Ακούγεται οξύμωρο, όμως υπάρχει μία δόση αλήθειας…
Έχετε ακούσει ποτέ πώς τα συναισθήματά μας μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική μας υγεία; Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Όταν κάτι με αγχώνει ή με πληγώνει, η επιδερμίδα μου “πολιορκείται” απόν αντιαισθητικά σπυράκια – κι αυτή είναι μία light αντίδραση! Αυτό σημαίνει πως τα αρνητικά συναισθήματά μας μπορούν να κάνουν άνω κάτω τη σωματική αλλά και την πνευματική μας υγεία. Στην ουσία, όμως, κάθε συναίσθημα παίζει το ρόλο του. Ναι, ναι, ακόμη κι αυτά που “δε γουστάρουμε”. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν καταφέρναμε να μάθουμε από αυτά τα συναισθήματα, να εξελιχθούμε και να γίνουμε (ακόμη) καλύτεροι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη life coach και συγγραφέα Mollie West Duffy, μπορούμε να μάθουμε πολλά από τρία συναισθήματα που θέλουμε να αποφεύγουμε στη ζωή μας… όπως ο διάβολος το λιβάνι! Ποια είναι αυτά;
01 Η σύγκριση.
Τα τελευταία χρόνια η σύγκριση του εαυτού μας με τους γύρω μας έχει γίνει σχεδόν συνήθεια. Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει πως μας τσιμπάει το πράσινο τερατάκι της ζήλειας όταν βλέπουμε, για παράδειγμα, αναρτήσεις για την επαγγελματική επιτυχία κάποιων φίλων μας ή για το νέο μέλος που υποδέχθηκαν. Αλλά η σύγκριση γίνεται σχεδόν καθημερινά ακόμη κι εκτός social media, ακόμη και στο δρόμο για τη δουλειά. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι πως βάζουμε τον εαυτό μας να συγκριθεί με κάποιον που θεωρούμε πως έχει πετύχει κάτι παραπάνω από εμάς.
Αν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κάποιον που δεν έχει κάνει αυτό που προσπαθούμε… Θα νιώσουμε ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία να το επιτύχουμε. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως θα “κοκκορευτούμε” για την επιτυχία μας. Αντίθετα θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε λίγο καλύτερα για τον εαυτό μας και βεβαίως θα μας προσφέρει αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
02 Ο θυμός.
Έχουμε μάθει από μικροί να συγκρατούμε το θυμό μας – και σαφώς δεν είναι απόλυτα λάθος αυτή η διδαχή. Εντούτοις, όταν “καταπίνουμε” το θυμό μας, πιθανώς να καταλήξουμε να μη μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας όταν οργιζόμαστε. Στην πραγματικότητα ο θυμός μπορεί να γίνει κίνητρο ώστε να αναλάβουμε δράση για κάτι που είναι σημαντικό για εμάς και που θεωρούμε πως (τρόπον τινά) κινδυνεύει. Βεβαίως δεν εννοούμε πως θα επιστρατεύσουμε κάποια μορφή βίας, σε καμία περίπτωση, αλλά αντίθετα να γίνει ο θυμός εφαλτήριο. Μάλιστα, το γεγονός πως κάποιες φορές “κλαίμε από τα νεύρα μας”, συμβαίνει ακριβώς επειδή νοιαζόμαστε πολύ για κάτι στη ζωή μας και όταν αισθανόμαστε πως απειλείται οργιζόμαστε. Επίσης, ο θυμός είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τον εσωτερικό μας πόνο ή ακόμη και το πένθος. Και να θυμίσουμε πως πένθος μπορούμε να βιώσουμε με κάθε μορφής απώλεια).
03 Το να μετανιώνουμε.
Μπορεί ένα hashtag του στυλ #NoRegrets να γίνεται motto… Όμως στην πραγματικότητα το να μετανιώνουμε είναι ένα καλό μάθημα για τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας. Ακόμη κι αν το αίσθημα θυμίζει “γροθιά στο στομάχι”, αλλά οπωσδήποτε δεν καταφέρνουμε κάτι αν “βουλιάζουμε” σε αυτό και τιμωρούμε τον εαυτό μας. Αντίθετα, με αυτό το αίσθημα μαθαίνουμε να ζυγίζουμε, υπό μίαν έννοια, τις αποφάσεις μας. Με το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί να είναι “τι θα κάνω διαφορετικό την
επόμενη φορά;” – γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει επόμενη φορά. Οι εκάστοτε τύψεις, λοιπόν, μπορούν να γίνουν δίδαγμα για να προχωρήσουμε παρακάτω.
Είναι βασικό να ακούμε τα συναισθήματά μας, έστω κι αυτά που θέλουμε να αγνοήσουμε. Γιατί, στην ουσία, μέσα από αυτά μπορούμε να μάθουμε και να γίνουμε καλύτεροι.
Πηγή: Mind Body Green
Featured image: pexels.com/@olly/