ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΟΥ!

Τα μπαχαρικά δεν προσθέτουν απλώς γεύση και υφή στα αγαπημένα σου πιάτα, αλλά βοηθούν και στην αύξηση του μεταβολικού  ρυθμού και στη γενικότερη βελτίωση της υγείας σου. Είναι γνωστό ότι θεραπεύουν πολλές ασθένειες από την αρχαιότητα. Χάρισε κι εσύ στο φαγητό σου μια μαγική πινελιά με τα παρακάτω μπαχαρικά που σίγουρα πρέπει να έχεις στο ντουλάπι της κουζίνας σου!

1. Κουρκουμάς

Αυτό το αγιουρβεδικό μπαχαρικό έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητες, εκτός από αντιοξειδωτικά. Προσθέτει ζεστασιά στο σώμα σε μια στιγμή. Όχι μόνο αυτό, ενισχύει επίσης το πεπτικό σύστημα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Μπορείς να πιεις τσάι με κουρκουμά ή να το προσθέσεις σε σούπες μαζί με λίγο κάρυ.

2. Τζίντζερ

Το τζίντζερ βοηθά στη μείωση της όρεξης και στην απορρόφηση λίπους. Επιπλέον, αυξάνει την καύση λίπους και τον ρυθμό μεταβολισμού. Το τζίντζερ ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που παίζουν ζωτικό ρόλο στην αύξηση βάρους. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τώρα, ανακαλύφθηκε ότι το τζίντζερ έχει επίσης ιδιότητες απώλειας βάρους. Μπορείς να προσθέσεις λίγο τζίντζερ στο τσάι, τις σούπες, τις σαλάτες ή να πιεις βρασμένο νερό με τζίντζερ το πρωί.

3. Κανέλα

Περιέχει φυτικές ενώσεις με προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες κι έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να είναι προστατευτική έναντι του κρυολογήματος και της γρίπης. Η συνεχής κατανάλωση της μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

4.  Μαύρο πιπέρι

Όταν συνδυάζεται με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα και λαχανικά, το μαύρο πιπέρι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αύξηση της απορρόφησης αυτών των ευεργετικών ενώσεων. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η πιπερίνη (η δραστική ένωση στο μαύρο πιπέρι) μπορεί να ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα αντιοξειδωτικών όπως η κουρκουμίνη στον κουρκουμά κατά σχεδόν 2.000%, κάνοντας τα γεύματά σου πιο νόστιμα και πιο ισχυρά διατροφικά.

Τα οφέλη της πιπερίνης δεν σταματούν στην ενίσχυση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Μπορεί επίσης να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με διάφορα θέματα υγείας, από την αρθρίτιδα έως τις καρδιακές παθήσεις. Η έρευνα δείχνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πιπερίνης μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των φλεγμονωδών καταστάσεων, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως τα πιθανά οφέλη της.

M.E.

Featured image: pexels.com/@ella-olsson

You may also like