στο σύντροφό μας να εξηγήσει γιατί πραγματικά κάθε του απόκριση είναι σαν άμυνα ή γιατί δεν εκφράζει όσα νιώθει μπορεί να επιφέρει πραγματικό διάλογο και σταδιακά αυτό να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε αυτόν το διάσημο κώδικα επικοινωνίας.
02 Δεν περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί.
Επειδή καθόμαστε με το σύντροφό μας στο σαλόνι “κι ο καθένας στη γωνίτσα του”… Δεν σημαίνει πως περνάμε και χρόνο μαζί. Δε λέω, το να κάθεται ο καθένας για λίγο μόνος του κάνοντας κάτι για τον εαυτό του δεν είναι τόσο κακό – προσφέρει μάλιστα και μία ισορροπία όπου ο καθένας μπορεί να έχει λίγο χρόνο για τον εαυτό του.
Είναι βασικό να φροντίζουμε να αφιερώνουμε χρόνο ο ένας στον άλλον, είτε με μία συζήτηση για κάτι που μας απασχολεί είτε απλά να κάνουμε κάπως πιο διαδραστική αυτήν τη συνύπαρξη.Ένα ραντεβού (όπως τότε που ακόμη ήμασταν στα λεγόμενα “μέλια”) μπορούν να κάνουν μία αξιοσημείωτη διαφορά. Και δεν είναι ανάγκη να είναι ραντεβού για φαγητό ή ποτό έξω. Το ουσιαστικό είναι πως θα είναι χρόνος επαρκής για να κάνουμε κάτι μαζί και να το απολαύσουμε. Επίσης μπορεί να είναι μία ιδανική ευκαιρία για μία εποικοδομητική συζήτηση. Αλλά ακόμη κι αν δεν έχουμε χρόνο για κάτι τέτοιο… Προτού αρνηθούμε μία παρόμοια πρόταση από το σύντροφό μας, είναι ουσιαστικό να του δείξουμε να καταλάβει πως αυτό που θέλει να μοιραστεί μαζί μας είναι σημαντικό και για εμάς προτού ζητήσουμε μία μικρή παράταση χρόνου.
03 Ψυχική υγεία.
Ειδικά αυτά τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της COVID-19, οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε διαταραχές άγχους και κατάθλιψης. Εκ των πραγμάτων θα επηρεαζόταν κι η δυναμική των ζευγαριών. Αυτό σημαίνει πως εξαιτίας αυτών των δύο χρόνων πίεσης, το παραμικρό μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις. Όταν, λοιπόν, βλέπουμε πως αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν όχι μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά και τη σχέση μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση ταμπού το να αναζητήσουμε τη συμβολή ενός θεραπευτή.
Όταν δύο άνθρωποι αποφασίζουν κοινή πορεία στη ζωή τους, είναι λογικό να προκύψουν κι οι αναταράξεις. Το πιο σημαντικό είναι να αισθάνονται άνετα να εκφράσουν όσα νιώθουν ο ένας στον άλλον αλλά, ακόμη κι αν αυτό είναι δύσκολο να γίνει αυτόνομα, τότε και πάλι η στροφή σε ένα σύμβουλο σχέσεων μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα σημεία όπου η σχέση μας χρειάζεται υποστήριξη.
Πηγή: Well + Good
Featured image: unsplash.com/@chermitovee