Δεν είναι εύκολο να το καταλάβεις. Πόσο περισσότερο να το παραδεχθείς ότι περνάς αυτή τη φάση. Μπορεί να νομίζεις ότι συνεχίζοντας “κανονικά” τη ζωή σου, θα περάσει, ότι είναι απλά μία κρίση, μία κακή περίοδος. Συνήθως όμως κρύβεται κάτι πολύ πιο σοβαρό, που αξίζει τον κόπο να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή, για να μην επιδεινωθεί.
Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης μέσω της απόκρυψης των αληθινών συναισθημάτων είναι ο τρόπος που πολλοί από εμάς επιλέγουν να εφαρμόζουν. Δυστυχώς επειδή έτσι έχουν μάθει από μικρά παιδιά. Να μην μιλάνε δηλαδή ανοιχτά για τα συναισθήματά τους, επειδή φοβούνται την αντίδραση των γονιών τους και κατ’ επέκταση των άλλων και δεν θέλουν να τους επιβαρύνουν με τα προβλήματά τους.
Πώς την αντιμετωπίζουμε;
Αλλά, αν κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειας, περνάει κάτι σαν αυτό και προσπαθεί να το συγκαλύψει, τότε τα ακόλουθα σημάδια μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τι του συμβαίνει και να τον βοηθήσετε:
- Έχουν ασυνήθιστη ρουτίνα στον ύπνο και περίεργες συνήθειες στη διατροφή (φαγητό και ποτά). Διαφέρουν από εκείνες που γνωρίζετε εσείς ως τις “κανονικές” τους συνήθειες.
- Έχουν πάντα ένα “χαρούμενο προσωπείο” μπροστά σας και έχουν πάντα κάποια δικαιολογία, για να αποφύγουν πολλές εκδηλώσεις… Ή για να εξηγήσουν σε εσάς το “γιατί δεν φαίνονται τόσο καλά”.
- Πολλά άτομα με κρυφή κατάθλιψη τείνουν να μιλούν με πολύ πιο φιλοσοφικό περιεχόμενο στις κουβέντες τους από το κανονικό.
- Κάποιες στιγμές θα φτάσουν στο σημείο να κάνουν κάτι ακραίο και ασυνήθιστο, σαν να “φωνάζουν” με τον τρόπο ότι χρειάζονται βοήθεια… Αλλά αμέσως μετά δικαιολογούνται και απορρίπτουν κάθε προσφορά βοήθειας.
- Αντιδρούν πολύ πιο έντονα σε συναισθηματικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα σε μια ταινία στην τηλεόραση, όπου μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να κλαίνε.
- Τα άτομα με κρυφή κατάθλιψη τείνουν, επίσης, να βλέπουν τα πράγματα με μια λιγότερο αισιόδοξη άποψη από το συνηθισμένο.
Featured image: @anthonytran/ unsplash.com